Tipy na domácu pedikúru: 8 trikov pre krajšie a zdravšie chodidlá

Dennodenne nás nosia do práce, na stretnutia, za zábavou, radujú sa s nami z tanca, športu aj turistiky. V priemere každý deň ujdú až 7500 krokov! Samozrejme, reč je o našich chodidlách, ktoré si zaslúžia oveľa viac pozornosti, než im väčšina z nás dopriava. Starostlivosť o nohy, teda pedikúra, totiž nie je len estetickou záležitosťou, ale tiež dôležitým predpokladom pre zdravé a vitálne nôžky, ktoré nám túto opateru tisícnásobne oplatia. Ak sa vám za procedúry spojené s pedikúrou nechce platiť profesionálom, máme tu pre vás zopár skvelých trikov, ktoré hravo zvládnete aj doma.

domáca pedikúra

Ako (ne)vyzerá zdravé a šťastné chodidlo?

Skôr, než sa zameriame na jednotlivé tipy, venujme chvíľku tomu, ako vlastne šťastné a zdravé chodidlo vyzerá. Práve to nám pomôže zamerať sa na nedostatky, ktoré dokážeme odstrániť aj v pohodlí vlastného domova, ako aj identifikovať problémy, ktoré si už zaslúžia pozornosť odborníka:

Tvar a postavenie: V ideálnom prípade má noha zdravo klenutú klenbu, jemne zahnutý priehlavok a neprekrížené, rovnomerne rozsadené prsty. Pätové ostrohy, haluxy, ploché nohy a ďalšie deformity môžu byť dedičné, dokážeme ich však ovplyvniť aj výberom topánok či využívaním rôznych pomôcok. Pedikúrou si, žiaľ, v tomto prípade nepomôžete. Vhodnejšia je návšteva ortopéda.

Nechty: Zdravý necht je celistvý, hladký, rovný a má rovnomerné prirodzené sfarbenie. Príčiny nepekného vzhľadu či bolestivosti môžu byť rôzne. V uzavretej obuvi je vlhko a teplo, v ktorom sa darí plesniam a mykózam. Častým problémom je zarastajúci necht, inokedy nám zase nechty prestanú rásť v dôsledku mechanického poškodenia nechtového lôžka alebo infekcie.

Pokožka: V ideálnom prípade je hladká, rovnomerne sfarbená, bez rán a porušení. Chôdzou však pokožka prirodzene na najnamáhanejších miestach hrubne, niekedy dokonca aj praská alebo sa nepekne olupuje. Častým problémom sú aj rôzne vyrážky či ekzémy. Ak pretrvávajú, na mieste je vyhľadať dermatológa.

Osem tipov na domácu pedikúru, ktoré zvládnete aj vy

Návšteva pedikúry je pre mnohých samozrejmosťou, niekomu sa však pri predstave, že mu cudzí človek ošetruje chodidlá, môžu ježiť chlpy na tele. Profesionálna pedikúra môže tiež slušne liezť do peňazí a vyžaduje si aj kus voľného času, ktorého má väčšina z nás žalostne málo. Tu je však niekoľko praktických tipov, čo pre krajšie a zdravšie chodidlá dokážete urobiť aj vy sami:

1. Doprajte chodidlám každodenný kúpeľ

Základným prvkom starostlivosti o chodidlá je dôsledná hygiena. Venujte pozornosť aj menej prístupným miestam medzi prstami, v prípade potreby nechty dočistite špeciálnou kefkou. Môžete používať klasický sprchový gél alebo mydlo, sú však aj špeciálne čistiace a hydratačné emulzie, ktoré obsahujú napríklad vyživujúci argánový olej. Vhodné sú aj antibakteriálne čistiace gély, ktoré znižujú riziko plesní, a zjemňujúce pílingy odstraňujúce odumreté kožné bunky.

2. Zhrubnutú pokožku pravidelne odstraňujte

Ak chcete mať hladučké a hebké nôžky, zvyknite si na pravidelné ošetrovanie zhrubnutej pokožky. Tvorí sa najmä na päte a vonkajších hranách palcov a jej každodenné odstraňovanie je nenáročnejšie a účinnejšie ako nárazové ošetrenie. Na výber máte z viacerých typov pomôcok - obľúbené sú prírodné aj umelé pemzy, kovové aj papierové pilníky. Rozhodne neodporúčame používať na odstraňovanie zhrubnutej pokožky žiletku - riskujete poranenie a infekciu!

3. Kurie oká a bradavice riešte čo najskôr

Kurie oko (clavus) je útvar, ktorý vzniká nahromadením odumretých kožných buniek na miestach, kde vzniká tlak. Sú citlivé a bolestivé. Kurie oko si niekedy môžeme mýliť s bradavicami, tie sú však spôsobované papilomavírusom (HPV). Prejaví sa v závislosti od imunity a môže sa rýchlo šíriť. Kurie oká aj bradavice možno účinne riešiť aj domácimi metódami. Obľúbené sú prípravky kombinujúce kyselinu salicylovú a kyselinu mliečnu, efektívna je aj urea či kyselina trichlóroctová. Vo všeobecnosti platí, že čím menší problém, tým ľahšie riešenie. Liečbu teda neodkladajte a ak sa nedarí doma, zájdite za dermatológom.

4. Striháte si nechty na nohách správne?

Skracovanie nechtov považujeme za rutinu, mnohí z nás to však robia nesprávne a napomáhajú tak vzniku nepríjemností, ako je zarastanie či štiepenie nechtov. Pravidlo číslo jeden znie, že nechty nikdy nestriháme ani nepilujeme do oblúčika, ale čo najrovnejšie. Vhodné je používať kvalitné manikúrové nožničky či klieštiky s jemne zahnutým koncom. Nestrihajte nechty až 'do mäsa' a nezabudnite si nechty strihať pravidelne. Prerastené nechty sa môžu bolestivo krútiť a deformovať aj samotné prsty.

domáca pedikúra postup

5. Čo so zarasteným nechtom?

Zarastajúci necht postihuje stále viac ľudí. Jeho príčinou je najmä nevhodná obuv, niekedy však stačí mať svojský tvar nechta a nepomáha ani nevhodné strihanie do oblúka. Najčastejšie ide o palcový necht, ktorý vrastá zboku do nechtového valu. Okrem nepríjemného tlaku a nepeknej deformácie môže dôjsť aj k infekcii. Na zastavenie zarastania pomôžu špeciálne spony, ktoré po správnom nasadení korigujú rast nechtu. Vrastený necht sa nepokúšajte nasilu zastrihávať, spôsobíte si zbytočnú bolesť bez trvácneho výsledku. Na čistenie prípadných zápalov použite olej z čajovníka, má antibakteriálne účinky.

6. Kutikula sa nestrihá, ale zatláča

Kutikula je tenučká vrstva kože, ktorá obopína spodný okraj viditeľnej časti našich nechtov. Môže sa nám zdať nevzhľadná, no má svoju dôležitú úlohu - chráni nechtové lôžko pred nečistotami a baktériami. Ak chceme dosiahnuť dokonale upravený vzhľad, prerastajúca kožička nám zavadzia a komplikuje aj nanášanie lakov. Láka vás jednoducho ju ostrihať? To naozaj nerobte. Správnym riešením je citlivé zatláčanie pomocou špeciálnej pomôcky (tzv. pusher), ktorú nájdete v každom sete na manikúru. Nie len, že tak predídete možným poraneniam a infekcii, ale predĺžite aj celkový efekt upravenosti.

7. Zažltnuté nechty nemusia byť len estetický problém

Trápi vás nepekná farba nechtov na nohách? Najrýchlejším riešením je použiť tmavý lak. Ak sa však chcete tohto problému naozaj zbaviť, treba najskôr zistiť, čo ho spôsobilo. V niektorých prípadoch môže ísť aj o skrytý zdravotný problém, ako je cukrovka, nedostatok živín, ochorenia pečene či obličiek a problémy krvného obehu. Inokedy je to však napríklad len dôsledok častého lakovania. Ako nechtom vrátiť jas v domácich podmienkach? Skúste to s citrónovou šťavou či sódou bikarbónou. Namiesto farebného laku potom nechtom na čas doprajte kvalitný výživný lak bez pigmentov.

8. Rozmaznávajte chodidlá v domácom spa

Nie je nič príjemnejšie a uvoľňujúcejšie, ako dopriať si po dlhom dni luxusný relaxačný rituál. Vaše chodidlá to cítia úplne rovnako! Okrem základnej hygieny im preto z času na čas urobte aj horúci kúpeľ v roztokoch špeciálnych aromatických solí či olejčekov. K obľúbeným ingredienciám patrí hojivý nechtík, zvláčňujúca urea či všestranne pôsobiaca himalájska soľ. K dispozícii sú aj bublinkové kúpele, ktoré pomôžu aj s dôkladným prekrvením a uvoľnením nôh. Po kúpeli siahnite po hydratačnom zábale. Môžete si ho kúpiť, ale aj sami vyrobiť. Vhodný je na to napríklad kokosový olej so zrelým roztlačeným banánom. Naneste ho v hrubej vrstve na nohy a nechajte ich odpočívať vo froté ponožkách aspoň jednu hodinu, alebo aj celú noc.

Záver: Vaše chodidlá si zaslúžia to najlepšie

Patríte k tým, čo sa o stav svojich chodidiel spravidla začínajú zaujímať, až keď klope na dvere leto? Vaše nohy si ale pozornosť a starostlivosť zaslúžia po celý rok. Nevyžaduje to pritom žiadna veľké investície ani profesionálne zručnosti. Vystačíte si s obyčajným manikúrovým setom, základnými kozmetickými prípravkami, ktoré môžete nahradiť aj domácou výrobou, a niekoľkými osvedčenými grifmi. Odmenou vám budú zdravé, vitálne a atraktívne nôžky, na ktorých bude radosť chodiť aj sa na ne pozerať.