Vypadávanie vlasov. Aké sú najúčinnejšie prírodné zbrane na rednúce vlasy?

Hovorí sa, že vlasy sú korunou krásy. V prípade nežnejšieho pohlavia to platí dvojnásobne. Zatiaľ, čo niektoré dámy môžu skúšať účesy od výmyslu sveta, iné musia zápasiť o každý jeden pramienok. Problém nadmerného vypadávania vlasov však netrápi iba ženy, ale postihuje aj mužov rôznych vekových kategórií. Prečítajte si, čo býva jeho najčastejšou príčinou a aké sú najúčinnejšie prostriedky na zastavenie vypadávania vlasov a podporu ich rastu.

vypadávanie vlasov

Rast vlasov

Za normálnych okolností nám vypadne približne 100 vlasov denne. Je to úplne prirodzená súčasť rastového cyklu, ktorý pozostáva z troch základných fáz. Prvá je anagénna fáza. Trvá približne 3 až 6 rokov. Počas tohto obdobia dochádza k intenzívnemu rastu vlasov. Kým vo fáze intenzívneho rastu sa nachádza približne 85- 90% vlasov, v prechodnej, katagénnej fáze je to iba 1%. Už ako samotný názov naznačuje, ide o najkratšiu fázu, trvajúcu približne 14 dní. Signalizuje koniec aktívneho rastu vlasov. Posledná je telogénna alebo pokojová fáza. 9 až 14% vlasov sa v priebehu trojmesačného trvania tejto fázy dostáva k povrchu kože a vypadáva.

Ako spoznáte, že ide o nadmerné vypadávanie vlasov?

Chumáče vlasov na hrebeni, prípadne výskyt tzv. prázdnych miest na hlave sú prvými  signálmi, že niečo nie je v poriadku. Áno, niekedy je výraznejšie vypadávanie vlasov spôsobené stresom v práci či traumatizujúcou udalosťou a po čase pominie, avšak v mnohých prípadoch ide o alopéciu (nadmerné vypadávanie vlasov). Tá sa vyznačuje dlhodobou stratou a rednutím vlasov, pričom dochádza aj k zmene ich kvality. Vlasy sa stávajú suchšie, strácajú lesk a farebnú sýtosť.

Typy alopécií

S prihliadnutím na rozsah, lokalizáciu postihnutia a konkrétne prejavy sa najčastejšie stretávame s nasledujúcou klasifikáciou:

Ložiskové alopécie

Predstavujú vážnejšiu formu ochorenia, vyžadujúcu si návštevu odborníka, ktorý určí vhodnú, spravidla medikamentóznu liečbu. Sú charakteristické jedným alebo viacerými ohraničenými ložiskami nielen v oblasti vlasov, ale aj ochlpenia na iných častiach tela. Jednou z najznámejších ložiskových alopécií je Alopécia areata. Keďže ide o autoimunitné ochorenie, príčinu možno hľadať v napádaní buniek vlasových folikulov imunitnými bunkami. Následne dochádza k strate vlasov, rednutiu obočia a fúzov.

Difúzne alopécie

V porovnaní s predchádzajúcim typom majú podstatne lepšiu prognózu. Po odstránení príčiny dôjde v krátkom čase k zastaveniu vypadávania vlasov a obnoveniu intenzívneho rastu. V závislosti od samotnej príčiny sa rozdeľujú na niekoľko druhov. Najčastejšie sa vyskytuje Androgenetická alopécia, ktorej príčinu je potrebné hľadať v genetike. U mužov ju možno identifikovať podľa plešiny na vrchole hlavy, bokoch a záhlaví. Pre ženy je zas typická zväčšujúca sa vlasová cestička uprostred hlavy.

Ďalším druhom alopécie, tentokrát však nie dedičným je Anagénne effluvium. Postihuje najmä ľudí po chemoterapii, užívaní cystostatík, ale tiež tých, ktorí sú vystavení nadmernej psychickej záťaži. S jednou z rastových fáz súvisí aj Telogénne effluvium, vznikajúce ako následok umelého prerušenia tehotenstva, užívania hormonálnej antikoncepcie, pôrodu alebo držania nutrične nevyváženej diéty.

Časté príčiny vypadávania vlasov

Ako sme už pri jednotlivých druhov načrtli, nie za všetko môže genetika. Mnohokrát sú na vine aj iné faktory: poruchy štítnej žľazy, krvného obehu, kožné a onkologické ochorenia či cukrovka . Samozrejme, nemožno zabudnúť ani na hormonálne zmeny, ktoré sú typické hlavne pre obdobie tehotenstva, stres a psychické vypätie.

Vzhľadom na to, že vlasy pre svoj optimálny rast potrebujú dostatok živín, za ich vypadávaním, v niektorých prípadoch, stojí nesprávna životospráva, držanie diét a s nimi spojený rýchly úbytok telesnej hmotnosti. Rovnako im neprospieva ani časté umývanie, farbenie a používanie nevhodných prípravkov.

vypadávanie vlasov príčiny

Priebeh vyšetrenia

Nech už ide o akúkoľvek formu alopécie, rozhodne ju neberte na ľahkú váhu a hneď ako to je možné navštívte lekára. Nebojte sa, nečaká vás nič strašné. Samotné vyšetrenie začína dôkladnou anamnézou, pri ktorej lekár upriami pozornosť hlavne na váš zdravotný stav. Informuje sa o súčasných, ako i predchádzajúcich zdravotných komplikáciách. Taktiež ho zaujíma váš psychický stav, prípadne emočne vypäté situácie, ktorým ste museli za posledné mesiace čeliť. Rovnakú dôležitosť prikladá aj životospráve či preferovaným účesom.

Po skutočne podrobnej analýze vášho psychického a fyzického stavu nasleduje objektívne hodnotenie stupňa alopécie. Lekár si všíma tak kvalitu, farbu vlasov, ako i lokalizáciu a intenzitu rednutia. Využíva pri tom viaceré diagnostické metódy, vrátane digitálneho fototrichogramu. Vďaka tejto technike dokáže presne určiť aký je pomer vlasov v anagénnej a telogénnej fáze, ich rýchlosť rastu a hustotu. Samozrejmosťou sú krvné testy zamerané na hladinu hormónov, prítomnosť železa a ďalších látok, ktoré môžu ovplyvniť vypadávanie vlasov.

Ako spomaliť alebo úplne zastaviť vypadávanie vlasov?

Možností je viacero, v závislosti od typu alopécie a stupňa závažnosti.

Liečebné terapie

K moderným a veľmi účinným liečebným metódam patrí mezoterapia. Vykonáva sa za pomoci tenkých ihličiek, prostredníctvom ktorých vám dermatológ aplikuje špeciálny roztok do najviac postihnutých miest. Roztok spravidla obsahuje kyselinu hyalurónovú spolu s komplexom vitamínov, určených na zrýchlenie rastu vlasov a zväčšenie ich objemu. Rast vlasov podporuje aj plazmoterapia. Dermatológ vám odoberie približne 10 ml krvi a prostredníctvom centrifugácie z nej vyselektuje krvnú plazmu. Tú následne aplikuje na miesta, kde došlo k výraznej redukcii vlasov. Pre dosiahnutie maximálneho účinku sa odporúča terapiu niekoľkokrát zopakovať, najlepšie s odstupom min. troch týždňov.

Vlasové séra

V boji s vypadávajúcimi vlasmi je obzvlášť dôležitá voľba vhodných prípravkov. Na výber máte hneď z niekoľkých možností, pričom medzi tie najúčinnejšie patria séra podporujúce rast vlasov. Spravidla obsahujú celý komplex účinných látok či už je to kyselina hyalurónová, pantoténová, zinok, taurín, alebo vitamíny skupiny B. S prihliadnutím na možné vedľajšie účinky chemických látok a parabénov, uprednostnite séra s prírodným zložením, pričom väčšina z nich je vhodná tak pre mužov, ako aj ženy.

TIP: Pre dosiahnutie maximálneho účinku odporúčame sérum kombinovať s vlasovým hnojivom, ktoré si môžete zakúpiť vo forme tabliet alebo šampónu. Nielenže stimuluje rast vlasových folikulov, ale je aj účinným prostriedkom v boji s krehkými a lámavými vlasmi.

Vlasové aktivátory

Ďalšou skupinou prípravkov primárne určených na podporu rastu nových vlasov sú vlasové aktivátory. Predávajú sa v tekutej forme ako vodička. Aplikácia je úplne jednoduchá, aktivátor sa jemnými krúživými pohybmi vmasíruje do pokožky, až ku korienku. Krásne sa vstrebe, vďaka čomu ho nie je potrebné umývať vodou.

Šampóny

Kým spomínané tabletky, séra, toniká a vlasové aktivátory nie sú vhodné na každodenné použitie, šampón si môžete spokojne aplikovať na vlasy aj každý deň. Na výber máte z niekoľkých rôznych druhov, ktoré sa líšia tak cenou, ako aj zložením. Suché a lámavé vlasy výborne spevní šampón s obsahom keratínu. Pri rednúcich vlasoch je zas ideálny šampón s biotínom. Za pozornosť však rozhodne stojí aj kofeínový šampón, ktorý pomáha obnoviť rast vlasových folikulov.

Domáce recepty

Ak si váš stav nevyžaduje medikamentóznu liečbu, pričom vypadávanie vlasov je skôr spôsobené stresom alebo nesprávnou životosprávou, vyskúšajte prírodnú liečbu, napríklad odvar zo žihľavy. Okrem draslíka, horčíka a oxidu kremičitého žihľava obsahuje aj celý rad vitamínov, posilňujúcich rast vlasov. Navyše, má pozitívne účinky na pohybový aparát a taktiež sa využíva pri tráviacich ťažkostiach či liečbe prostaty.

Príprava odvaru zo žihľavy

Šálku listov čerstvej žihľavy dôkladne umyte, zalejte vodou a chvíľku povarte. Ak chcete, aby boli vaše vlasy lesklé a svieže, pridajte do odvaru aj 4 lyžičky jablčného octu. Približne po 15 minútach odvar sceďte a vmasírujte do vlasov. Nechajte aspoň 10 – 15 min. pôsobiť a dôkladne umyte.