Viete, na čo sa zamerať pri kúpe ústnej sprchy?

Napriek tomu, že ústne sprchy stále nie sú štandardom našich kúpeľní, sú vo svete títo pomocníci dentálnej hygieny akousi samozrejmosťou. Ústna sprcha sa stáva čoraz viac populárnou a praktickou súčasťou každodennej starostlivosti o naše zuby a celú ústnu dutinu. Správna starostlivosť o vaše zuby je tou ideálnou prevenciou a cestou ku krásnemu a zdravému úsmevu, preto by ste výber ústnej sprchy nemali podceniť. Akými parametrami sa pri jej kúpe riadiť?

ako vybrať ústnu sprchu

Vybrať si tú správnu zubnú sprchu vôbec nemusí byť také jednoduché, ako sa na prvý pohľad môže zdať. Chrup každého z nás je špecifický a starostlivosť oň si vyžaduje zakaždým niečo iné. Niekto ma zuby citlivé, niekoho zas trápi krvácanie ďasien a iného zas zápach z úst. Neexistuje jedna univerzálna ústna sprcha, ktorá by vyhovovala všetkým, nakoľko má každý iné požiadavky a potreby.

Prečo sú ústne sprchy také dôležité?

Väčšina ľudí, ak sa už rozhodnete siahnuť po ďalšom doplnku ústnej hygieny a nespoliehať sa len na zubnú kefku, skončí pri zubnej niti. Tá je skvelou voľbou, pokiaľ chceme odstrániť zvyšky potravy v medzizubných priestoroch.

To, čo ale robí ústna sprcha je, že sa o túto časť dentálnej hygieny postará rovnako dobre, ak nie ešte lepšie! Je ale potrebné siahnuť po takej ústnej sprche,  ktorá má vysoké hodnoty tlaku vody, aby bol prúd dostatočne silný na odstránenie povlaku z medzizubných priestorov.

Ústna sprcha je zároveň skvelým pomocníkom na boj proti zubnému povlaku, ktorý neskôr vedie k závažnejším problémom so zubami. Okrem toho si vašu každodennú rutinu s ústnou sprchou zaručene zamilujete aj pre jej ďalšiu výnimočnú funkciou. Prečo? Kefky sú navrhnuté tak, aby vám počas čistenia zubov príjemne masírovali ďasná.

Aké sú výhody ústnej sprchy?

1. Azda tou najväčšou výhodou zubnej sprchy je fakt, že sa ňou dostanete na ťažšie dostupné miesta, na ktoré sa s obyčajnou zubnou kefkou a niťou nedostanete. Nie len že vám tým uľahčí čistenie medzizubných priestorov, ktoré pri zanedbaní vedie až k problematickým zubným kazom, ale potešia sa najmä ľudia s korunkami či strojčekmi, pre ktorých je častokrát čistenie zubov hotovou nočnou morou.

2. Trápi vás zápal ďasien? Riešením pre vás môže byť práve ústna sprcha. Zápal spôsobuje povlak usadený v línií ďasien pozdĺž zuba a toho vás ústna sprcha zbaví behom chvíľky.

3. Túžite po sviežom dychu? Jednou z našich obľúbených funkcií ústnej sprchy je práve fakt, že do jej nádržiek môžete okrem vody naliať aj ústnu vodu. Vďaka nej bude čistenie zubov ešte účinnejšie, no zároveň sa budete tešiť z dokonalého sviežeho dychu až niekoľko hodín.

4. Ak trpíte paradentózou, buďte pri výbere ústnej sprchy obzvlášť obozretní. Je nutné siahnuť po sprche priamo určenej na starostlivosť o krvácajúce ďasná.

Faktory, ktorými sa riadiť pri výbere ústnej sprchy

1. Citlivosť

Najdôležitejším faktorom pri výbere ústnej sprchy je pravdepodobne citlivosť zubov. Existujú ľudia, ktorí majú veľmi vysokú citlivosť a ich zuby jednoducho nie sú také silné a odolné voči vonkajším prejavom, medzi aké patrí napríklad konzumácia horúcich či naopak studených jedál a nápojov. Každá ústna sprcha je navrhnutá tak, aby sa postarala o azda tú najlepšiu ústnu hygienu, ktorú vašim zubom vôbec môžete dať. Ak však máte citlivé zuby, poobzerajte sa po ústnej sprche, ktorá je pre tento typ zubov určená. Toto je totiž kľúčová vec, ktorú by ste mali mať pri kúpe ústnej sprchy na pamäti. Aj tou najkvalitnejšou ústnou sprchou si totiž môžete spôsobiť problémy, ak nespĺňa tento účel.

2. Výber trysiek

Väčšina ľudí sa obracia na ústne sprchy až v momente, ako ich začne trápiť určitý problém so zubami. Väčšina spŕch je však navrhnutá na používanie bežným užívateľom, to znamená takým, ktorý ju chce využívať na prevenciu. Klasický typ je zameraný len na bežné medzizubné čistenie. Určite ale oceníte možnosť nastavenia intenzity tlaku prúdenia vody. Tak si budete môcť napríklad pridať tlak pri čistení medzizubných priestorov, ale naopak aj ubrať pri masírovaní ďasien.

Podľa čoho si vybrať trysky?

Bezproblémové ďasná – Ak máte zdravý chrup, postačíte si aj s klasickou tryskou, ktorá je bežne dodávaná s každou ústnou sprchou.

Rôzne typy zubných náhrad – Pri čistení zubných implantátov, koruniek či mostíkov je vhodné používať špeciálne trysky s malým zväzkom vlákien. Vďaka nim si lepšie vyčistíte priestor okolo ďasnového žliabku a jednoducho odstránia odtiaľ povlak.

Fixné strojčeky – V tomto prípade odporúčame trysky, ktoré boli špeciálne navrhnuté tak, že ich zakončenie pripomína jednozväzkovú kefku. Ľahko sa dostanú aj na ťažšie dostupné miesta v priestoroch okolo strojčeka.

Chronická parodontitída - Pri tomto ochorení je vhodné použiť špeciálnu trysku s gumovou špičkou, ktorá pomôže dôkladne vyčistiť miesta okolo koreňov zubov, kde sa tvoria parodontálne vačky.

3. Porozprávajte sa so svojim zubným lekárom

Váš zubár hrá bezpochyby veľkú úlohu, pokiaľ ide o zdravie vašej ústnej dutiny všeobecne. Vďaka jeho odbornému názoru si môžete byť istá, že si vyberiete ústnu sprchu presne podľa vašich potrieb a očakávaní.

4. Najdrahšia ústna sprcha nie je vždy tou najlepšou voľbou

Väčšina ľudí zvyčajne siahne po najdrahšej ústnej sprche a myslí si, že v skutočnosti získali to najlepšie. To nemusí vždy platiť. Niektoré z ústnych spŕch, ktoré patria do cenovej kategórie „cenovo dostupné“, sú rovnako dobré ako tie, ktoré sú v kategórii drahších variantov. Pri výbere sa teda nepozerajte na cenu, ale na to, čo potrebujete.

ústna sprcha

Kategórie ústnych spŕch

Cestovné ústne sprchy

Medzi menej náročné ústne sprchy patria cestovné. Majú zabudovanú nádržku v rukoväti sprchy, ktorej objem je zväčša niečo málo cez 100 ml. Na výber máte viac čistiacich programov, takže sa už pri prvom použití viete zorientovať presne podľa toho, čo chcete. Vďaka jej spratnosti je skutočne skvelým spoločníkom na cesty. Ide o najlacnejší typ ústnej sprchy a zoženiete ju za približne 30 eur.

Stolové ústne sprchy

Majú viacero možností nastavenia tlaku vody a zároveň aj väčšie nádržky na vodu. Väčšina z nich disponuje priestorom na uloženie hlavíc a vďaka sieťovej prevádzke ich môže používať viac osôb. Čiže aj keď ide o cenovo náročnejšiu alternatívu, v konečnom dôsledku sa vám možno oplatí viac. Ich cena začína na približne 50 eurách.

Ústne centrá

Špecifické zariadenia, ktoré sa komplexne postarajú o vašu ústnu hygienu. Obsahujú ústnu sprchu, ako aj elektrickú zubnú kefku. Na výber máte hneď niekoľko variant, keďže ústna sprcha môže byť stolná alebo aj cestovná a elektrická zubná kefka môže zase byť rotačná, prípadne sonická. Jedinou nevýhodou tohto zariadenia je jeho väčšia náročnosť na priestor. Cena kvalitných ústnych centier  sa pohybuje od 80 eur a vyššie.

 

Aj napriek tomu, že sú určité faktory, ktorými sa musíte pri výbere ústnej sprchy riadiť, ste už spravili ten prvý – najdôležitejší krok. Rozhodli sa pre jej kúpu. Či už vám ústnu sprchu odporučil váš lekár či zubný hygienik, alebo si ju chcete zakúpiť s cieľom udržiavať vaše zuby aj naďalej zdravé a krásne, s jej výsledkami budete v každom prípade spokojní. Ústna sprcha sa stane vašim skvelým pomocníkom ráno aj večer a s odstupom času aj skvelou investíciou, vďaka ktorej ušetríte stovky eur na liečbe pokazených zubov.