Dokonalá manikúra, ako od profesionála! Tipy, ako si správne lakovať nechty

Zdravé, krásne a vždy upravené nechty sú snom a v neposlednom rade aj vizitkou každej ženy. Nemáte čas na pravidelnú návštevu salóna? Vďaka správnej technike budú vaše nechty vyzerať ako od manikérky.

lakovanie nechtov

Myslite na ich zdravie

Ani ten najdrahší lak na nechty, v okúzľujúcej trendy farbe nezachráni nechty, ktoré nie sú vo svojej „kondícii.“ Zdravé nechty sú pevné, hladké, sfarbené jemne do ružova, bez fliačikov a nemali by sa lámať. Chcete ich vzhľad zamaskovať manikúrou? Skôr či neskôr vás tento nezmyselný nápad dobehne. Venujte im čas, starostlivosť a dostatok vitamínov.

Možností je niekoľko

Sú pre vás upravené nechty za každých okolností výzvou? Pomôcť si môžete gélovými nechtami. Vydržia niekoľko týždňov, no na to, aby vyzerali vždy perfektne si musíte vyčleniť nielen peniaze ale aj čas na návštevu manikérky. Ak táto voľba nie je pre vás tým pravým, stačí, ak si osvojíte správnu techniku lakovania. Iba tak dokážete predĺžiť jej trvácnosť.

Ako správne nechty lakovať?

Príprava - pred samotným nanášaním laku je nevyhnutné nechty na tento krok pripraviť. Pomocou vatového tampóna a bezacetónového odlakovača odstráňte zvyšky laku. Urobte si peeling rúk a zároveň premasírujte aj nechty. V ďalšom kroku pozatláčajte kožičku okolo nechtového lôžka a aplikujte výživný olejček.

Pilníkovanie - dĺžka a tvar nechtov záleží len na vašej preferencii. Bez ohľadu na to, či nosíte nechty dlhšie alebo krátke, nezabúdajte na ich správne opilníkovanie. Alfou a omegou je kvalitný pilník a technika. Aby sa nechty zbytočne neštiepili, nelámali a neničili, pilníkujte ich vždy v jednom smere.

Odmastenie - Ani vy si neviete vysvetliť, prečo vám niekedy vydrží lak na nechtoch dlhšie a inokedy „odskočí“ už na druhý deň? Dôvodov môže byť hneď niekoľko, azda tým najčastejším, je ale nesprávna technika. Nezabudnite na to, že lak najlepšie drží na hladkých, suchých a predovšetkým odmastených nechtoch. Preto po aplikácii olejčeka radšej s lakovaním vydržte, aby sa celý proces lakovania nechtov zbytočne neskomplikoval.

Lakovanie - technika lakovania sa môže u každej ženy líšiť. Ak ale potrebujete poradiť,aby bol výsledok naozaj perfektný, vždy myslite na 3 ťahy. Najskôr naneste zvolený lak a jeho primerané množstvo po ľavej strane, smerom nahor. Rovnaký ťah urobte po pravej strane nechtu a nakoniec prejdite stredom, aby sa všetky ťahy prepojili.

Vyberte si plochý štetec - veci si treba uľahčovať. A platí to aj pri lakovaní nechtov. Pri kúpe laku na nechty siahnite po tom, ktorého štetček je plochý a hrubší. Pri jednom ťahu pokryje väčšiu plochu nechtu a tým pádom sa doba lakovania výrazne skráti. Nehovoriac o tom, že manipulácia je oveľa jednoduchšia a pohodlnejšia.

Jedna vrstva nestačí - príčinou nedokonalej manikúry môže byť aj to, ak si farebný lak nanášate na nechty v jednej vrstve. Rovnako, ako v prípade kozmetiky, aj tu funguje a má svoj význam vrstvenie. Po úprave a odmastení nechtov na ne aplikujte v prvej vrstve podkladový lak. Ten môže byť výživný, bráni nasiaknutiu farebných pigmentov a teda zafarbeniu nechtu. V neposlednom rade zvýšite tým jeho odolnosť a trvácnosť. Ďalšiu vrstvu tvorí lak farebný, následne použite nadlak – krycí lak, ktorý chráni všetky vrstvy. Keďže každá vrstva potrebuje svoj čas na dôkladné vyschnutie, vyčleňte si na lakovanie nechtov dostatok času. Iba tak budete s výsledkom maximálne spokojná. Nie deň, ani dva!

Vyberte si správny lak

Aby bol výsledok oslnivý, zostáva vybrať si vhodný lak na nechty. Hoci sa trendy neustále menia, sú farby, ktorých voľbou neurobíte nikdy krok vedľa. Vášnivá červená, romantická staroružová alebo ste skôr za nude odtiene? Výber laku však nezačína a nekončí len pri výbere odtieňa. Rovnako neplatí pravidlo, že čím drahší a zvučnejšia značka, tým lepší a kvalitnejší. Preto sa v drogérii neorientujte podľa ceny, zamerajte sa na tvar štetčeka a hustotu. Kvalitný lak by sa mal po štetčeku pomaly kĺzať a nie kvapkať. Riedke laky nielenže pomaly schnú, aplikovať musíte viac vrstiev. Viac vrstiev, viac práce, viac nepríjemností.

Pretrepať? Radšej nie!

Koľko lakov je málo a koľko akurát? Ak si ulietavate na farbách a potrebujete často zmenu, môže sa vám stať, že lak na nechty, ktorý ste dlhšie nepoužili nemá konzistenciu ako pri jeho kúpe. A práve to je dôvod, prečo mnohé ženy automaticky fľaštičku laku pretrepú. Zbavte sa tohto zlozvyku aj napriek tomu, že pomôže zjednotiť farbu a vylepšiť jeho konzistenciu. Zbytočne sa v ňom totiž tvoria vzduchové bubliny, ktoré na nechtoch rozhodne netúžite mať. Ak potrebujete laku pomôcť, radšej ho jednoducho rolujte v dlaniach.

ako si nalakovať nechty

Chráňte si manikúru

Hľadáte osvedčený trik, aby manikúra vydržala čo najdlhšie v neporušenom stave? Chráňte si ruky. Nielen pri bežnej práci v domácnosti, v záhradke ale aj pri umývaní riadu. Tento trik vám poradí každá profesionálna manikérka. Naučte sa používať gumené rukavice! Voda, čistiace prostriedky ani chémia vašim nechtom naozaj neprospievajú!

TIP: Zázračné kvapky

Ponáhľate a potrebujete schnutie laku urýchliť? Skúste sa v drogérii poobhliadnuť po špeciálnom spreji alebo kvapkách, ktoré dokážu skutočné zázraky za pár sekúnd. Oceníte ich v časoch, kedy čas jednoznačne bude hrať proti vám. Malou nevýhodou je, že v drogérii idú skutočne na odbyt. Zásobte sa!

Nielen nechty ale aj ruky

Prvý dojem neurobíte na druhý krát. Perfektná manikúra nezachráni ruky, na ktorých je evidentne vidieť, že im nevenujete starostlivosť, akú si zaslúžia. Suchá a popraskaná koža sa k dáme nehodí. Navyše pokožka rúk je jemná a bohužiaľ, starne rovnako, ako pokožka tváre, krku či dekoltu. Peelingujte, masírujte, krémujte a raz za čas im doprajte aj zábal.

5 trikov, ktoré sa oplatí vyskúšať!

1. Netrafili ste?

Stáva sa vám, že okrem nechtového lôžka občas zájdete lakom až na kožičku okolo? Následné odlakovanie chýb môže byť problematické. Nie však v tom prípade, ak pred samotným lakovaním nechtov potriete kožu okolo lôžka olejom alebo vazelínou. Vyskúšajte!

2. Otlačil sa?

Nevadí! Nie ste prvá, ani posledná. Chybičku krásy zachránite pomerne jednoducho. Tyčinku na čistenie uší namočte do odlakovača, prejdite jemne po nedokonalosti. Lak na nechty trochu povolí a ďaľšou vrstvou všetky stopy zahladíte.

3. Nemáte čas?

Nech robíte čokoľvek, lak nie a nie zaschnúť do dokonalosti a potrebujete mu pomôcť? Vložte ruky do umývadla so studenou vodou alebo misky s ľadom. Stačí minúta dve a môžete vyraziť.

4. Chcete im pomôcť?

Tvar nechtu si nikto z nás nevyberá. Čo si však vybrať môžete je spôsobom, akým ho nalakujete. Ak ich potrebujete opticky zúžiť a predĺžiť, nelakujte ich po celej šírke.

5. Zafarbili sa?

Podkladový lak má skutočne svoje opodstatnenie. Ak ste to pochopili až po odlakovaní nechtov, ktoré zostali zafarbené a zažltnuté, opravte, čo sa dá. Pomôžte si zubnou pastou a starou zubnou kefkou ich jemne vyčistite. A hlavne! Už nikdy si nechty nelakujte bez toho, aby ste podkladový lak použili.

Dokonalá manikúra, ako od profesionála, nie je v pohodlí domova nedosiahnuteľným cieľom. Vsaďte všetky karty na správnu techniku a výber kvalitných produktov, ktoré nemusia zruinovať vašu peňaženku. Nájdite si čas pre seba a vytvorte si z lakovania nechtov rituál, ktorý vás viac nebude obťažovať, ale tešiť!