Vyberáme holiaci strojček: Prečítajte si, na aké parametre sa zamerať?

Neustále pokroky máme možnosť vidieť nielen v oblasti rozvoja informačných technológií, ale i domácich spotrebičov, vrátane holiacich strojčekov. Ostré britvy postupne nahradili strojčeky na žiletky, ku ktorým sa neskôr pridali elektrické holiace strojčeky. Tie sú v porovnaní s tými klasickými „žiletkovými“ podstatne šetrnejšie tak k vašej peňaženke, ako aj životnému prostrediu. V súčasnosti sa o vašu priazeň uchádza množstvo typov a značiek. Od tých najjednoduchších až po tie modernejšie, prepracovanejšie modely s desiatkami funkcií.

ako vybrať holiaci strojček

V tomto článku vám poradíme, ako si spomedzi nich vybrať taký, ktorý bude dokonale spĺňať všetky vaše potreby.

Strojček na žiletky verzus elektrický holiaci strojček

Nízka obstarávacia cena, dlhodobá tradícia a jednoduché použitie. To sú najväčšie benefity holiacich strojčekov na žiletky. V porovnaní s modernými elektrickými holiacimi strojčekmi sú síce lacnejšie, avšak s pribúdajúcimi rokmi sa náklady na používanie zvyšujú. Neustále dokupovanie žiletiek či časté poranenia na tvári rozhodne nehrajú v ich prospech.

Elektrické holiace strojčeky svojou cenou veľmi neohúria, no pri správnej starostlivosti sa vám táto investícia veľmi rýchlo vráti. Väčšina z nich funguje na princípe tzv. suchého holenia, teda pri holení nepotrebujete žiadnu penu, čím vám odpadnú ďalšie náklady. Navyše, sú bezpečnejšie a holenie je podstatne komfortnejšie.

Typ holiaceho mechanizmu

Jedným z hlavným parametrov, ktoré si musíte pri kúpe elektrického holiaceho strojčeka všímať je holiaci mechanizmus. V závislosti od neho máte na výber z dvoch základných druhov holiacich strojčekov: rotačného a planžetového. Prečítajte si, ktorý z nich je vhodný skôr na dlhšie fúzy a aký si zas lepšie poradí s kratším strniskom.

Rotačný (frézkový) holiaci strojček

Ako už samotný názov predpovedá, holiaci mechanizmus spravidla pozostáva z 2 alebo 3 rotujúcich hlavíc s vonkajšími a vnútornými drážkami. Tie slúžia tak na zachytenie fúzov, ako aj ich premiestnenie do rotujúcej britvy, nachádzajúcej sa vo vnútri holiacej hlavice. Pri holení rotačným holiacim strojčekom sa odporúča prechádzať po tvári krúživými pohybmi, vďaka čomu sa holiace hlavice lepšie prispôsobia kontúram tváre.

Čo sa týka dĺžky fúzov, strojčeky s rotačným holiacim mechanizmom sú ideálne na dlhšie fúzyrôznej hrúbky. To ocenia hlavne muži, ktorí sa neholia pravidelne a nepotrpia si na dokonalý výsledok, ale uprednostňujú skôr rýchle a pohodlné holenie.

Výhody

  • poradí si s hustými a dlhými fúzmi
  • tichý chod
  • krúživé pohyby sú veľmi príjemné
  • určený na občasné holenie

Nevýhody

  • nevhodný pre ľudí s citlivou pokožkou
  • výsledok holenia nie je taký precízny

Planžetový holiaci strojček

Disponuje niekoľkými za sebou idúcimi planžetami, pod ktorými sa skrývajú ostré nože. Zapnutím strojčeka dochádza k vibrácii jednotlivých nožov a samotnému zastrihávaniu fúzov. Keďže pri planžetovom holiacom strojčeku sa nože pohybujú lineárne, teda zo strany na stranu, musíte tomu prispôsobiť aj spôsob holenia. Pri holení prechádzajte strojčekom pomaly zhora smerom dolu.

Planžetové holiace strojčeky uspokoja potreby mužov s jemnejšou pokožkou a kratšími fúzmi, ktorí sa holia pravidelne, ak nie aj každý deň. Tento typ strojčeka patrí k trošku hlučnejším, avšak s prihliadnutím na dokonalý výsledok mu určite túto drobnosť odpustíte.

Výhody

  • oholenie do hladka
  • vhodný pre mužov s citlivou pokožkou
  • ideálny na kratšie a redšie fúzy
  • určený na každodenné holenie

Nevýhody

  • hlučnejší chod

Spôsob napájania

Zatiaľ, čo pri holiacom strojčeku na žiletky nemusíte riešiť žiadne dobíjanie či dostupnosť elektrickej zásuvky, u elektrických holiacich strojčekov sa bez elektrickej energie nezaobídete. Z tohto dôvodu venujte náležitú pozornosť aj spôsobu napájania.

Sieťové – na jednej strane sú elektrické strojčeky so sieťovým napájaním stávkou na istotu, ale na strane druhej nie sú zrovna tým najkomfortnejším riešením. Limitujúca môže byť pre vás nielen dĺžka elektrického kábla, ale i dostupnosť zásuvky. Z tohto dôvodu je holiaci strojček so sieťovým napájaním vhodný skôr na domáce holenie pri umývadle v blízkosti elektrickej zásuvky.

Batériové – predstavuje akýsi „medzimostík“ medzi holiacimi strojčekmi so sieťovým a akumulátorovým napájaním. O chod strojčeka s batériovým napájaním sa starajú klasické tužkové batérie, ktoré sú dostupné takmer v každom obchode. Treba však počítať s tým, že majú obmedzenú kapacitu, vzhľadom na čo sa nehodia na každodenné používanie. Naopak, svoje využitie nájdu na výletoch či stanovačkách, kde nemáte po ruke elektrickú zásuvku.

Akumulátorové – modernejšie a zároveň aj najkomfortnejšie riešenie zo všetkých. Kým niektoré modely akumulátorových holiacich strojčekov disponujú stojanom, slúžiacim na nabíjanie strojčeka, iné sa nabíjajú prostredníctvom odnímateľného kábla. Samotné dobíjanie akumulátorových strojčekov prebieha relatívne rýchlo, avšak musíte si ustriehnuť kapacitu akumulátora. Ak často cestujete, siahnite po strojčeku, ktorý zvládne na jedno nabitie min. 10 až 20 oholení. Na domáce použitie vám postačí aj holiaci strojček so slabším akumulátorom.

holiaci strojček

Funkcie holiaceho strojčeka

Elektrické holiace strojčeky už dávno neslúžia iba na holenie. Niektoré modely disponujú aj praktickým zastrihávačom a ďalšími funkciami, ktoré z neho robia univerzálneho spoločníka nielen doma, ale i na cestách.

Vodeodolnosť

To, že je daný model holiaceho strojčeka odolný voči vode, prípadne do akej miery, spoznáte podľa označenia na obale. Strojčeky disponujúce len vodotesnou hlavicou sú označené vodovodným kohútikom, zatiaľ čo symbol sprchy znamená, že strojček je celý vodotesný. Môžete ho tak používať aj vo vani alebo pri sprchovaní. S vodeodolnosťou úzko súvisí aj spôsob holenia. Pri suchom holení nepotrebujete použiť žiadny gél či penu. V prípade ale, že preferujete mokré holenie, odporúčame vybrať strojček s automatickým dávkovačom gélu.

Zastrihávač

Predáva sa buď samostatne alebo ako súčasť planžetových, prípadne rotačných holiacich strojčekov vo forme prídavného nástavca. Ten sa dá kedykoľvek vytiahnuť, pričom uspokojí potreby mužov, ktorí si dávajú záležať na tvare briadky či fúzov. Dokonca sa tiež zvykne používať na zastrihávanie vlasov.

Vrátane vyššie spomenutých funkcií rozhodne oceníte aj prehľadný LCD displej zobrazujúci informácie o stave nabitia a funkciu rýchlonabíjania. Tá sa zíde najmä pri cestovaní, pričom váš strojček bude nabitý už do 60 minút.

Údržba

Je úplne pochopiteľné, že chcete, aby vám holiaci strojček vydržal čo najdlhšie. Obzvlášť, ak ste pri jeho kúpe siahli hlbšie do peňaženky. Predĺžiť životnosť a zároveň udržať strojček v čo najlepšej kondícií môžete tak správnym používaním, ako aj údržbou. Tá sa líši v závislosti na konkrétnom modely.

Najťažšia údržba vás čaká pri holiacich strojčekoch, ktoré nie sú vodotesné. Po každom holení ich musíte rozobrať a dôkladne prečistiť jemným štetcom. Podstatne rýchlejšie a jednoduchšie je umývanie strojčeka pod tečúcou vodou, čo umožňujú iba modely s vodotesnou hlavicou. Najjednoduchšie na údržbu sú elektrické holiace strojčeky disponujúce čistiacim stojanom, v ktorom sa strojček automaticky prečistí a pripraví na ďalšie použitie.

Spolu s uvedenými parametrami si taktiež preverte kvalitu použitých materiálov, prípadne ergonomický tvar strojčeka. Dlhou životnosťou sa môžu pochváliť holiace strojčeky s keramickými alebo oceľovými nožmi. Z nich sa snažte uprednostniť obľúbené modely renomovaných výrobcov, keďže pri neznámych značkách alebo limitovaných edíciách by ste mohli mať problém s výmenou náhradných dielov.