Ešte nemáte masážny prístroj? Toto sú dôvody, pre ktoré ho budete chcieť mať doma aj vy

Kto by to nemiloval. Dokonalý relax v podobe uvoľňujúcej masáže, ktorá neuľaví len nášmu telu, ale aj duši. Zapálené sviečky, pustená relaxačná hudba. Sen. Ak ste sa práve chystali opustiť tento článok a poobzerať sa na internete po masérovi, ktorý vám tento zážitok dopraje, máme pre vás niečo zďaleka lepšie. Čo tak si takéto potešenie dopriať často, povedzme každý týždeň alebo aj každý deň? Asi už tušíte, o čom hovoríme. Masážne prístroje sa stávajú čoraz viac populárne a po prečítaní tohto článku určite pochopíte prečo.

ako vybrať masážny prístroj

Na trhu je nespočetné množstvo rôznych typov masážnych prístroj a každý vám sľubuje niečo iné. Ako sa v ich výbere zorientovať a nájsť presne to, čo potrebujete?

Čo je to masážny prístroj?

Masážne zariadenie je prostriedok proti bolesti, ale aj akýsi vyvolávač dobrej nálady. Pomôže vám aj pri uvoľňovaní hĺbkových tkanív, v ktorých pociťujete stuhnutie a poslúžiť vie aj ako rehabilitátor zranení. Ako sme si povedali v úvode, existuje množstvo typov masážnych zariadení. Ako a podľa čoho si vybrať?

Typy masážnych zariadení

Pištoľový masážny prístroj

Tento typ masážneho zariadenia nie je len účinný, ale aj veľmi praktický a pohodlný na používanie. Ak sa chcete rýchlo zotaviť z chronickej bolesti alebo zranenia, potom je tento typ voľbou číslo jeden. Názov získal podľa toho, že svojim tvarom pripomína zbraň, a tak nebudete mať problém ju rýchlo rozoznať v predajni či na internete od tých ostatných. Prístroj stačí len zamieriť na miesto, na ktorom pociťuje nepríjemnú chronickú bolesť. Týmto postupom docielite okamžité zmiernenie hlbokej bolesti a pravidelným používaním sa jej aj môžete nadobro zbaviť.

Masážne prístroje na chodidlá

Aj vy chodíte z práce domov vyčerpaní a trápi vás bolesť nôh? Tú by ste nemali podceniť a o vaše chodidlá by ste sa mali poriadne starať. Zanedbaná starostlivosť vám totiž môže spôsobiť kŕčové žily ale aj problémy s cievami, čo môže viesť až ku vzniku nebezpečnej trombózy. Nohy by sme preto mali mať neustále prekrvené. Masážne prístroje určené na chodidlá sa teda nepostarajú len o váš relax, ale aj o zdravie vašich nôh.

Masážne vankúše

Masážne vankúše sú určené pre tých, ktorí trpia bolesťami krku a šije. Ide o nepríjemnú bolesť, ktorá vás obmedzuje nielen počas každodenných aktivít, ale aj počas spánku. Vankúš vďaka svojej neustálej vibrácii vyvíja na boľavé partie tlak, ktorý vedie k postupnému uvoľneniu týchto stuhnutých partií. Úľava od bolesti prichádza praktický okamžite, takže sa tento masážny prístroj stáva praktickým spoločníkom k večernému pozeraniu televízie.

Masážne prístroje na ramená a krk

Ak trpíte okrem bolesti krku aj nepríjemnou bolesťou ramien, tento prístroj je ako stvorený pre vás. Rýchlo zmierni bolesť a ak vykonávate prácu, ktorá vám takúto bolesť spôsobuje, môžete ho používať aj preventívne, čím predídete chronickej bolesti.

Masážne valčeky a paličky

Masážne valce fungujú podobne ako masážne palice. Oproti ostatným prístrojom ide o skôr o predmety, ktorými si manuálne viete spôsobiť vďaka vyvinutému tlaku určitý typ uvoľnenia a relaxácie, zväčša však za pomoci druhého človeka. Tieto prístroje, aj keď sa tak nezdá, môžu byť aj nebezpečné a pri zlom použití si nimi vieme spôsobiť ešte väčšie problémy.

Masážne kreslá

Masážne kreslá nie sú tak populárne zariadenia, pretože sú cenovo náročnejšie a prirodzene aj zaberajú viac miesta. Skôr než o uvoľnenie bolesti sa postarajú o príjemnú relaxáciu a uvoľnenie celého tela.

Masážne prístroje na chrbát

Ide o jeden z najviac vyhľadávaných prístrojov, keďže bolesť chrbta je u ľudí pomerne častým javom a z času na čas ňou trpíme azda všetci. Vinníkom je zlé držanie tela, úrazy, ale aj preťaženie organizmu. Masážny prístroj určený na chrbát funguje vskutku fantasticky a dokonca znižuje pravdepodobnosť možnosti vzniku artritídy a spondylózy. Ak máte máte problémy s chrbticou, po konzultácií s lekárom vyskúšajte masážny prístroj na chrbát a výsledky vo forme úľavy sa dostavia už po prvom použití.

Masáž hlavy

Tento prístroj je špeciálne navrhnutý na ošetrenie vlasovej pokožky, kedy vám vďaka prekrveniu pokožky zabezpečí rýchlejší rast vlasov. Pomáha aj pri bolestiach hlavy, ale len v miernej forme.

Existuje množstvo druhov masážnych zariadení a všetky spája jeden spoločný cieľ. Postarať sa o vašu úľavu a relax, a teda o vaše psychické ale aj fyzické zdravie. Ak ste sa už rozhodli, ktorý masážny prístroj je pre vás ako stvorený, s kúpou ešte chvíľku počkajte a zvážte aj nasledovné faktory.  Medzi ne patrí napríklad aj váš vek, pohlavie či fyzická kondícia. Rôzne vekové kategórie napríklad vyžadujú rôzne režimy použitia, kedy si viete úroveň vibrácií nastaviť a tá tak môže byť silnejšia alebo naopak slabšia. Kúpu každého masážneho zariadenia by ste v prípade vážnejších problémov mali určite konzultovať aj s vaším lekárom.

Čo je potrebné zvážiť pri kúpe masážneho prístroja?

Prirodzene, nie všetky masážne prístroje fungujú rovnako. Preto je ťažké skombinovať všetky funkcie, ktoré by ste od neho v ideálnom prípade požadovali. Podľa vašich užívateľských preferencií vám však výber značne zjednodušíme.

Dizajn

Pri kúpe akéhokoľvek masážneho prístroja sa uistite, že je jeho ergonomický dizajn zároveň kompaktný. Táto vlastnosť uľahčuje obsluhu a vy sa tak pri vašej masáži nebudete musieť príliš sústreďovať na to, či prístroj funguje správne alebo ne. Ak si vyberiete prístroj, ktorým budete počas masáže manipulovať, je vhodné stiahnuť po takom, ktorý je dostatočne ľahký a obratný.

Rozpočet

Každý chce získať cenovo dostupné zariadenie, to je fakt. Faktom však zostáva aj to, že akonáhle budete od vášho prístroja vyžadovať väčší počet funkcií, bude s týmto počtom rásť aj jeho cena. Zvážte preto, čo budete skutočne využívať a čo potrebujete. Niektoré funkcie sú totiž zbytočné a nevyužiteľné a fungujú len ako marketingový ťah na kupujúcich.

Veľkosť a hmotnosť

Veľkosť a hmotnosť každého masážneho prístroja závisí od toho, na aké partie je určený. Napríklad, ak máte bolesti v chrbte, potom si nezabudnite kúpiť väčší masážny prístroj, ktorý je na druhú stranu aj väčší a ťažší. Čo je však dôležité je to, že splní tento účel. Preto pri výbere medzi jednotlivými typmi porovnávajte len masážne prístroje z jednej kategórie.

masážny prístroj

Trvanlivosť

Nebudeme vás klamať, ani ten najlepší masážny prístroj nevydrží večne. Definovanie presného časového obdobia je ťažké. Výrobca by však tieto, aspoň orientačné údaje, mal uvádzať v príbalovom letáku a zabúdať nesmiete ani na povinnú 2 ročnú záruku. Preto si nezabudnite od vášho nového zariadenia odložiť bloček. Obzvlášť, ak ste zaň utratili nemalú sumu peňazí.

Užívateľská náročnosť

V prípade každého masážneho prístroja je nesmierne dôležité to, aby ste ho vedeli správne ovládať. Ako sme už uviedli pred tým, nesprávne používanie vám môže uškodiť. Ak ste staršia osoba, alebo sa masážny prístroj chystáte darovať starým rodičom, ubezpečte sa, že si s nimi jeho ovládanie spoločne prejdete. Masážne prístroje majú niekoľko funkcií a rôznych nastavení a tie by mali vedieť bez problémov ovládať. Ak ide o masážny prístroj, ktorý si vyžaduje značnú manipuláciu, zvážte pri kúpe aj jeho váhu, aby sa pre slabších ľudí nestalo narábanie s ním náročným.

Hlavice masážnych prístrojov

Nie je žiadnym prekvapením, že pokiaľ ide napríklad o pištoľový masážny prístroj, má k dispozícii viac hlavíc určených na použitie rôznych partií tela. Tie používajte presne podľa návodu v príbalovom letáku.

S káblom alebo bez

Káblové zariadenia sú zapojené a nemusia mať batériu, zatiaľ čo bezdrôtové sú prenosné, takže keď ich nabijete, môžete ich používať bez pripojenia. Pri kúpe masážneho zariadenia by ste teda predovšetkým mali zvážiť, kedy a za akých okolností budete váš nový prístroj využívať. Ak si ho plánujete vziať napríklad na dlhé cesty vlakom, ideálnym riešením sú bezdrôtové prístroje. Ak si však vašu masáž plánujete vychutnávať prevažne v pohodlí domova, vystačíte si aj s prístrojom určeným na zapojenie do zásuvky. Ubezpečte sa však, že dĺžka kábla je na miesto používania prístroja optimálna.

Ako používať masážny prístroj?

Použitie akéhokoľvek maséra nie je vôbec ťažké. Niektoré masážne prístroje sú však mierne náročnejšie na používanie, napríklad tie, ktoré sa zaoberajú tepelnou terapiou. Väčšina z nich je však ľahko použiteľná a užívateľsky prívetivá. Každý masážny prístroj má rôzne tvary, veľkosti a vibračné režimy. Pokiaľ nemáte možnosť ich otestovať na predajni, nájdite si na vybraný prístroj aspoň recenzie na internete.

Tu je niekoľko dôležitých vecí, ktoré musíte zaistiť pred ich použitím:

  • Poznajte nastaviteľné rýchlosti vášho zariadenia a ďalšie nastavenia
  • Pokiaľ ide o káblové zariadenia, zistite spotrebu energie vášho nového prístroja
  • Vyhnite sa lacným prístrojom z pochybných predajní
  • Zistite, ako fungujú hlavice a iné nadstavce vášho nového zariadenia, aby ste predišli ich poškodeniu

 

Veríme, že aj vďaka našim tipom a radám nájdete presne to, čo potrebujete. Berte však na vedomie, že masážny prístroj by nemal byť len výsadou chorých, ale jeho kúpu by ste mali zvážiť aj kvôli prevencii. Je teda skvelým tipom na darček pre takmer všetky vekové kategórie a vedzte, že akonáhle masážny prístroj vyskúšate, stane sa vašim obľúbeným domácim rituálom.