Trápi vás akné? Takto sa ho zbavíte raz a navždy

Akné, ochorenie vlasových folikulov na tvári, hrudi či chrbte, postihuje všetky vekové kategórie, no najviac dokáže potrápiť dospievajúcich počas puberty. Práve vtedy totiž naše telo produkuje viac kožného mazu, ktorý upcháva folikulárne póry. Akné nie je spôsobené baktériami, ako sa mnohí nazdávajú, no zlá hygiena či starostlivosť o tieto problematické partie môže jeho stav značne zhoršiť. Čím skôr sa začneme o našu pleť starať, tým väčšiu máme šancu, že sa jeho príznakom úplne vyhneme, alebo aspoň zmiernime jeho prejavy a priebeh.

akné

Aké sú najčastejšie typy akné?

Acne neonatorum (novorodenecké akné)

Hovoríme o novorodeneckom akné, ktoré sa objavuje u dojčiat vo veku 3 - 4 mesiacov, no obvykle sa samo vytratí.

Acne vulgaris (bežné akné)

Vedeli ste, že až 70 – 95% dospievajúcich trpí akné? Viaže sa práve na obdobie puberty, nakoľko vtedy nastávajú značné zmeny v našom hormonálnom systéme. Nadbytočný maz upcháva póry a tak sa vytvárajú najbežnejšie kožné problémy - čierne bodky, biele pupienky či hnisavé vyrážky. Po odznení puberty a pri používaní správnej kozmetiky akné vo väčšine prípadov samo odznie.

Mallorca Acne (alebo acne aestivalis)

Slnko nás nemusí potrápiť len spálenou pokožkou, ale po intenzívnom slnení sa na pokožke môžu objaviť drobné vriedky. Tie vznikajú kombináciou nebezpečného UV žiarenia a niektorými zložkami, ktoré môžu obsahovať prípravky na ochranu pred slnkom. Ak sa u vás už mallorca acne objavilo a chcete sa mu do budúcna vyhnúť, siahnite po kréme na opaľovanie s vysokým faktorom ochrany, ktorý je navyše určený pre citlivú pokožku.

Akné u dospelých (neskoršia forma akné alebo acne tarda)

S týmto typom akné sme sa akoby vrátili do puberty, nakoľko sú jeho prejavy takmer identické. Objavuje sa po 25 roku života a je vhodné mu venovať zvýšenú pozornosť a starostlivosť.

Je aj ružovka ako akné?

Na rozdiel od bežných typov akné nie je ružovka primárne ochorením dospievajúcich, ale vyskytuje sa najčastejšie u dospelých (vo veku 30 - 50 rokov), paradoxne najmä u ľudí so zdravou pokožkou. Na rozdiel od akné sa v ružovke obvykle nenachádzajú žiadne čierne bodky alebo biele pupienky.

Aké formy akné poznáme?

Aj napriek tomu, že s vašou priateľkou môžete obe trpieť rovnakým typom akné, neznamená to, že aj jeho forma je tá istá. Aké formy akné teda rozlišujeme?

Komedonové akné

Tento typ akné sa objavuje prevažne u dospievajúcej mládeže počas puberty. Medzi jeho typické prejavy patria nepekné červené pupienky a čierne bodky. V prípade komedónového akné sa v pupienku vytvára zápal a preto je potrebné jeho prvé prejavy rýchlo podchytiť. Na starostlivosť o tento typ akné však postačí výber vhodnej kozmetiky.

Papulopustulózne akné

V prípade papulopustulózneho akné ide o závažnejšiu formu. Hovoríme o silnejších zápaloch, kedy na pleti už vznikajú vriedky a koža je opuchnutá. Ľudské telo sa prirodzene proti tomuto zápalu bráni a tak sa na povrchu týchto pupienkov často objavuje hnis. Opäť by nám na pomoc proti boju s týmto typom akné mala stačiť kozmetika, no ak sa prejavy nezmiernia, je potrebné vyhľadať odborníka, ktorý stanoví vhodnú liečbu.

Konglobované akné

Ide o najťažšiu formu akné, kedy sa pleti môžu objaviť cysty. Medzi jeho základné a ľahko rozpoznateľné prejavy patrí vznik hnisavých ložísk. Ak sa včas nenasadí adekvátna liečba, hrozí vznik jaziev, ktoré môžu byť nanešťastie aj trvalé. Pri tejto forme akné si už nevystačíme len so správnou kozmetikou. Odporúča sa vyhľadať dermatológa.

Čo spôsobuje akné?

Neexistuje exaktná odpoveď, čo akné spôsobuje. Lekári či iní odborníci na túto problematiku sa však jasne zhodujú na tom, že v prípade akné ide o hormonálne podmienené ochorenie. Je síce pravdou, že niektorí z nás sú geneticky náchylnejší na tvorbu vyrážok a iných kožných ochorení, no zároveň platí, že medzi preukázateľné spúšťacie faktory zaraďujeme aj fajčenie, stres, ale aj, častokrát dobre mienenú, no nesprávnu starostlivosť o pleť. Vyskytuje sa prevažne v čase puberty, kedy dochádza k hormonálnym zmenám. So zvýšenou produkciou kožného mazu súvisí zmena dozrievania kožných buniek, čo má za následok upchatie folikulárnych pórov. Tieto upchaté póry sa prejavujú ako biele pupienky, alebo ak sa maz vystaví vzduchu, vzniká čierna bodka. Tiež ste si mysleli že čierna bodka predstavuje značne znečistenú pleť? Omyl! Ide len o zoxidovanie kožného mazu na vzduchu.

Zasunutý vlasový folikul postupne rastie a zväčša vytvára na pleti drobný hrbolček. Pri zväčšovaní folikulov môže stena pokožky prasknúť, čo umožňuje dráždivým látkam a kožným baktériám prístup do hlbších vrstiev kože, čo nakoniec vedie k zápalu. Hlbší zápal vedie k zapáleným, až hnisavým, vyrážkam, no vo vážnych prípadoch až k cyste. Tu už treba vyhľadať lekársku pomoc.

V tomto článku si rozoberieme príčiny akné a pochopíme, čo sa vlastne v našej koži deje, ale aj poukážeme na časté a komplexné faktory, ktoré zapríčiňujú vznik rôznych foriem akné.

Tu je niekoľko faktorov, ktoré majú vplyv na zhoršenie vášho stavu akné

Strava

Spomínate si ešte na to, ako vám rodičia počas puberty neustále opakovali, aby ste sa vyvarovali každodennému jedeniu pizze, mastných a vyprážaných jedál či nezdravých potravín? Aj keď tieto potraviny nie sú vhodné pre naše celkové zdravie, nehrajú dôležitú príčinnú úlohu pri tvorbe akné. Sú však štúdie, ktoré naznačujú, že vplyv na vzhľad a teda aj zdravie našej pleti má strava s vysokým obsahom uhľohydrátov, mliečne výrobky a sladkosti. Čo naopak vašej pleti prospieva? Zázračný všeliek zvaný čistá voda. Najlepšia hydratácia pleti je tá zvnútra, a preto dbajte na to, aby ste denne mali dostatočný príjem tekutín.

Zlá hygiena

Ako sme si povedali, čierne bodky sú zoxidovaný maz, nie nečistoty. Dôležité je aj oddeliť od seba, navonok rovnaké, pojmy – pot a maz. Pot totiž nespôsobuje akné, ako je tomu pri kožnom maze. Je produkovaný úplne oddelenými žľazami v pokožke a teda sa nemusíte strániť športom či pobytu na horúcom slnku. Nadbytočný kožný maz ale pleti neprospieva a preto treba pleť čistiť tak večer, ako aj ráno – v noci totiž naša pleť pracuje a vylučuje množstvo odpadových látok. Pri výbere správnej kozmetiky je vhodné sa orientovať podľa typu našej pleti, aby sme predišli zbytočnému presúšaniu pokožky.

Stres

Stres ovplyvňuje fungovanie našich hormónov a tie zas nie len našu pleť, ale aj celkové zdravie. Dlhodobý stres vám teda zaručene neprospeje, no nemusíte sa hneď báť. Ak sa stresové situácie objavia len raz za čas, na vzhľade vašej pokožky sa to vôbec neodrazí. Stres ako taký teda nezohráva priamu úlohu pri tvorbe akné. Čo by ste ale mali vedieť je, že stres znižuje schopnosť a rýchlosť hojenia rán. Opäť sa vraciame k dlhodobému stresu, kedy kvôli dlhotrvajúcej úzkosti pleti akné doslova prekvitá. Vieme, že život s akné nie je jednoduchý a jeho vplyv na sebavedomie prirodzene vedie k ďalšiemu stresu. To opäť vedie k zhoršeniu prejavov. Dlhodobý stres preto netreba brať na ľahkú váhu, nakoľko sa ním môžeme dopracovať až k psychickým problémom.

Fajčenie

Vedci sa zhodujú na tom, že fajčenie spôsobuje zhoršenie stavu našej pleti. Prečo? Fajčenie totiž vystavuje pleť takzvanému oxidačnému stresu a tak mení zloženie kožného mazu. Štúdia na vzorke 1000 žien tiež preukázala, že výskyt akné je podstatne nižší u nefajčiarok (cca 10%), zatiaľ čo u fajčiarok hovoríme až o 40%.

Lieky

Niektoré lieky môžu spôsobiť alebo zhoršiť akné, napríklad lieky obsahujúce jodidy, bromidy alebo perorálne alebo injekčne podávané steroidy (alebo aj steroidy, u ktorých sa stretávame pri športovcoch alebo kulturistoch) Iné lieky, ktoré môžu spôsobiť alebo zhoršiť akné, sú antikonvulzívne lieky a lítium. Väčšina prípadov akné však nesúvisí s užívaním liekov.

Kozmetika

Niektoré kozmetické výrobky určené na starostlivosť o pleť upchávajú póry, a teda sú komedogénne. Preto je dôležité, aby ste nevyberali kozmetiku len podľa pekného obalu či navonok úspešnej reklamy v televízii, ale aby ste si prečítali zloženie. Pri zozname prísad je dobré si všímať tie, ktoré majú vodu uvedenú na prvom alebo druhom mieste. Tieto výrobky na báze vody sú zvyčajne ideálnym riešením pre ľudí trpiacich akné. Majte na pamäti, že to, ako sa staráme o našu pleť dnes, sa odrazí až o niekoľko rokov. Ak teda chcete vyzerať mlado a sviežo aj o 10 či 20 rokov, investujte do kvalitnej kozmetiky.

Ďalšie faktory, ktoré zohrávajú úlohu pri stave vašej pleti sú aj dedičnosť, tlak vyvolaný nosením prilieb, šálov, či iných tkanín prekrývajúcich tvár, ale váš stav pleti môže paradoxne zhoršiť aj vaša práca. Ako je to možné? V rámci niektorých zamestnaní sú ľudia vystavení rôznym priemyselným výrobkom, akými sú napríklad rezné oleje, čo môže mať značný vplyv na stav vašej pokožky.

Lekárne a špecializované predajne kozmetiky by sme nemali navštíviť až pri prvých príznakoch tohto ochorenia. Dôležitú úlohu zohráva práve prevencia. Ak si teda hovoríte, že vy máte peknú pleť a táto téma sa vás vôbec netýka, mýlite sa. Jedine používaním správnej kozmetiky si vašu zdravú a čistú pokožku aj udržíte. V ťažkých prípadoch akné by ste sa nemali spoliehať už len na kozmetiku či radu lekárnika, ale vyhľadať pomoc odborníka. Aj tá najlepšia kozmetika vám totiž pri zápalových ochoreniach dokáže viac poškodiť, ako pomôcť.

Ako sa zbaviť akné?

Ak ste si už prejavmi akné prešli, viete, že jeho liečba je beh na dlhé trate a pri jeho agresívnych účinkoch môže viesť až k psychickým problémom. Jeho liečbu, ako aj prevenciu, by sme preto za žiadnych okolností nemali podceňovať. K výberu kozmetiky by sme mali pristupovať zodpovedne. Nebojte sa vyskúšať ani domácu liečbu, ktorá vám zaručene nemôže nijak uškodiť. Pri starostlivosti o pleť si vytvorte svoju vlastnú rutinu, jej výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

Domáca liečba proti akné

Akné potrápilo aj naše mamy a staré mamy v časoch, kedy ponuka kozmetiky nebola tak pestrá ako dnes. Vyskúšajte týchto pár babských rád, ktoré by mali cestu k vašej zdravej a čistej pleti uľahčiť.

Zázračné Aloe Vera

Aloe vera sa využíva aj ako jedna zo zložiek pleťovej kozmetiky, takže o jeho liečivých účinkoch nemožno pochybovať. Nielenže zmierňuje prejavy akné, ale aj pomáha ošetriť vredy. Ako si aloe vera pripraviť? Najčastejšou a zároveň azda tou najjednoduchšou je príprava šťavy z listov. Tie vyvarte rovnako ako čaj a potierajte ňou postihnuté miesta aspoň 2 krát denne.

Čaje

Ako sme si naznačili v úvode, účinným bojom proti akné je boj zvnútra. K pitiu čistej vody skúste zaradiť aj čaje - ideálne z rebríčka obyčajného alebo z prasličky. Najlepšie je si takýto čaj spraviť z čerstvých byliniek doma, no môžete si ho aj kúpiť v lekárni. Odporúčame piť 1 až 2 krát denne.

Domáce tonikum z citrónov

Citróny vašu pleť nie len že vyčistia, ale aj vysušia problémové partie. Citrónové tonikum navyše pomáha v boji proti drobným jazvičkám. Pridajte takéto tonikum k vašej dennej starostlivosti a potierajte ním problémové partie každý deň večer. S citrónmi však buďte opatrní. Ak máte zapálené či hnisavé akné, tomuto typu domácej liečby sa určite vyhnite.

Medová maska

Vedeli ste, že med je len že výborne chutí, ale aj  má výrazné antibakteriálne a čistiace účinky?  Raz týždenne si preto doprajte túto sladkú medovú masku, veď je to také jednoduché. Čistý včelí med naneste na celú tvár a nechajte pôsobiť aspoň 15 minút. Následne zotrite čistiacou vodou a vatovým tampónom.

Zmena životného štýlu

Štandardy dokonalého fungovania poznáme všetci, ale zabehnúť ich aj do praxe býva väčší problém. Stravovať sa zdravo a jesť 5 krát denne, spať 8 hodín, pravidelne športovať. Dá sa to vôbec? Niekedy stačí začať aj drobnými zmenami, ktoré ale môžu mať na stav našej pleti rovnako priaznivý efekt. Pravdepodobne najužitočnejšou zmenou životného štýlu, ktorú môžete v rámci starostlivosti o pleť urobiť, je nikdy nevytláčať pupienky, a to bez ohľadu na to, ako čisté sú vaše ruky. Na čistenie pleti používajte prípravky na to určené a pokiaľ je to možné, dohodnite si pravidelné sedenia u vašej kozmetičky.  Domáce vytláčanie pupienkov totiž môže viesť k jazvám.

Kozmetické prípravky na čistenie pleti

Neexistuje žiadny magický produkt alebo režim, ktorý by bol vhodný pre každú osobu a už vôbec nie pre každý typ pleti. Čo by ale u vás v kúpeľni určite nemalo chýbať?

Jemné čistiace prostriedky

Umývanie raz alebo dvakrát denne jemnou čistiacou vodou alebo gélom udrží pokožku čistú a minimalizuje podráždenie, čo ocení každá, nielen citlivá, pokožka.

Exfoliačné čistiace prostriedky a masky

Môžete použiť celý rad jemných peelingov, exfoliantov a masiek. Tieto výrobky môžu obsahovať kyselinu salicylovú v koncentrácii, ktorá ale nie je nebezpečná, naopak vytvára veľmi jemný peelingový efekt. Tieto produkty odstraňujú vonkajšiu vrstvu odumretej pokožky a tým otvárajú póry – ktoré sú potom pripravené na vyčistenie a ošetrenie. Výrobky obsahujúce glykolové kyseliny alebo alfa-hydroxykyseliny sú tiež vhodnými kožnými exfoliantami.

akné liečba

Krémy

Nočný krém nestačí. Ak to so starostlivosťou o vašu pleť myslíte naozaj vážne, zaobstarajte si aj krém denný - ktorý vašu pleť ochráni pred škodlivými vplyvmi prostredia. Krémy si treba vyberať nielen podľa typu pleti, ale aj podľa veku.

Kedy by som mal/mala začať s liečbou akné?

Keďže každého hormóny fungujú inak a v inom čase, venovať zvýšenú pozornosť by sme nemali len v určitom veku, ale vždy, keď sa akné javí ako nepríjemné a má potenciál spôsobovať na tvári jazvy.

Aký je najlepší postup starostlivosti o pleť na akné?

  1. Jemne čistite vašu pleť dva krát denne prostriedkami určenými na problematickú pleť.
  2. Naneste gél alebo krém obsahujúci 5% benzoylperoxid; alternatívou je síra alebo resorcinol.
  3. V noci naneste na postihnuté miesta krém na akné, a okrem toho aj vhodný hydratačný krém pre váš typ pleti na zvyšok tváre – aby sme predišli vysúšaniu.
  4. Používajte ľahký hydratačný denný krém na pleť a make-up na vodnej báze.

Používajte výrobky na starostlivosť o pleť a kozmetiku, ktoré nespôsobujú akné a zväčša tak bývajú aj označené na svojom obale. Prioritne dbajte na to, aby neobsahovali oleje a aby neupchávali póry, teda aby boli nekomedogénne. Nikdy nepodceňujte zhoršujúci sa stav vašej pleti a nezabúdajte, že najlepšou cestou ku krásnej a zdravej pleti je práve prevencia a teda kvalitná kozmetika vhodná pre váš typ pleti.

Liečba akné u dermatológa

Odborníka by ste mali vyhľadať vždy, ak sa vám vaše akné nedarí držať pod kontrolou, alebo ak vám žiadna voľne dostupná liečba nezaberá. S návštevou odborníka netreba čakať až moment, kedy je vaše akné nezvládnuteľné. Ak totiž jeho prejavy necháme zájsť takto ďaleko, môžeme sa dopracovať až k jeho trvalým následkom vo forme nepekných jaziev.

Liečba jaziev po akné

Pre tých, ktorí sa akné úspešne zbavili, to ešte nemusí zákonite znamenať víťazstvo. Ak aj vás trápia jazvy po akné, máte dnes už hneď niekoľko možností, ako sa ich zbaviť. Patria medzi ne chirurgické postupy na odstránenie hlbokých jaziev po akné, a aj laserové, zamerané na vyhladenie plytkých jaziev. Novšie formy laseroveho vyhladenia pleti sú menej invazívne a liečia sa rýchlejšie ako staršie metódy, hoci výsledky sa nedostavia hneď a je potrebné absolvovať niekoľko takých procedúr.