Ako vyhrať boj s lupinami. Stačí sa zbaviť stresu?

Vrchná vrstva kožných buniek na pokožke hlavy sa odlupuje a vznikajú šupinky, ktoré sú takmer neviditeľné. Lupiny vznikajú keď sa naruší prirodzený proces obnovy vlasovej pokožky. Vtedy začína dochádzať k nadmernému olupovaniu zrohovatených buniek vlasovej pokožky, ktoré sa spoja a vytvárajú viditeľné šupiny, teda lupiny.

lupiny

Lupiny sú bežnou chorobou, ktorá trápi približne 50% populácie. Môžu byť nepríjemné a ťažko liečiteľné  Typickými prejavmi sú najmä svrbenie pokožky hlavy a šupiny.

Aké druhy lupín existujú

Lupiny existujú v dvoch podobách - mastné lupiny a suché lupiny. Suché lupiny sa oddeľujú od pokožky hlavy, padajú z vlasov a pokožka hlavy je príliš suchá. Pri mastných lupinách je pokožka hlavy priveľmi mastná a tieto lupiny sú charakteristické žltými šupinami, ktoré sú prilepené k pokožke hlavy a k vlasom.

Príčiny vzniku lupín

Kombinácia viacerých faktorov, ako je napríklad tvorba istého druhu kvasiniek, či nadmerná tvorba kožného mazu, môžu prispievať k vzniku lupín. Výskyt lupín je pravdepodobnejší od dospievania do stredného veku, pretože je možné, že ich vznik súvisí s tvorbou rôznych hormónov, ktoré sa začínajú tvoriť v období puberty, hoci môžu byť aj celoživotným problémom.

Na vznik lupín môže mať takisto vplyv aj stres, hormonálne zmeny, zlá životospráva, či genetika. K rizikovým faktorom môžeme zaradiť napríklad aj prítomnosť určitých kožných alebo zdravotných stavov a taktiež používanie nevhodných vlasových prípravkov. Problém s lupinami viac ovplyvňuje mužov ako ženy, pravdepodobne z dôvodov súvisiacich s hormónmi.

Ako predchádzať vzniku lupín

1. Pravidelne sa češte

Aby ste sa nemuseli zaťažovať lupinami, pravidelné česanie je takisto základ. Česanie a kefovanie vlasov pomáha pri prirodzenom uvoľňovaní pokožky, čo znižuje riziko vzniku lupín.

2. Eliminujte stres

Je dokázané, že stres má vplyv nielen na psychické zdravie človeka, ale aj na fyzické. Stres síce lupiny priamo nespôsobuje, ale môže zhoršovať ich príznaky (suchosť a svrbenie). Dlhodobý vysoký stres môže oslabiť imunitný systém a takýto oslabený imunitný systém môže znížiť schopnosť tela potlačiť niektoré infekcie, ktoré prispievajú k lupinám.

3. Pravidelne si umývajte hlavu

Umývanie pomáha odstrániť staré kožné bunky a preto pokiaľ sa vlasy neumývajú dostatočne často, môžu byť viac viditeľné. Umývanie vlasov je teda nevyhnutné, nikde však nie je presne definované, ako často je potrebné ich umývať. Vždy sa preto snažte odpozorovať, čo vyhovuje vašim individuálnym potrebám. Keďže však pričasté umývanie vlasov môže zbaviť pokožku hlavy prirodzeného ochranného filmu, odporúčame si umývať hlavu dva až štyrikrát do týždňa.

Pravidelné umývanie hlavy má tiež svoje pravidlá, ktoré je potrebné dodržiavať, aby umývanie bolo efektívne.

  • Pri umývaní si vlasy jemne masírujte. Nedrhnite ich!
  • Na umývanie nikdy nepoužívajte horúcu vodu.
  • Po použití šampónu si hlavu veľmi dôkladne opláchnite. Zvyšky šampónu môžu dráždiť pokožku hlavy, čo môže viesť k potrebe brániť sa a teda k tvorbe ďalších lupín.
  • Vlasy si sušte veľmi šetrne a snažte sa minimalizovať používanie fénu.

Aké prípravky je vhodné používať

Šampón proti lupinám je najpoužívanejším a najdostupnejším produktom, ktorý je možné si zvoliť, pri riešení problémov s lupinami. Týchto najzákladnejších rád, by ste sa však mali držať pokiaľ chcete, aby jeho účinnosť bola čo najlepšia.

1. Predtým ako použijete šampón, skúste čo najviac lupín odstrániť, pretože tak budú jeho účinky väčšie.

2. Pri nákupe si skontrolujte obal, pretože väčšina šampónov proti lupinám by mala obsahovať minimálne jednu z nasledujúcich účinných látok:

  • Kyselina salicylová - Má protizápalové a analgetické účinky. Ukázalo sa, že pomáha odstrániť šupinatú pokožku a je účinná pri liečbe lupín a seboroickej dermatitídy.
  • Čajovníkový olej - Vyrába sa z austrálskeho čajovníka a už dlho sa používa ako antimykotikum, antibiotikum a antiseptikum. Je účinný v boji proti špecifickému kmeňu húb, ktorý môže spôsobovať lupiny či seboroickú dermatitídu. Ako potvrdzujú aj štúdie môže zmierniť príznaky lupín a ich závažnosť.
  • Aloe Vera - Jej antibakteriálne a protiplesňové účinky môžu pomôcť znížiť zápal a zmierniť príznaky lupín. 
  • Ketakonzol - Je nápomocný pri liečbe kožných a plesňových infekcií
  • Sulfid selén - Znižuje produkciu prírodných olejov žľazami v pokožke hlavy
  • Pyrit zinočnatý - Spomaľuje rast kvasiniek

3. Keď si vyberiete šampón, je potrebné si s ním umývať hlavu každý deň. Potom ako sa príznaky lupín zmiernia, stačí ak si ju dva až štyrikrát do týždňa. 

4. Striedanie šampónu proti lupinám s bežným šampónom vám takisto môže pomôcť v boji proti lupinám.

5. Ak šampón po istom čase stratí svoj efekt, odporúčame vám ho vymeniť za šampón s inou účinnou látkou.

6. Spôsob používania šampónov sa môže líšiť a preto sa riaďte pokynmi na obale. Pri niektorých šampónoch je napríklad potrebné nechať šampón účinkovať dlhšie.

Okrem šampónov je možné zakúpiť si aj kondicionéry na liečbu lupín, pri závažnejších stavoch je však potrebné navštíviť lekára.

ako sa zbaviť lupín

Domáce prípravky, ktoré pomôžu zbaviť sa lupín

Pri boji s lupinami môžete vyskúšať aj nasledujúce ľahko dostupné produkty, ktoré vám môžu pomôcť vyriešiť vaše problémy.

1. Jablčný ocot

Jablčný ocot sa používa nielen ako tajný liek na zlepšenie procesu chudnutia, ale takisto aj ako prostriedok na odstránenie lupín. Účinnosť jablčného octu v boji proti lupinám, nie je vedecky potvrdená. Kyslosť octu však môže pomôcť pri odstraňovaní odumretých kožných buniek na pokožke hlavy a vyrovnáva pH pokožky hlavy, teda by mal zabraňovať rastu niektorých druhov húb.

Ak chcete vyskúšať jeho účinky na svojich vlasoch, skúste naliať niekoľko polievkových lyžíc do šampónu prípadne ho zmiešajte s olejmi na vlasy a priamo na ne aplikujte.

2. Omega-3 mastné kyseliny

Nedostatok týchto kyselín môže spôsobiť celý rad symptómov vrátane suchých vlasov, suchej pokožky, dokonca aj lupín. Omega-3 mastné kyseliny zohrávajú v tele veľmi dôležitú úlohu. Tvoria bunkové membrány, sú rozhodujúce pre fungovanie imunitného systému, srdca aj pľúc. Sú takisto dôležité pre zdravie pokožky. Pomáhajú riadiť produkciu a hydratáciu oleja, podporujú hojenie rán a bránia predčasnému starnutiu. Tým že pomáhajú znížiť zápal, môžu pomôcť zmierniť podráždenie a príznaky lupín.

Vynikajúcim zdrojom omega-3 mastných kyselín sú mastné ryby (losos, pstruh, makrela), ale napríklad aj ľanové semienka, či vlašské orechy.

3. Probiotiká

Probiotiká sú typom baktérií, ktoré sú prospešné pre zdravie. Pomáhajú zmierňovať príznaky kožných ochorení, ako je ekzém a dermatitída. Chránia pred alergiami, znižujú hladinu cholesterolu a pomáhajú pri chudnutí. Nielenže zlepšujú imunitu, ale pomáhajú telu bojovať proti plesňovým infekciám, ktoré spôsobujú lupiny a môžu znižovať aj ich závažnosť.

Probiotiká môžete prijať ako doplnok stravy vo forme tabliet, ale nachádzajú sa napríklad aj v kyslej kapuste, či v bryndzi.

4. Sóda bikarbóna

Sóda bikarbóna, ktorá sa nachádza takmer v každej kuchyni po celom svete, je rýchlym, pohodlným a ľahko dostupným liekom, ktorý pomáha liečiť lupiny. Má protiplesňové vlastnosti, môže pomôcť zmierniť svrbenie a podráždenie pokožky.

Sódu bikarbónu naneste vmasírujte priamo na mokré vlasy, do pokožky hlavy. Nechajte ju pôsobiť približne dve minúty a pokračujte v umývaní vlasov.

 

Boj s lupinami zvyčajne nie je krátkodobou záležitosťou. Hlavne nezabúdajte, že je potrebné pravidelne sa česať a hlavu si umývať nielen vhodným prípravkom, ale aj správnym spôsobom. Nájsť najúčinnejšiu metódu, ktorá funguje práve vo vašom prípade, je najdôležitejšie. Pevne veríme, že sa vám postupne podarí zbaviť šupín, nepríjemného svrbenia a lupín.