Rozšírené póry: Toto sú ich skutočné príčiny a riešenia

Hladká, jasná a dokonale čistá pleť je asi snom každej ženy, ale aj nejedného muža. Pleť je jednou z prvých vecí, ktoré si na nás okolie všíma a jej stav môže veľa napovedať o našej hygiene, osobnej starostlivosti, ale aj zdraví. Viditeľne rozšírené póry nikomu na kráse nepridávajú. Prečo však nimi jedni trpia a druhí nie? A existuje vôbec nejaký spoľahlivý spôsob, ako sa ich raz a navždy zbaviť? Dnes si o tomto nepríjemnom, ale zároveň mimoriadne bežnom probléme povieme trochu viac.

rozšírené póry

O čo vlastne ide?

Rozšírené póry patria k najbežnejším nedokonalostiam pleti - do určitej miery sa s nimi potýkame skoro všetci. Objavujú sa predovšetkým v T-zóne nosa a čela, no niekedy môžu vzniknúť aj na atypickejších miestach, ako sú uši, predkolenia či chrbát.

Často ich vnímame najmä ako nepekné čierne bodky, takzvané komedony, ktoré vznikajú pri oxidácii nahromadeného maziva v rozšírených póroch. Intenzívnym čistením síce môžeme problém vizuálne zmierniť, no neriešime ho.

Rozšírené póry aj bez “čiernych bodiek” ostávajú na svojom mieste, a tak je len otázkou času, kedy sa opäť upchajú. Dlhodobným riešením je len dosiahnuť skutočné stiahnutie pórov. Je to však vôbec možné? Na to najskôr musíme porozumieť skutočnému pôvodu a príčinám rozšírených pórov.

Ako vznikajú a čo ich spôsobuje

Tiež ste si niekedy pri pohľade na tvár posiatu rozšírenými pórmi či komedonmi povedali, že sa jej majiteľ asi o seba príliš nestará? Tento predsudok má však od pravdy ďaleko. Rozšírené póry sú do veľkej miery podmienené geneticky. Výraznejšie sú často u ľudí s prirodzene mastnejšou pokožkou, napomáhať ich vzniku môže aj intenzívny pobyt na slnku.

Rozšírené póry sú ideálnym prostredím pre hromadenie olejovitého kožného maziva, známeho aj ako sebum, ktoré vytvára v póroch miniatúrne lézie podobné jemnému akné. Tvorbu maziva podmieňuje najmä hormonálna aktivita, častejšie sa teda upchaté póry objavujú v období adolescencie. K ďalším výrazným faktorom patria užívanie hormonálnych liekov či steroidných prípravkov, tehotenstvo, nadmerný stres či nevhodná kozmetika.

Čo ste doteraz robili nesprávne?

Mnoho z nás ich má, nie každého však trápia rovnako. Z medicínskeho hľadiska rozšírené póry nepredstavujú žiadne riziko, a tak sa mnohí s ich prítomnosťou jednoducho zmieria. Pedanti, ktorí si na svoj dokonalý vzhľad potrpia, však rozšírenými pórmi môžu byť doslova posadnutí - v angličtine už pre to dokonca dermatológovia vymysleli aj špeciálny výraz - porexia.

Tiež už máte za sebou niekoľko neúspešných pokusov zatočiť s rozšírenými pórmi raz a navždy? Niet sa čomu čudovať. Mnohé z laických rád nie len že nefungujú, ale môžu byť dokonca škodlivé. Tu je niekoľko bežných omylov, ktorých sa možno tiež dopúšťate:

1. Prekrývanie

Keď chceme, aby nevzhľadné “krátery” na našej tvári zmizli okamžite, riešime to často prekrývaním hustým mejkapom či rôznymi korektormi. Práve mastná a ťažká kozmetika ale stav našej pleti ešte zhoršuje a zvyšuje riziko upchávania pórov.

2. Nesprávne čistenie

Hygiena je nezastupiteľnou súčasťou starostlivosti o pleť - pre mastnejšiu pleť náchylnú na rozšírené póry to platí dvojnásobne. Niektoré z bežných čistiacich prípravkov vám však môžu skôr uškodiť. Vyhýbajte sa predovšetkým pleťovým vodám s alkoholom, mastným emulziám a vysušujúcim tonikám.

3. Mechanické vytláčanie

Pri pohľade na upchaté póry sa mnohí z nás nevedia udržať a pokúšajú sa vyčistiť ich všemožnými spôsobmi - napríklad aj silovým vytláčaním prstami či rôznymi pomôckami. Výsledok, ktorý dosiahnete, však bude len krátkodobý a problém s rozšírenými pórmi môžete mechanickým dráždením ešte prehĺbiť.

ako na rozšírené póry

Ako sa ich teda zbaviť?

Rozšírené póry vedia byť nepríjemne vernými “priateľmi”. Niektorí z nás sa s nimi pasujú celé roky, výsledky napriek tomu nie sú vždy v súlade s našimi očakávaniami. Je dôležité uvedomiť si, že rozšírené póry nie sú ako dvere - nedajú sa otvárať a zatvárať na požiadanie. Žiaľ, dokonalé a trvalé riešenie tohto kozmetického problému neexistuje.

Našťastie ale existujú rôzne metódy, ktorými dokážeme nepekne vyzerajúce rozšírené póry aspoň výrazne zmierniť:

1. Zdravšia životospráva

Ak nechcete probém s rozšírenými pórmi ešte zhoršovať ich upchávaním, obmedzte konzumáciu potravín, ktoré zvyšujú tvorbu kožného maziva. Patria k nim:

  • Čokoláda
  • Mlieko a mliečne produkty
  • Pečivo a iné potraviny bohaté na uhľohydráty
  • Rafinované cukry
  • Potraviny bohaté na omega 6 mastné kyseliny

Namiesto toho skúste obohatiť svoj jedálniček o nasledujúce živiny:

  • Probiotiká
  • Omega 3 mastné kyseliny
  • Kurkuma
  • Zinok a vitamíny A, D, E
  • Zelený čaj

2. Vhodná kozmetika

Správny výber kozmetiky je pri problémoch s rozšírenými pórmi obzvlášť dôležitý. Tu je niekoľko tipov na prípravky a ingredience, na ktoré sa treba zamerať:

Jemné exfoliačné pílingy

Odstraňovaním odumretej pokožky odblokujete póry a umožníte im tak stiahnuť sa. Na pravidelné domáce ošetrenie hľadajte pílingy s prírodnými ingredienciami a bez umelých parfumov. Používajte ich však s mierou, maximálne dvakrát týždenne.

Adstringentné čistiace prípravky

Na každodenné čistenie sú najlepšou voľbou prípravky so sťahujúcimi účinkami, ktoré rozšírené póry čistia a upokojujú zároveň. Vhodnými prísadami sú najmä kyselina salicylová, ktorá rozkladá odumreté kožné bunky a odmastňuje, antibakteriálny olej z čajovníka, upokojujúci tymian či aloe vera.

Vitamíny a minerály

Pri výbere sér či krémov na hydratáciu pleti voľte produkty s retinolom, zinkom, niacinamidom a ďalšími výživnými látkami prírodného pôvodu.

Ľahký a priedušný mejkap

Mastná a ťažká dekoratívna kozmetika stav vašich pórov bude len zhoršovať, pretože pleť na ňu v obrane reaguje zvýšenou tvorbou maziva.

3. Citlivé mechanické čistenie

Ak už musíte svoju pleť čistiť mechanicky, postupujte pri tom šetrne a citlivo.

Miesto kovových “vytláčatiek” či podtlakových extraktorov použite kvalitné čistiace prúžky či masky, ktoré obsah rozšírených pórov vytiahnu bez poškodenia okolitého tkaniva.

Vítanou súčasťou očistných rituálov je aj prekrvujúca masáž tvárovou kefkou. Pred čistením pórov je tiež vhodné tvár jemne nahriať (napríklad horúcim uterákom). Póry to ešte viac roztiahne a mazovú “zátku” uvoľní bez silových metód. Ak si správnym posupom pri čistení nie ste istí, zverte sa radšej z času na čas do rúk odborníkom.

Domáce recepty “prvej pomoci”

Horúca para či voda póry rozširujú, studená voda alebo ľad ich sťahujú. Mnoho dám, ale dokonca aj profesionálnych maskérok tento (bohužiaľ len krátkodobý) efekt využíva pred nanášaním mejkapu. Skúste to aj vy - tvár si môžete ľadovou vodou umyť alebo si po nej niekoľkokrát prejsť kockou ľadu pred každým líčením. Pre ešte lepší efekt do vody pridajte šťavu z uhorky či zelený čaj.

Ďalšie domáce recepty:

Jablčný ocot: Má prirodzené sťahujúce účinky, pred použitím ho však treba nariediť 1:1 s vodou. Veľký pozor na kontakt s očami!

Vaječný bielok + citrónová šťava: Jednoduchá pleťová maska odmastní vašu pokožku a stiahne rozšírené póry. Nechajte ju pôsobiť 10 minút, potom si tvár opláchnite studenou vodou.

Na záver

Rozšírené póry robia starosti miliónom ľudí po celom svete. Za prekliatie ich považujú najmä tí, ktorí sú pod vizuálnym drobnohľadom v rámci svojej profesie - moderátorky, herečky, modelky. Radosť však pri pohľade do zrkadla určite nerobia ani nám, bežným smrteľníkom.

Vyššie uvedené rady vám určite pomôžu tento estetický problém zmierniť, najmä ak sa nimi budete riadiť dlhodobo. Ak však výsledok vašej snahy nebude dokonalý, nezúfajte. I keď sa nám to nepáči, póry sú prirodzenou súčasťou našej pleti rovnako ako materské znamienka či ochlpenie. Do istej miery sa teda s nimi, skrátka, musíme naučiť žiť.