Nie je kulma ako kulma: Ako si vybrať tú správnu?

Kulma je jedným z najužitočnejších a najobľúbenejších pomocníkov pri vlasovom stylingu. Nie je pritom žiadnou horúcou novinkou - v túžbe po romantických lokniach po nej siahali už naše staré mamy. No kým ony sa museli uspokojiť s jediným modelom, na nás v regáloch či e-shopoch čakajú desiatky najrôznejších dizajnov, veľkostí a značiek. Na čo sa pri výbere zamerať a ako medzi nimi nájsť tú právu kulmu presne pre vás? V tomto článku sa dozviete všetko, čo potrebujete o kulmách vedieť.

ako vybrať kulmu

Základné typy kuliem, s ktorými sa môžete stretnúť

Ak ste kulmu ešte nikdy nemali, jej výber sa vám môže zdať celkom jednoduchý. Napokon, čo už len možno pokaziť na jedných “kliešťoch” na vlasy, však? V praxi však zďaleka nie je kulma ako kulma. Ak si nevyberiete správne, riskujete okrem vyhodených peňazí aj zdravie svojich vlasov či dokonca bezpečnosť.

Tu sú základné typy kuliem podľa ich tvaru a technológie používania:

Kliešťová kulma 

Klasická kulma, ako ju poznáme aj z kúpeľní našich babičiek. Skladá sa z rúčky, jednoduchého výhrevného telesa a kliešťovej svorky, pomocou ktorej si na kulmu naviniete pramene vlasov. Táto kulma vytvára rovnomerné vlny po celej dĺžke vlasov a je ideálna pre začiatočníčky. Končeky vlasov však pri tomto type kulmy môžu pod svorkou nadmerne trpieť.

ETA Rita 1327

Klasická kliešťová kulma s priemerom 19 mm a dvoma nastaveniami teploty. Jednoduchá, skladná a zabezpečená proti prehrievaniu. Navyše, za super cenu - bežne stojí len okolo 10 EUR.

Concept KK1180

Jednoduchá kliešťová kulma tentokrát aj s technológiou TITAN CARE - rovnomerné nahrievanie je šetrnejšie k vlasom, predchádza spáleniu a iným nehodám. Otočný 360° kábel zase uľahčuje manipuláciu. Cena sa pohybuje medzi 10 a 13 EUR.

Kónická kulma

Vyzerá veľmi podobne ako predchádzajúci typ, avšak nemá kliešťovú svorku a na jednom konci sa zužuje. Vlasy na ňu teda len namotávate, čo môže byť pre menej skúsené používateľky trochu náročnejšie. Výsledné vlny sú však prirodzenejšie (menej rovnomerné), pevnejšie a dlhšie vydržia. Považuje sa tiež za šetrnejšiu k vlasom.

CERA Wand

Keramická kónická kulma ponúka priemer 19 až 32 mm. Kučery tak môžete prispôsobiť svojmu vkusu a účesu. Keramika chráni vlasy pred spálením a teplotu si môžete presne vyladiť na digitálnom displeji. Stáť vás bude niečo málo cez 30 EUR.

BaByliss PRO 2281

Profesionálna kónická kulma pre kučery ako od najlepšej kaderníčky. Titánový povrch chráni vlasy a predlžuje životnosť kulmy. S priemerom 19 - 32 mm budú vaše kučery krásne prirodzené, teplotu si môžete navoliť od 110 až do 190 °C. Cena začína od 40 EUR.

Automatická (samonavíjacia) kulma

Ideálna voľba pre skúsenejšie dámy, ktoré kulmu používajú na dennej báze. Stačí si osvojiť jednoduchý grif a kulma si pomocou vlastného motorčeka vlasy navinie sama. Je to rýchle (vlny sú hotové už o niekoľko sekúnd), takmer bez námahy a s krásnym prirodzeným efektom. Cena automatickej kulmy ale býva spravidla vyššia.

BaByliss C903PE

Automatická kulma vtiahne pramienok do keramickej komory, kde je rovnomerne zahrievaný z každej strany. Výsledok - dokonalá kučera za 12 sekúnd. Na tejto kulme si môžete nastaviť teplotu (185 °C alebo 205 °C) a iste vás poteší aj jej krásny dizajn. Stojí cca 50 až 60 EUR.

Philips StyleCare Prestige

Naozaj prestížna automatická kulma, ktorá dokáže jedným ťahom spracovať dvojnásobok vlasov pre rýchlejšie a pohodlnejšie natáčanie. Má keramický povrch so zapusteným keratínom, nastavenia teploty aj času a ďalšie profi funkcie. Pripravte si na ňu 100-130 EUR.

Teplovzdušná kulma

Nazýva sa aj kulmofén, keďže je naozaj kombináciou týchto dvoch pomôcok. Miesto horúceho valca si s ňou vlasy navíjate na okrúhlu kefu a vlny na nich vznikajú pôsobením horúceho vzduchu. Skvelo sa hodí aj na úpravu mokrých vlasov a šetrí tak čas. Pomáha tiež dosiahnuť väčší objem a je vhodná aj na styling kratších účesov.

Sencor SHS 7551

Cenovo dostupný kulmofén s množstvom nadstavcov vrátane klasického kliešťového, žehliaceho aj niekoľkých okrúhlych kief s priemerom 20 až 31 mm. Nastavenie teploty umožňuje aj šetrnejšie studené fúkanie. Cena začína už okolo 20 EUR.

Rowenta CF9620F0

Profesionálny rotačný kulmofén pre účes ako od kaderníčky. Obsahuje tri kefy pre rôzne typy vlasov (redšie, husté, ofina), automatické nastavenie teploty a rýchlosti otáčania a keratínové štetiny pre lesk a zdravie vlasov. Stojí v priemere okolo 130 EUR.

Ionizačná kulma

Tento inovatívny typ kulmy poskytuje zvýšenú šetrnosť k vlasom vďaka pôsobeniu záporných iónov. Vlasy nevysúša, dodáva im vyšší lesk a hodí sa tak aj na každodenné používanie pri lámavých či inak poškodených vlasoch. Povrch tejto kulmy je zväčša keramický alebo turmalínový. Jej cena, pochopiteľne, býva v porovnaní s jednoduchšími typmi kuliem trochu vyššia.

Babyliss PRO 2469

Hi-def ionizačná kulma so špeciálnym zakrivením trubíc pre ešte flexibilnejší styling. Titánovo-turmalínový povrch zaisťuje dlhú životnosť a generátor negatívnych iónov s výkonom až 150,000 iónov/cm3 je prísľubom dokonale hebkých vlasov. Cena: 50 - 60 EUR.

Philips MoistureProtect BHB878/00

Ak si chcete dopriať skutočný luxus, toto je automatická ionizačná kulma hodná aj tých najnáročnejších zákazníčok. Okrem expresne rýchlo vytvorených krásnych kučier vašim vlasom dodá aj lesk, pretože udržuje ich prirodzenú vlhkosť. Stojí od 120 do 150 EUR.

Dôležité parametre

Ako ste si už mohli všimnúť pri jednotlivých modeloch vyššie, kulmy sa od seba okrem typu technológie či tvaru odlišujú aj inými dôležitými vlastnosťami:

Nastaviteľná teplota

Najjednoduchšie typy kuliem majú často jednotnú teplotu, ktorú neviete ovplyvniť. Nie pre každý typ vlasov je však vhodná. Pre jemné a redšie vlasy sú vhodné nižšie teploty (120 – 160 °C), hrubšie a hustejšie vlasy zase na dosiahnutie požadovaného efektu potrebujú vyššie teploty (200 – 230 °C). Ak už si nekúpite priamo nastaviteľnú kulmu, hľadajte aspoň takú, čo teplotou vyhovuje vášmu typu vlasov.

Správny priemer

Ak máte kratšie vlasy, príliš hrubá kulma vám vytúžené bohaté lokne nevykúzli. Pri dlhých vlasoch a príliš tenkej kulme sa zase pri natáčaní poriadne natrápite a lokne budú kvôli navrstveniu pri natáčaní menej držať. Ak si neviete vybrať, môžete siahnuť aj po vlasových styleroch s viacerými nadstavcami pre hustejšie aj väčšie vlny. Neraz dokonca obsahujú aj žehliaci nadstavec pre chvíle, kedy si chcete dať od kučier pauzu.

kulma

Vhodný materiál

Spomínate si na kulmy našich starých mám? Boli to jednouché kovové kliešte bez akejkoľvek povrchovej úpravy. Vlasy však veľmi vysúšali a pri častom používaní doslova spaľovali. Ako sme už spomenuli vyššie, najvhodnejším materiálom pre citlivé vlasy je keramika či turmalín, ktoré dokonca ich kondíciu a vzhľad môžu aj vylepšiť. Titán je zase známy svojimi antistatickými vlastnosťami.

Bezpečnosť

Kulma je malý a nenáročný, ale za určitých okolností aj celkom nebezpečný spotrebič. Ak chcete predísť úrazom a nehodám, zamerajte sa na modely s bezpečnostnými prvkami, ako je studený hrot (predídete popáleniu pri manipulácii), stojan (pokladať horúcu kulmu kade-tade nie je celkom vhodné) či automatické vypnutie (skvelá vec pre roztržité dámy).

Ako správne vlasy kulmovať?

Dámy túžili po krásnych kučerách už od nepamäti - archeológovia o tom našli dôkazy už z čias staroegyptskej Kleopatry. Kulma sa nahrievala priamo nad ohňom či v horúcej vode, prvá elektrická kulma bola patentovaná vo Francúzsku v roku 1959.

Na rozdiel od chemickej trvalej ondulácie, ktorá vlasy nadmerne zaťažuje a pôsobí neprirodzene, kulma je ideálnym prostriedkom, ako si sen o kučerách splniť. Dokáže vykúzliť elegantné a prirodzene pôsobiace lokne, ktoré dlho vydržia a pre vlasy sú minimálnou záťažou.

Pre niekoho ide o každodenný rituál, pre iného o príležitostné vylepšenie imidžu. Ako však na to, aby bol výsledok vždy čo najlepší? S každou kulmou aj vlasmi sa manipuluje trochu inak, riaďte sa preto odporúčaniami výrobcu aj prirodzenými požiadavkami vášho účesu. Niekoľko základných pravidiel však platí vždy:

V prvom rade je dôležitá príprava vlasov. Ako na to? K častým odporúčaniam patrí nekulmovať si vlasy ihneď po umytí, ale až na ďalší deň. Kondicionér či balzam môžu efekt natočenia znižovať a skracovať jeho trvácnosť. Ak chcete kompromis, skúste vlasy umyť len šampónom a kondicionér pred kulmovaním vynechať.

Aby ste vlasy chránili pred nepriaznivým vplyvom tepla (vysúšanie, štiepenie, lámanie), použite termoochranné prípravky, ktoré sú k dispozícii v podobe sprejov aj balzamov. Naniesť ich môžete pred kulmovaním aj fénovaním. Po kulmovaní potom môžete účes ešte zafixovať tužiacou penou, sprejom či voskom. Počkajte však, kým vlasy vychladnú, tužidlo tak bude mať lepší efekt.

Nezabúdajte ani na starostlivosť o kulmu. Vlasová kozmetika na jej povrchu zanecháva usadeniny, ktoré treba čistiť, ideálne po každom použití. Nikdy tiež nepoužívajte kulmu, ktorá je poškodená - platí to pre narušenú keramickú vrstvu, zalomené káble aj haprujúce ovládacie prvky. Na trhu je dostatok cenovo dostupných “náhradníčiek”, ktoré vašu veteránku určite dobre zastúpia.