Túžite po dokonalom úsmeve? Vďaka týmto radám to zvládnete ľavou zadnou

Pre krásny úsmev a zdravý chrup je nevyhnutná správna a kvalitná starostlivosť. To neznamená len vedieť, že si treba ráno a večer umyť zuby. Dôležité je aj to, akým spôsobom si zuby čistíte, akú používate zubnú kefku či pastu.

čistenie zubov

Zubom dávame zabrať každý deň. Od rána do večera spracovávajú potravu, ktorá sa na nich usádza a tvorí povlak. Okrem toho spĺňajú aj estetickú funkciu, preto je precízna a pravidelná starostlivosť skutočne potrebná. Vďaka dentálnej hygiene sa vyhneme pokazeným zubom, teda kazom, ktoré vedia život poriadne znepríjemniť. Okrem zubného kazu nám pri nesprávnej starostlivosti o zuby hrozia zapálené ďasná, tkanivá či parodontitída.

Správne čistenie zubov

Majte na pamäti, že dôležitejšia ako kvantita čistenia zubov je kvalita čistenia zubov. Existuje viacero techník na správne čistenie zubov a je už len na vás, ktorá vám bude najviac vyhovovať. Najskôr by ste mali vedieť, ako uchopiť zubnú kefku tak, aby ste ňou na zuby príliš netlačili. Väčšina z nás drží kefku celou päsťou, no odporúčané je, aby sme ju pri čistení zubov držali podobne ako pero a pod 45-stupňovým uhlom.

Najviac overená technika na čistenie zubov sú krúživé pohyby, pričom polovica vlákien kefky by mala byť položená na zube a druhá polovica na ďasne. To znamená, že by ste mali kefkou vytvárať maličké krúživé pohyby na každom zube. Nezabúdajte na vnútornú stranu zubov, na ktorej je taktiež z celého dňa veľa usadenín.

Pri umývaní zubov by ste mali mať na pamäti “dvojkové pravidlo” – zuby čistiť dvakrát denne minimálne dve minúty, pričom na zubnú kefku nanesiete 2 cm zubnej pasty. A ak vypijete či zjete niečo extrémne sladké či kyselé, vždy si ústa vypláchnite aspoň čistou vodou.

Niektorí zubní lekári odporúčajú zuby čistiť po každom jedle, aby sme baktériám nedali šancu. Nie vždy sa to ale dá. Určite by sme ale nikdy nemali vynechať ranné a večerné umývanie ústnej dutiny. Po celom dni na nich máme rôzne nánosy jedla a pitia. Cez deň nám s povlakom pomáhajú slinné žľazy, jazyk a pery, ktorých činnosť je ale cez noc utlmená. Preto je večerné umytie si zubov zo všetkého najdôležitejšie, v opačnom prípade sa rýchlo tvoria zubné kazy.

Ako si vybrať zubnú kefku

Máte zaužívané, že čím tvrdšia zubná kefka, tým kvalitnejšie vyčistené zuby? Tak na to rýchlo zabudnite. Tvrdou kefkou si môžete poškodiť ďasná a odhaliť zubné krčky, čo môže byť veľmi nepríjemné. Najlepšie je vybrať si mäkkú až stredne mäkkú zubnú kefku (ak máte problémy s krvácaním ďasien, tak siahnite po čo najjemnejšej). Zároveň myslite na to, že čím hustejšie štetinky kefka má, tým je vyčistenie kvalitnejšie. Ak má vaša zubná kefka veľkú hlavičku, radšej si zaobstarajte kefku s menšou hlavičkou. Dostanete sa s ňou aj na ťažko dostupné miesta v ústnej dutine.

Elektrická (sonická) či klasická zubná kefka?

Pri tomto rozhodovaní neexistuje správna voľba. Oba druhy kefiek sú veľmi dobré a pri správnom používaní vám dokonale vyčistia zuby. Elektronické kefky sú ale veľkým pomocníkom – hlavice vytvárajú kmitavé pohyby, čím vás ušetria od toho, aby ste ich robili manuálne. Niektoré sonické kefky majú dokonca mechanizmy na to, aby vám signalizovali, koľko si máte zuby ešte umývať a rôzne iné vychytávky.

Akú pastu používať

Pri výbere zubnej pasty nemusíte byť až taký precízny. Všímajte si najmä to, koľko fluoridu daná pasta obsahuje. Práve fluorid najlepšie chráni pred vznikom zubného kazu, preto by ho v kvalitnej paste malo byť dostatok (optimálne je 1350 ppm).

Ak pasta veľmi pení, nie je to dobré znamenie. Lepšie sú pasty, ktoré nevytvoria príliš veľa peny, ktorá by mohla spôsobiť to, že si zuby nevyčistíme dostatočne. Pokiaľ máte problémy s ďasnami a s odhalenými krčkami, vyberajte si pasty určené proti paradontóze. Môžu byť veľmi nápomocné pri zmierňovaní problémov.

Zubná niť a medzizubné kefky

Práve medzizubné priestory sú miestom, kde sa zubným kazom darí najlepšie. Nemali by sme preto zabúdať na ich hygienu. Výborne vám na to poslúži zubná niť a medzizubná kefka, ktoré odstránia všetky zvyšky jedla.

Zubná niť by sa mala stať vaším každodenným pomocníkom pri čistení zubov. Na trhu je dostupných viacero druhov, preto zostáva na vás otestovať, ktorá vám bude vyhovovať najviac. A ako na to? Odtrhnite si kus dlhý približne 25 – 30 cm a omotajte si ju okolo ukazovákov. Následne sa snažte dostať do všetkých medzizubných priestorov. Ak stále netušíte ako na to, určite vám s tým pri najbližšej návšteve pomôžu na dentálnej hygiene.

Aj pri výbere medzizubnej kefky si radšej nechajte poradiť. Každý máme totiž úplne iné medzery medzi zubami. Dokonca sa môže stať, že budete potrebovať na vašu ústnu dutinu viacero druhov medzizubných kefiek. Ak by ste používali len malú veľkosť, pri väčších medzerách by nevyčistila všetko. Naopak, ak by ste na malé medzizubné priestory používali veľkú kefku, mohli by ste si podráždiť ďasná.

ako si čistiť zuby

Ústna voda

Ústna voda je dobrým pomocníkom pre dokonalý úsmev a zdravý chrup. To isté platí aj pre mentolové žuvačky bez cukru. Ústna voda dokáže zo zubov odstrániť vrchnú vrstvu zubného povlaku, čím sa predchádza tvorbe zubného kameňa. Taktiež pomáha eliminovať zápach z úst a ak máte problémy s krvácajúcimi ďasnami, určite používajte špeciálnu ústnu vodu na zapálené ďasná.

Mať pri sebe žuvačky bez cukru padne vhod pri rôznych situáciách. Či už cítite, že sa vám na zuboch spravil povlak alebo ste na mieste, kde sa vám nedajú umyť zuby, je dobré aspoň na 10 – 15 minút žuť žuvačku (bez cukru!). Zuby čistí nielen mechanicky, ale taktiež podporuje tvorbu slín, ktoré zabraňujú usadzovaniu baktérií.

Ako na čistý jazyk?

Vedeli ste, že práve na jazyku sa nachádza veľmi veľké množstvo všetkých baktérií? Preto je dôležité si po umývaní zubov vyčistiť aj jazyk. V opačnom prípade by sa všetky baktérie z jazyka počas noci dostali a pousádzali späť na zuby. Na umytie jazyka použite zubnú kefku alebo špeciálnu škrabku, ktorú kúpite v každej drogérii.

Nezabúdajte na zubára a dentálneho hygienika

Každoročná preventívna prehliadka je povinná jazda pre každého i keď, bohužiaľ, veľmi veľa ľudí ju zanedbáva. Nezabúdajte teda, že k zubárovi treba chodiť pravidelne a nielen vtedy, ak vás bolí zub. Rovnako to platí pre návštevu profesionálnej dentálnej hygieny. Ak sa o svoje zuby staráte precízne a záleží vám na ich čistote, na dentálnu hygienu vám bude stačiť prísť raz za rok. Nemáte sa čoho obávať, ide o bezbolestné čistenie zubov, pri ktorom vám odstránia usadený zubný kameň.

Zopár tipov na záver

  • Nevyplachujte si ústa vodou ihneď po čistení zubov. Stačí, ak zvyšky pasty vyplujete. Ak by ste si ústa vypláchli vodou, zmyjete si z nich koncentrovaný fluorid, ktorý zuby chráni pred kazom.
  • Zabudnite na domáce bielene pomocou sódy bikarbóny! Je to veľmi nebezpečné, poškodíte si zubnú sklovinu. Ak chcete biely úsmev, zájdite k odborníkovi.
  • Zuby si môžete posilniť aj pestrou a vyváženou stravou. Doprajte si pravidelne dávku rýb, rybieho oleja, jahody, brokolicu, mlieko, orechy, zázvor či tekvicové semiačka.
  • Ak pri používaní zubnej nite či medzizubnej kefky pociťujete bolesť, zájdite k zubárovi, nie je to totiž bežný jav.
  • Pre zuby nie je najhorší cukor, ale práve kyslé jedlá. Vždy si preto po ich konzumácii zuby vyčistite a ak sa nedá, aspoň si ich vypláchnite vodou a dajte si žuvačku.
  • Ak vám ďasná pri umývaní zubov krvácajú, určite neskracujte dobu čistenia zubov. Radšej začnite používať špeciálnu zubnú pastu na paradentózu a menej na zuby a ďasná pri umývaní tlačte.