Tipy, ako vybrať vhodnú elektrickú zubnú kefku na vaše zuby

Bolesť zubov nie je zrovna najpríjemnejšia, o to viac, ak ešte musíte navštíviť zubára. Zatiaľ však, čo niektorí ľudia sú v zubárskom kresle už pomaly ako doma, iní tam idú len kvôli preventívnej prehliadke. Zdravie chrupu je síce do istej miery ovplyvnené genetickými predispozíciami, avšak dôležitú úlohu zohráva aj správna starostlivosť, najmä dôkladné čistenie kvalitnou zubnou kefkou. Predsa len, na trhu nájdete rôzne druhy zubných kefiek, od tých najlacnejších, klasických, až po tie modernejšie, elektrické. A práve na tie upriamime pozornosť v tomto článku. Poradíme vám na čo všetko sa pri kúpe elektrickej zubnej kefky zamerať, ktoré modely sú vhodné pre tých najmenších, vrátane tipov na užitočné funkcie.

ako vybrať elektrickú zubnú kefku

Výhody elektrickej zubnej kefky

Základným rozdielom medzi klasickou kefkou na zuby a elektrickou je spôsob čistenia zubov. Používanie manuálnej kefky si vyžaduje znalosť správnej techniky čistenia. V prípade teda, že sa návšteve dentálnej hygieničky statočne vyhýbate a nie ste si istí či vaša technika je na 100% správna, pomôcť vám môže elektrická zubná kefka. Vďaka automatickému pohybuštetín si lepšie poradí tak s povlakom na zuboch, ako aj s čistením medzizubného priestoru. Vám len stačí pridržať kefku pri jednotlivých zuboch a na záver ju dôkladne vyčistiť od zubnej pasty.

Elektrické zubné kefky pre deti

Predtým ako pristúpime ku konkrétnym parametrom, je potrebné aby ste si ujasnili, pre koho elektrickú zubnú kefku hľadáte. Ak budú jej užívateľmi deti, poobzerajte sa po detských elektrických zubných kefkách s motívmi obľúbených rozprávkových hrdinov. Spravidla disponujú mäkšími štetinkami, časovačom či veselými melódiami, ktoré budú deti motivovať k umývaniu zubov.

Rodinné balenia

V prípade, že hľadáte zubnú kefku pre seba, svoju manželku a starších pubertiakov odporúčame siahnuť po tzv. rodinnom balení. Obsahuje stojan s jednou, prípadne dvoma rukoväťami a priestorom pre uloženie viacerých čistiacich hlavíc. Takto bude mať každý člen svoju čistiacu hlavicu, ktorú si len nasadí na rukoväť, umyje zuby, vyčistí a uloží naspäť na určené miesto.

Druhy elektrických zubných kefiek

Neexistuje univerzálna elektrická zubná kefka, ktorá uspokojí potreby všetkých. Každý z nás máme iný chrup, vrátane citlivosti zubov a ďasien. Z tohto dôvodu sa na trhu stretnete s množstvom modelov elektrických zubných kefiek, ktoré sa v závislosti od spôsobu čistenia rozdeľujú na dva základné druhy: oscilačné a sonické.

Oscilačné (rotačné) zubné kefky

Patria k tým cenovo dostupnejším. Ich charakteristickým znakom je menšia okrúhla hlavica so štetinami, ktoré po zapnutí vykonávajú rotačné, teda krúživé pohyby. Vďaka skutočne malým rozmerom hlavice  oscilačná kefka nemá problém dostať sa aj do ťažko dostupných miest. Dokážete si tak vyčistiť zuby zo všetkých strán. Navyše, krúživými pohybmi výborne odstráni zubný povlak či už z kávy, čaju, alebo limonády. Čo sa týka zubného povlaku a samotného výsledku v podobe hladkých a čistých zubov, nemožno oscilačnej zubnej kefke nič vytknúť. Na druhej strane však treba počítať s tým, že silnejšie vibrácie v kombinácii s tvrdšími štetinkami nie sú tou ideálnou voľbou pre ľudí s citlivými zubami a ďasnami.

Sonické zubné kefky

Na prvý pohľad môžu odradiť trošku vyššou cenou, avšak s prihliadnutím na výsledný efekt a funkcie za tú investíciu rozhodne stoja. Skladajú sa z pozdĺžnej hlavice so štetinami pohybujúcimi sa do strán. Na rozdiel od rotačných zubných kefiek čistenie neprebieha priamo pohybmi štetín, ale jemnými vibráciami, ktoré rozhýbu zmes vody a pasty. Tá sa následne ľahko dostane aj do medzizubného priestoru a dôkladne ho vyčistí. Navyše, vzhľadom na to, že na čistenie nevyužíva mechanickú silu štetín, ale čistiacu zmes, sonická zubná kefka je tou najlepšou voľbou pre ľudí so zníženou citlivosťou zubov a ďasien. Pokojne teda môžete prechádzať kefkou tak po zubnej sklovine, ako i okolitých ďasnách a jazyku. Nič vás nebude bolieť.

Dôležitá informácia: Pre zachovanie maximálnej funkčnosti a dosiahnutie želaného výsledku je potrebné pravidelne vymieňať čistiacu hlavicu kefky, minimálne raz za 3 mesiace. Tento interval výmeny sa vzťahuje na sonické aj osilačné zubné kefky.

Výkon

Závisí od konkrétneho druhu kefky, pričom sa označuje počtom kmitov za minútu. Vo všeobecnosti možno povedať, že čím viac kmitov, tým lepšie a dôkladnejšie čistenie. Pri oscilačných zubných kefkách sa počet kmitov pohybuje okolo 7 000 – 10 000 za minútu. Podstatne lepšie sú na tom sonické zubné kefky. Tie drahšie modely dokážu urobiť až 48 000 kmitov v priebehu jednej minúty, čo ocenia najmä ľudia, ktorí si dávajú na čistení zubov záležať a požadujú výborný výsledok v podobe hladkých, maximálne čistých zubov.

Nabíjanie

Spôsob nabíjania síce nemá na používanie elektrickej zubnej kefky priamy vplyv, no môže sa odraziť na rodinnom rozpočte. Elektrické zubné kefky, ktorých fungovanie zabezpečujú batérie sú lacnejšie, no počítajte s tým, že ich budete musieť každú chvíľu vymieňať. Z tohto dôvodu odporúčame zvoliť buď nabíjateľné batérie, alebo siahnuť po elektrickej zubnej kefke so zabudovanou batériou. Takúto zubnú kefku vložíte po čistení do nabíjacieho stojana, ktorý stačí nabíjať pomocou sieťového kábla každých 7 -10 dní. Okrem vyššej obstarávacej ceny týchto modelov od kúpy často odrádza aj fakt, že túto batériu nemožno vymeniť za novú. Jej životnosť sa spravidla pohybuje okolo 4- 5 rokov. Keď vám teda doslúži, budete si musieť kúpiť novú elektrickú zubnú kefku.

elektrická zubná kefka

Funkcie

Zubná kefka je jednoduché, ale zato veľmi užitočné zariadenie, ktoré sa do istej miery stará o zdravie vášho chrupu. Namiesto ceny teda klaďte dôraz predovšetkým na jej funkčnosť.

Timer – jedna z najpraktickejších funkcií vôbec. Niektoré kefky umožňujú si zapnúť časovač (timer), ktorý vás upozorní na uplynutie 2 minút, čo je odporúčaná doba na čistenie zubov. Dokonca, pri vybraných modeloch si môžete tento časový interval rozdeliť na 4 menšie, 30 sekundové. Vďaka tomu si dôkladne vyčistíte všetky zuby predné, aj zadné na oboch stranách.

Tlakový senzor – taktiež napomáha k správnemu čisteniu chrupu. Neprimeraným tlačením kefky na zub môže dôjsť k poškodeniu zubnej skloviny. Z tohto dôvodu môžu byť elektrické zubné kefky vybavené tlakovým senzorom, ktorý vás na túto chybu vždy upozorní či už zvukovým alebo naopak vizuálnym signálom.

Režimy čistenia -  stretnete sa s nimi najmä u drahších, výkonnejších modeloch. Ponúkajú vám možnosť nastavenia rôznych spôsobov a stupňov čistenia, vrátane masáže ďasien, leštenia zubnej skloviny či bielenia zubov. Hodia sa do takých domácností, kde elektrickú zubnú kefku používajú viacerí členovia rodiny. Každý z nich si tak môže nastaviť ideálny režim podľa svojich aktuálnych potrieb.

Bluetooth pripojenie – umožňuje spárovať elektrickú zubnú kefku s mobilnou aplikáciou, ktorá nielenže zaznamenáva samotné čistenie zubov, ale aj jeho dĺžku a zvolený režim čistenia. Vzhľadom na to sa hodí predovšetkým pri menších deťoch, ktoré si ešte vyžadujú kontrolu.

Tak ako časom dochádza k opotrebovaniu štetín na manuálnej zubnej kefke, ani elektrické zubné kefky nie sú v tomto smere výnimkou. Čistiace hlavice je taktiež potrebné pravidelne vymieňať, avšak nie všetky sú vhodné pre každý typ kefky. Z tohto dôvodu sa už pri samotnej kúpe presvedčte či čistiace hlavice danej kefky sú bežne dostupné a v akej cene. Vyhnite sa neznámym značkám a uprednostnite renomovaných výrobcov. Čítajte recenzie, informujte sa ohľadom príslušenstva a ak máte možnosť skúste si kefku chytiť do ruky. Iba tak budete mať  skutočne istotu, že ste si vybrali to najlepšie pre vás a váš chrup.