Ako zatočiť s čiernymi bodkami? Tešte sa z krásnej a čistej pleti

Čierne bodky sú veľmi častým kozmetickým problémom. Objavujú sa najmä v oblastiach, kde sa najviac nachádzajú mazové žľazy, najmä teda na nose. Vytvoriť sa môžu však aj v iných oblastiach tváre, zvyčajne na čele a brade.

čierne bodky

Napriek tomu, že tvorba mazu je prirodzená, často dochádza k tomu, že pleť ho produkuje priveľa. V takomto prípade sa na konci žľazového kanálika vytvorí zátka, ktorá zabráni prirodzenému odtekaniu mazu. Maz, ktorý zostáva pod povrchom pleti sa označuje ako “biely komedón“. Neustále hromadenie mazu pod povrchom vytvorí veľký tlak, ktorý vytlačí komedón na povrch, ktorý nesie pomenovanie “čierny komedón“.

Príčiny vzniku čiernych bodiek

Hormonálne zmeny sú najdôležitejším faktorom, ktorý má vplyv na vznik čiernych bodiek. Nadprodukcia mazu je podporená niektorými hormónmi, ktoré sú v období puberty obzvlášť typické, aj keď sa čierne bodky môžu objaviť v akomkoľvek veku. S čiernymi bodkami sa trápia, v období dospievania, rovnako ženy ako aj muži. U žien má však vplyv na hormonálne zmeny, ktoré môžu súvisieť so vznikom čiernych bodiek, takisto aj menštruácia, tehotenstvo, či užívanie antikoncepčných tabletiek.

Niektoré faktory môžu zvyšovať šancu pre vznik a rozvoj čiernych bodiek. Napríklad nevhodná kozmetika, stres, nezdravý životný štýl, genetika, či užívanie niektorých liekov môžu takisto prispievať k ich vzniku.

Ako predchádzať vzniku čiernych bodiek

Týchto 5 jednoduchých pravidiel v starostlivosti o pleť, by mali byť pre každú ženu absolútnym základom. Zaraďte si ich do svojej bežnej rutiny a predíďte tak problémom s pleťou.

1. Jedzte zdravo a vyhýbajte sa nevhodným potravinám.

To čo prijímate do svojho tela, sa na ňom zvyčajne aj odzrkadlí. Ak chcete, aby bola vaša pleť krásna, je potrebné zdravo sa stravovať. Pozorujte ako reaguje vaša pleť na rôzne potraviny, pretože niektoré môžu dokonca vašej pleti uškodiť. Veľa ľudí potvrdzuje, že negatívnu reakciu u nich vyvoláva práve čokoláda, mlieko a potraviny, ktoré obsahujú priveľa sacharidov, ako je napríklad chlieb.

2. Nedotýkajte sa priveľmi svojej tváre

Na vašich rukách sa môžu nachádzať rôzne nečistoty, ktoré si pri dotyku, môžete preniesť na pleť. Snažte sa preto obmedziť to, ako často sa budete dotýkať svojej tváre.

3. Vymieňajte si často vankúš

Rôzne nečistoty sa môžu zachytiť takisto aj na vašom vankúši. Doprajte si preto čistý vankúš častejšie.

4. Odličujte sa

Pred tým ako sa uložíte na spánok, nikdy sa nezabudnite odlíčiť. Pleť si potrebuje predsa oddýchnuť a zregenerovať sa.

5. Umývajte si tvár

Nepodceňujte silu, ktorú má v sebe čistá voda. Nielenže dopĺňanie tekutín a pitie čistej vody je zdravé pre organizmus, ale takisto pre krásu pleti je aj nevyhnutné, umývať si s ňou tvár. Nezabúdajte si preto umývať  tvár pravidelne ráno po zobudení, pred spánok a takisto po tom, ako sa spotíte.

Aké prípravky používať proti čiernym bodkám

Čistiace prípravky

Nielen voda, ale aj prípravky na čistenie pleti sú dôležité a pomáhajú vašej pleti, aby bola čistá a krásna. Je však veľmi dôležité správne identifikovať typ pleti a požívať práve také prípravky, ktoré jej vyhovujú. Prípravkom na pleť, ktoré obsahujú alkohol sa radšej ale vyhnite a tieto prípravky je lepšie nanášať rukou, pretože rôzne handričky môžu spôsobiť podráždenie.

Ak je vaša pokožka čistá, nečistoty nemajú šancu. Čistá pokožka navyše môže lepšie absorbovať aj iné produkty.

Kyselina salicylová

Používajte produkty, ktoré obsahujú kyselinu salicylovú. Tá odstraňuje odumreté kožné bunky a čistí póry vo vnútri. Pomáha tak redukovať existujúce čierne bodky a predchádzať novým.

Denný a nočný krém

Dobrý denný a nočný krém hydratuje pokožku a obnovuje rovnováhu, čím zabraňuje nadmernému množeniu mazu. Počas dňa je potrebné chrániť sa pred slnkom, ktoré môže zhoršiť zápal a tak nezabudnite používať krémy s UV filtrom.

Toner

Používajte toner s niacinamídom. Niacinamid, teda vitamín B3, patrí k najužitočnejším zložkám v starostlivosti o pleť. Viditeľne pomáha zlepšovať zväčšené pory, jemné vrásky a nerovnomerné odtiene pokožky.

Maska

Pravidelné používanie masky, ktorá absorbuje nadbytočný maz, čistí pleť a zmenšuje póry, by malo byť pre vás základom. Masky, ktoré sú priamo určené na čistenie pórov, pomáhajú aj pri problémoch s čiernymi bodkami.

Sérum

Séra určené na vyváženie pleti, pomáhajú viditeľne redukovať póry a predchádzať čiernym bodkám.

Peeling

Pri aplikácii bežného peelingu neodstránite základnú príčinu čiernych bodiek, iba jej hornú časť, preto použitie peelingu veľmi neodporúčame. Pokiaľ sa však rozhodnete pre peeling, snažte sa vyhnúť peelingom, obsahujúcim tvrdé častice.Tieto častice môžu poškodiť pokožku, čo môže viesť k jej podráždeniu, zvýšenej tvorbe mazu a väčšiemu počtu čiernych bodiek. Vsaďte preto na peelingy, ktoré neobsahujú hrubé častice a majú v sebe napríklad výťažky z jojoby.

ako sa zbaviť čiernych bodiek

Domáce recepty proti čiernym bodkám

Aj keď sa o svoju pleť staráte príkladne, čierne bodky sa môžu vytvoriť. Na pultoch našich obchodov môžete nájsť rôzne gély, mydlá a masky, ktoré by vám mali pomôcť v boji proti čiernym bodkám.

Pokiaľ si prípravky proti čiernym bodkám nechcete kupovať, môžete si aj vy doma vytvoriť niektorý z týchto domácich receptov a vyskúšať ho.

Maska zo škorice a medu

Dve ingrediencie, z ktorých si túto domácu masku môžete vyrobiť majú antibakteriálne vlastnosti. Škorica navyše pomáha zmenšovať póry, vďaka čomu pokožka vyzerá čisto a hladko.

Ako na to: V miske zmiešajte 1 polievkovú lyžicu škorice v prášku a 3 polievkové lyžice medu, kým nevznikne hustá pasta. Takto vytvorenú masku si naneste priamo na problémové oblasti, nechajte pôsobiť 20 minút a umyte vlažnou vodou. Masku si pripravte a nanášajte každý druhý deň, počas dvoch týždňov.

Maska z jogurtu, ovsených vločiek a citrónovej šťavy

Každá z troch ingrediencií v tejto maske má svoju špecifickú úlohu. Jogurt obsahuje kyselinu mliečnu na čistenie pokožky, ovsené vločky odlupujú pokožku, zatiaľ čo citrónová šťava ju tonizuje.

Ako na to: Do 1 polievkovej lyžice jogurtu namočte 2 polievkové lyžice ovsených vločiek a počkajte niekoľko minút, kým nezmäknú. Vytlačte si citrón a pridajte 1 polievkovú lyžicu z tejto čerstvej citrónovej šťavy. Všetko spolu dobre zmiešajte. Takto pripravenú masku aplikujte na tvár, nechajte 20 minút pôsobiť a následne si umyte tvár vlažnou vodou. Masku používajte dvakrát do týždňa.

Maska z vajíčka

Napriek tomu, že to môže znieť zvláštne, v boji proti čiernym bodkám je účinná aj maska z vaječného bielka.

Ako na to: Rozmiešajte jedno vaječné bielko a aplikujte ho, na celú tvár (okrem očí a úst) a následne si na tvár priložte vreckovku. Na vreckovku si opäť natrite vaječné bielko. Masku  nechajte pôsobiť približne 20 minút a potom si ju strhnite. Nezabudnite si umyť tvár.

Pasta zo sódy bikarbóny

Poznáte čarovnú prísadu, ktorý sa nachádza takmer v každej domácnosti a môže vám pomôcť aj v boji proti čiernym bodkám? Je ním sóda bikarbóna, ktorá pomáha neutralizovať pH a taktiež pomáha odstraňovať nečistoty a odumreté kožné bunky.

Ako na to: Pastu proti čiernym bodkám si vytvoríte zmiešaním dvoch polievkových lyžíc sódy bikarbóny s dvoma polievkovými lyžicami vody. Takto vytvorenú pastu si aplikujete na tvár a nechajte pôsobiť približne minútu. Následne si opláchnite a navlhčite tvár vlažnou vodou. Keďže táto pasta  môže vysušovať pleť, používajte ju maximálne trikrát do týždňa.

 

Niektorí šťastlivci vďačia svojim génom za čistú a krásnu pleť, o ktorej snívame všetci. Pokiaľ nepatríte k jedným z nich, nezúfajte. Verím, že vďaka naším praktickým radám, sa vám ju podarí dosiahnuť. Najdôležitejšie a zároveň najťažšie je zistiť, čo vyhovuje priamo vám. Nevzdávajte sa, pretože svoju vysnívanú pleť si môžete postupne vybojovať.