Všetko, čo potrebujete vedieť o perfektnej starostlivosti o vlasy

Odhliadnuc od farby, textúry či dĺžky vlasov chceme všetci jedno a to isté – mať krásne vyzerajúce vlasy, ktoré budú ozdobou samy o sebe. A nie len vtedy, keď sa práve vraciame od kaderníčky či barbera.

starostlivosť o vlasy

Dôležité je, aby sme starostlivosti o vlasy venovali dostatok pozornosti. K tomu patrí aj zistiť, aký typ vlasov máte, ktoré prípravky vám najviac vyhovujú a ako sa o ne správne starať.

Umývanie vlasov

Frekvencia umývania vlasov je veľmi individuálna. Niekomu sa vlasy mastia extrémne rýchlo, preto je potrebné umývať si ich častejšie, napríklad aj každý deň. Ak máte vlasy suché, umývajte si ich raz, maximálne dvakrát do týždňa, aby ste si zbytočne nedráždili pokožku hlavy. V prípade, že sa vaše vlasy nemastia príliš rýchlo a ani ich nemáte nadmerne suché, umyte si ich dva až trikrát do týždňa.

Majte na pamäti, že ak si vlasy umývate každý deň, bude vám stačiť jedna dávka šampónu. To znamená napeniť, opláchnuť a hotovo. Zbytočne by ste z vlasov odstraňovali ich prirodzené ochranné látky a boli by náchylnejšie k lámavosti. To neplatí v prípade, ak ste mali na vlasoch silnejšiu vrstvu laku, tužidla či iných prípravkov. V tom prípade si ich napeňte dvakrát, aby ste ich od prípravkov poriadne očistili.

Pri nanášaní šampónu na vlasy myslite na to, že ho stačí naniesť ku korienkom, nemusíte si ho dávať po celej dĺžke vlasov. Ak si dáte šampón, zbytočne ho netrite a nedráždite si pokožku hlavy, stačiť budú veľmi jemné pohyby. Ak chcete, aby sa vám šampón lepšie nanášal, tak ho najskôr v dlani zmiešajte s troškou vody.

A myslite na to, že šampón treba z vlasov poriadne zmyť. V opačnom prípade by vám korunu krásy zbytočne zaťažil. Vlasy by zostali bez objemu a rýchlejšie by sa zamastili. Najlepšie je zmyť si ho vlažnou vodou, nie horúcou. A pri utieraní uterákom si vlasy nešúchajte.

Ako si vybrať správny šampón a kondicionér?

Najskôr by ste mali vedieť, aký typ vlasov máte. Podľa toho si následne vyberiete šampón, ktorý vám bude najviac vyhovovať.

  •   Mastné vlasy – potrebné umývať ich každý deň, rýchlo im spľasne objem, lepia sa do “povrázkov”
  •   Normálne vlasy – stačí ich umývať 2 – 3x do týždňa, na pohľad vyzerajú zdravo a lesklo, ľahko sa upravujú
  •   Jemné vlasy – ťažko s nimi dosiahnete objem, vyzerajú spľasnuté aj po vyfénovaní
  •   Poškodené vlasy – veľmi ťažko sa rozčesávajú, končeky sú viditeľne poškodené, na dotyk sú hrubé a matné
  •   Kučeravé vlasy – sú náchylné k poškodeniu, vyzerajú objemne, no občas sú krepovité a nepoddajné
  •   Farbené vlasy – sú veľmi náchylné na tepelné úpravy, častejšie sa lámu
  •   Pokožka s lupinami – pri tomto type je pokožka veľmi svrbivá, podráždená a suchá

Mastné vlasy

Najvhodnejšie sú šampóny bez silikónov. Umývajte si vlasy ráno, aby ste ich mali pekné a svieže po celý deň. A ak používate aj kondicionér či masku, v žiadnom prípade si ju nedávajte ku korienkom vlasov! Proti nadmernému masteniu pomáha aj melír či zafarbenie vlasov. Ak si vlasy plánujete fénovať, fén držte v dostatočnej vzdialenosti od pokožky hlavy. V opačnom prípade by sa pokožka začala potiť a okamžite by sa začalo mastenie vlasov.

Normálne vlasy

Ak máte zdravo vyzerajúce vlasy, je na vás, aký typ šampónu si vyberiete. Stále platí, že čím menej silikónov, tým sú vlasy viac prevzdušnené a objemné. Doprajte si aj hydratačnú masku či balzam, ktorým si zaistíte krásne vlasy aj do budúcna.

Jemné vlasy

Jemné vlasy sú dané geneticky a častejšie ich mávajú ľudia so svetlými vlasmi. Keďže jemné vlasy sú skoro stále spľasnuté a teda sú blízko pri pokožke hlavy, treba ich umývať takmer každý deň, pretože sa rýchlo mastia. Veľmi dobré sú šampóny určené na objem, rovnako aj kondicionéry, ktoré ale treba z pokožky a vlasov dôkladne zmyť. Následne si pomôžte stylingovými volume sprejmi, ktoré naneste do celej dĺžky vlasov a vyfúkajte.

Poškodené vlasy

Poškodené vlasy majú najmä tí, ktorí si ich často žehlia, kulmujú či denne fénujú. Taktiež ľudia, ktorí ich neustále vystavujú slnku alebo chlóru, majú vlasy poškodené. Dávajte si častejšie podstrihnúť končeky a šampóny a kondicionéry vyberajte také, ktoré sú určené na poškodené vlasy. Na trhu ich nájdete veľké množstvo, určite sa do nich oplatí investovať. Ak neviete, ktorý šampón by vám pasoval najviac, vyskúšajte ich viacero a uvidíte podľa seba.

Kučeravé vlasy

Kučeravé vlasy sú zväčša husté a nemastia sa až tak rýchlo. Na druhej strane je ale potrebnejšie používať vlasové a stylingové prípravky, ktoré vám pomôžu kučeravú hrivu skrotiť. Preto odporúčame používať šampóny a kondicionéry, ktoré sú určené na dokonalé očistenie od akýchkoľvek nečistôt a zaťažujúcich prípravkov.

Farbené vlasy

Okrem klasických vlasových prípravkov ako je šampón a kondicionér si aspoň raz za týždeň doprajte výživnú vlasovú kúru. Farbené vlasy sú totiž náchylnejšie na poškodenie, preto je potrebná špeciálna starostlivosť. Vyberajte si šampóny určené na farbené vlasy, ktoré obsahujú prospešné látky. A ak vám už farba vybledla ale ešte sa nechystáte do kaderníckeho salóna, tak skúste tónovacie šampóny.

Vlasy s lupinami

Vyberajte si šampóny a kondicionéry na citlivú pokožku. Predídete tak podráždeniu pokožky na hlave, čo by mohlo viesť k svrbeniu. Vlasy si umývajte vlažnou vodou, určite nie horúcou. Dbajte na to, aby ste si balzam a kondicionér naniesli iba po dĺžke vlasov.

ako sa starať o vlasy

Suchý šampón - záchrana na poslednú chvíľu

Suchý šampón sme si v posledných rokoch veľmi obľúbili. Kedysi sme ho poznali len v práškovej/púdrovej podobe, no dnes existujú rôzne spreje, ktoré dodávajú vlasom nielen umytý vzhľad, ale tiež krásnu vôňu a objem. Základom suchého šampónu je škrob, ktorý do seba vsaje prebytočnú mastnotu. Najlepšie je nanášať si ho tesne ku končekom vlasov, následne povytierať uterákom a učesať. Ak by ste mali vlasy akoby od prachu, vyfénujte si ich. Pokiaľ nemáte po ruke suchý šampón, použite napríklad detský púder, ktorý má rovnako dobrý účinok.

Suchý šampón je výborný pomocník, ak si nestíhate umyť vlasy klasickým šampónom a vhod padne aj na cestách. Myslite ale na to, že by ste ho nemali používať príliš často. Veľmi vysušuje pokožku hlavy a ak by ste ho používali pravidelne, môže sa stať, že začnete mať problémy s lupinami.

Tuhé šampóny pre každý typ vlasov

Šampóny, ktoré vyzerajú ako tuhé mydlo, je na trhu čoraz viac. Majú prevažne prírodné zloženie a je z nich odstránená voda, preto sú tuhé. Sú výborným spoločníkom na cestách, keďže šetria miesto. Myslite na to, že používaním tuhých šampónov sa šetrí životné prostredie, keďže nepotrebujú plastový obal. A rovnako sú tuhé šampóny šetrnejšie aj k našim vlasom, pretože neobsahujú žiadne chemické látky. Vedeli ste, že existujú aj tuhé kondicionéry? Stačí ísť do drogérie či popozerať na internete, prečítať si zopár recenzií a vybrať si ten správny pre vás.

Nepodceňujte česanie, fénovanie, žehlenie či natáčanie vlasov

Vlasy treba rozčesávať veľmi opatrne a jemne, bez zbytočného trhania a naťahovania. Väčšina ľudí si vlasy rozčesáva od hora, čo je nesprávne. Po správnosti by sa mali najskôr rozčesať končeky. Ak si idete česať vlasy mokré, používajte redší hrebeň. Najlepšie na každodenné používanie sú kefy z prírodných materiálov, ktoré vlasy nepoškodzujú, dodávajú im lesk a nespôsobujú elektrizovanie.

  • Vlasy si fénujte v jednom smere, pričom hlavica fénu by mala smerovať nadol.
  • Nepoužívajte príliš horúci vzduch, vlasy veľmi vysušuje. Ak sa nedá inak, fén používajte z čo najväčšej vzdialenosti.
  • Na konci sušenia vlasy prefénujte studeným vzduchom. Dodáte im lesk a lepší objem.
  • Pred kulmovaním aj žehlením VŽDY používajte ochranné prípravky na vlasy, ktoré nájdete v každej drogérii.
  • Kulmu a žehličku používajte maximálne dvakrát do týždňa.
  • Vlasy si nikdy nekulmujte a nežehlite mokré.
  • Ak chcete, aby vám kučery vydržali čo najdlhšie, každú kučeru držte “zrolovanú”, až pokiaľ úplne nevychladne.