Všetko, čo potrebujete vedieť o výbere najlepšej žehličky pre vaše vlasy

Každý z nás túži po dokonalej korune krásy. Tí, čo majú rovné vlasy, snívajú o kučeravých a naopak. Našťastie, dnešná doba nám ponúka veľa možností na to, aby sme si vlasy mohli upravovať presne podľa našich predstáv. A netreba k tomu veľa, postačí vám napríklad kvalitná žehlička na vlasy.

ako vybrať žehličku na vlasy

Dobrá žehlička na vlasy je viac ako len nástroj na vyrovnávanie vlasov. Je to univerzálny styler, ktorý sa dá použiť ako kulma alebo si ňou dokážete spraviť objem. Prvotná investícia záleží od toho, koľko ste ochotní za žehličku zaplatiť. Ak si ale vyberiete správne, vydrží vám aj niekoľko rokov a vaše vlasy upraví bez tepelného poškodenia. Preto sa určite pred kúpou oplatí zistiť si niekoľko informácií o tom, aká žehlička je pre váš typ vlasov najvhodnejšia. Tak sa na to poďme spolu pozrieť.

Určite ste sa už aj vy stretli s upozornením, že ak budete žehličku používať denne, zničíte si vlasy. Kedysi to možno bola pravda, ale dnešné technológie sú už na úplne inej úrovni. Takmer všetky kvalitné žehličky na vlasy majú možnosť regulovania si teploty, na akú si ju nastavíte. Tie drahšie modely majú dokonca plochy napustené rôznymi prípravkami, ktoré sa počas žehlenia dostávajú do vašich vlasov a vyživujú ich. Či už máte hrubé a nepoddajné vlasy alebo sú jemné a riedke, vyberie si každý.

Na toto sa pri výbere žehličky zamerajte

1. Vyberte si správny tvar žehličky

I keď majú všetky žehličky hlavnú plochu rovnú, ich hrany sa líšia a ovplyvňujú všestrannosť tohto nástroja. Ak sú okraje, teda hrany, mierne zaoblené, žehličkou si ľahko vytvoríte kučery. Naopak, plochá žehlička s ostrými hranami je menej vhodná na tvorenie vĺn, ale vlasy vám vyrovná dokonale.

2. Veľkosť žehliacej plochy

Čím sú žehliace doštičky širšie, tým rýchlejšie si vlasy vyrovnáte. Praktickejšie a vhodnejšie na cestovanie sú ale žehličky s menšou plochou. Rovnako sú vhodnejšie pre tých, ktorí majú jemné a riedke vlasy.

3. Povrch žehliacej plochy

Od povrchu žehliacich plôch závisí nielen distribúcia tepla do vlasov, ale aj ich životnosť (a teda aj cena). Na výrobu platničiek sa používajú rôzne materiály. Neexistuje žiadny “správny” výber materiálu, treba ale zvážiť potreby vašich vlasov. Kedysi sa na výrobu žehličiek najčastejšie používal kov, avšak takéto žehličky sa pomaly nahrievali a žehlili nerovnomerne. Preto ak na takýto model narazíte, odporúčame vám vyhnúť sa mu.

  • Titán – doštičky sa rýchlo zahrievajú, teplota je na celej ploche rovnomerná. Tieto žehličky bývajú o niečo drahšie. Sú vhodné pre ľudí s kučeravými, hrubými a nepoddajnými vlasmi. Titánové žehličky sú odolné voči poškriabaniu a hrdzaveniu, preto vydržia najdlhšie.
  • Keramika – tieto žehličky sú vhodné takmer pre všetky typy vlasov, pretože sú univerzálne. Treba si však dať pozor na to, že veľa žehličiek je keramikou len potiahnutá. Pri používaní sa táto vrstva zvykne opotrebovať a teplota plochy prestane byť rovnomerne rozložená a pre vlasy nebezpečná.
  • Turmalín – sú vynikajúce pre poškodené vlasy. Turmalínové doštičky vytvárajú negatívne ióny, ktoré pomáhajú “skrotiť” kučeravé vlasy. Znamená to, že takéto žehličky dokážu vlasy vyrovnať pomocou nižšej teploty a bez poškodenia. Mali by ste ale vedieť, že turmalín je povlak vyrobený z rozdrvených diamantov a častým používaním sa opotrebúva.

4. Myslite na potrebnú teplotu žehličky

Vyššia teplota znamená rýchlejšie a efektívnejšie vyrovnávanie vlasov, ale nie všetky typy vlasov potrebujú vysokú teplotu. Ak máte jemné vlasy a chcete sa vyhnúť ich poškodeniu, určite siahnite po žehličke, na ktorej sa dá regulovať teplota. Následne si ju nastavte na najnižšiu teplotu, pri ktorej vám vlasy pekne vyrovná.

Nevýhodou lacnejších žehličiek je, že sa zahrievajú nerovnomerne. Vlasy sú potom nejednotné a dokonca sa môže stať, že si ich na niektorých miestach spálite.

Aby sme to zhrnuli, pamätajte si: 80 °C – 160 °C je vhodná teplota pre jemné, farbené a redšie vlasy, 160 °C – 190 °C je teplota vhodná pre normálny typ vlasov a ak sú vaše vlasy kučeravé, silné a husté, budete potrebovať žehličku zohriať na 190 °C a viac. Maximálna teplota by ale nemala prekročiť 230 °C!

Ako na správne žehlenie vlasov?

  1. Pripravte vlasy na žehlenie. Ak viete, že si vlasy budete žehliť, pri umývaní použite kondicionér alebo balzam na rovné vlasy. Aj keď je jasné, že tento prípravok vám vlasy nevyrovná, dodá im jemnejšiu štruktúru a budú poddajnejšie.
  2. Vlasy pred žehlením dôkladne vysušte. Ak by ste si teplú žehličku priložili na vlhké či mokré vlasy, veľmi by ste si ich poškodili a spálili. Lepšie je nechať si ich vysušiť prirodzene, no ak sa ponáhľate, použite fén. Pamätajte ale, že ten vlasy poškodzuje najviac, preto ho používajte čo najmenej a najkratšie.
  3. Ak máte vlasy suché, rozčešte ich, žehlenie vám pôjde jednoduchšie.
  4. V prípade, že si vlasy žehlíte častejšie, určite si zaobstarajte ochranný prípravok z drogérie. Ten vlasom poskytne termálnu ochranu, pretože vytvára tepelný štít.
  5. Pri žehlení dodržujte postupnosť. Určite to nerobte tak, že náhodne siahnete po prameni, prežehlíte ho a pokračujete ďalej. Môže sa stať to, že niektoré vlasy prežehlíte viackrát a vystavíte ich zbytočnej záťaži.

žehlička na vlasy

Mini žehličky (cestovné)

Všetky žehličky na vlasy fungujú na rovnakom princípe ako klasické žehličky na oblečenie – pomocou tepla vyrovnávajú materiál. Rozdiel medzi klasickou a cestovnou žehličkou je najmä v ich veľkosti a rozmanitosti použitia. Kým klasickú žehličku môžete používať denne, cestovné sú vhodnejšie na občasné použitie.

Cestovné žehličky sú približne o polovicu až tretinu kratšie a ich hmotnosť nepresahuje viac ako 500 gramov. Sú veľmi spratné a pri prenášaní hrozí menšie riziko poškodenia. Oproti klasickým žehličkám sú oveľa lacnejšie, čo ale pocítite na ich funkcionalite. Väčšinou sú to modely bez LCD displeja, bez možnosti nastavenia teploty a ich žehliaca plocha je veľmi malá. Slúžia teda len na občasné žehlenie, ktoré je zdĺhavejšie. Ak ale často cestujete, určite si zaobstarajte tento typ žehličky na vlasy.

Čo by mali mať dobré a kvalitné žehličky na vlasy?

LCD displej – pomôže vám nastaviť si optimálnu teplotu, oznámi vám, keď je žehlička nahriata a pripravená na použitie.

Nastavenie teploty – bez tejto funkcie si žehličku nekupujte (iba cestovnú).

Automatické vypnutie – ak je žehlička nečinná určitý čas, sama sa vypne.

Rýchle nahrievanie – kvalitné a modern žehličky by sa mali stihnúť nahriať do niekoľkých sekúnd (10 – 60).

Zhrnutie

Ak si idete kupovať žehličku na vlasy, chcete, aby vám vydržala čo najdlhšie. Preto si na začiatku musíte uvedomiť, ako často ju budete používať, či si s ňou budete vlasy iba vyrovnávať alebo aj vlniť, aký typ vlasov máte.

Ak chcete žehličku na občasné používanie alebo cestovanie, bude vám stačiť taká, ktorý stojí cca do 50 eur. Takéto žehličky nemajú žiadne špeciálne funkcie, ale pri vhodnom používaní vám vydrží aj niekoľko rokov.

Ako sme už spomínali, lacnejšie žehličky na vlasy bývajú zväčša kovové, potiahnuté keramickou fóliou a časom môžete túto kúpu oľutovať (pomalé a nerovnomerné nahrievanie, rýchle kazenie).