Veľký letný manuál pre pobyt na slnku: Naučte sa opaľovať zdravo a bezpečne

Pokožka každého z nás je iná a má svoje vlastné potreby. Platí to i v prípade opaľovania sa, ktoré je síce častou témou, no pritom málokto ovláda jeho zdravé základy. Spoznajte svoj fototyp kože, naučte sa aplikovať dostatok opaľovacieho krému a zistite, ako predchádzať rizikám slnečného žiarenia.

opaľovanie

Potrebujeme slnko?

Slnko predstavuje pre mnohých z nás radosť a energiu. Všeobecne majú ľudia oveľa lepšiu náladu v jasné dni, než tie upršané. So slnečnými lúčmi je to však podobne ako s ohňom – sú veľmi dobrý sluha, ale zlý pán. Slnko ako také spúšťa v našom tele kľúčové a nevyhnutné procesy pre život. Primerané množstvo napríklad aktivuje metabolizmus, povzbudzuje krvný obeh a podporuje v organizme tvorbu vitamínu D. Okrem jasných fyzických účinkov má dosah aj na spomínanú psychiku. Je vedecky dokázané, že produkcia serotonínu, ktorý zabezpečuje pocit šťastia, závisí od množstva slnečného svetla.

Na druhej strane, ak podceňujeme účinky opaľovania sa, môžeme si spôsobiť nemalé komplikácie. Nemusí pritom ísť len o cielené vystavovanie sa slnečným lúčom. Práve naopak, častokrát zabúdame na silu slnka pri obyčajnom posedení vonku alebo prechádzke. Ľudia sa domnievajú, že nemá význam použiť opaľovací krém, keď len na pol hodinku idú na vzduch na slnko.

Skratky SPF, UVA a UVB

Ak chcete svoje telo dostatočne chrániť pred letnými nástrahami slnka, začnite sa orientovať v kozmetických skratkách, s ktorými sa stretnete pri každom prípravku určenom na opaľovanie. SPF faktor je všetkým dobre známy, ale mnohí nevedia, čo v skutočnosti predstavuje.  Ešte aj dnes kolujú ľudové mýty, že s päťdesiatkou sa človek neopáli. SPF faktor pritom číslom neudáva svoju silu, ale čas! Čas, ktorý môžete stráviť bezpečne na slnku a žiarenie v podobe UVA a UVB lúčov vám nespôsobí kožné problémy. Aký je medzi nimi rozdiel?

UVA žiarenie, nazývané tiež dlhovlnné, preniká všetkými vrstvami kože, a to bez ohľadu na počasie. Nejde teda o slnko, ale denné svetlo ako také. Nedostatočná ochrana pokožky spôsobuje, že UVA je hlavný vinník kožných alergií alebo starnutia.

Účinky UVA sú pomerne konštantné, no krátkovlnné žiarenie UVB sa mení, napríklad v závislosti od počasia alebo ročného obdobia, iné je tiež ráno či na poludnie. Hoci nepreniká tak hlboko do pokožky ako UVA, obsahuje oveľa viac energie, a keď je ho príliš, môže spôsobiť spálenie kože. Dobrý prípravok na opaľovanie vás teda má chrániť pred oboma druhmi žiarenia. Ako dlho, to závisí od typu vašej pokožky.

Štyri fototypy

  1. Prvou skupinou sú ľudia s najcitlivejšou pokožkou, ktorú ľahko spoznáte podľa toho, že sa opaľuje do červena a málokedy zhnedne. Sprievodným znakom sú tiež svetlé, prípadne ryšavé vlasy a tvár s pehami. Čas, ktorý si tieto typy môžu dovoliť stráviť na slnku bez ochranného faktora, je maximálne 5 až 10 minút.
  2. Druhá kategória je veľmi podobná, ale reakčný čas na slnku sa predlžuje približne na 15 minút. Štvrťhodinu týmto ľuďom s bledou pokožkou, blond až hnedými vlasmi a modrými či zelenými očami trvá, kým začne ich koža pod vplyvom slnečných lúčov červenať.
  3. Tretí fototyp je najrozšírenejší. Ide o jedincov so svetlohnedou pokožkou, vlasmi tmavšej blond až hnedej farby a najčastejšie tiež hnedými očami. Sú to ľudia, ktorým veľmi často chválime opálenie, pretože s ním skutočne nemajú problém. Na slnku si bez natretia môžu dovoliť byť 20 až 30 minút.
  4. Do poslednej kategórie u belochov patria ľudia s najtmavším odtieňom pokožky. Typické sú pre nich hnedé až čierne vlasy. Slnko znášajú veľmi dobre, takmer nikdy u nich neuvidíte, že by sa spálili alebo mali začervenanú pokožku. Pobyt na slnku bez použitia SPF faktora môže byť u nich od pol do trištvrte hodiny.

Ako často a koľko krému?

Poznať, do ktorej kategórie patríme, je alfou a omegou preto, aby sme správne používali opaľovacie krémy. SPF faktor totiž udáva čas, dokedy nás pred slnkom chráni. Rovnica je pritom mimoriadne jednoduchá: minúty daného fototypu krát faktor rovná sa doba ochrany. Stratili sa pri tomto výpočte? Predstavte si človeka z druhej skupiny, ktorý na slnku bežne vydrží štvrť hodinu. Ak sa natrie krémom s faktorom 30, bude chránený 30x dlhšie pred slnkom, teda 450 minút, čo je 7,5 hodiny.

V najideálnejšom prípade by ste sa mali vhodným opaľovacím krémom natrieť už pol hodinu pred pobytom na slnku.

Natierajte zas a znova

Do úvahy však treba brať aj iné faktory. Nestačí sa spoľahnúť, že jedno natretie stačí na celý deň.  UV ochranu by ste mali často obnovovať. Najmä po kúpaní, spotení alebo utieraní uterákom je dôležité, aby ste na kožu naniesli opaľovací prípravok znovu. Podceniť by ste nemali ani množstvo krému. Ak ho použijete viac, je to určite lepšia verzia než použiť ho málo. Dermatológovia odhadujú, že na natretie jedného dospelého človeka by ste mali minúť množstvo opaľovacieho prípravku asi vo veľkosti ping-pongovej loptičky.

Ďalšou dobrou radou odborníkov je aplikovať opaľovací krém dvakrát. Raz doma, ešte pred tým, než sa za slnkom vydáte. A druhýkrát, keď prídete na pláž, jazero či kúpalisko. Šancu, že ste sa chránili pred lúčmi nedostatočne, týmto trikom zminimalizujete.

Pri výbere konkrétnych značiek stavte na tie, ktoré spadajú do lekárenskej kozmetiky. Vyhnete sa tak podráždeniu pokožky, prípadne alergickým reakciám. Obľúbené značky s pomerne dlhou tradíciou a fungovaním na trhu sú  napríklad Bioderma, Eucerin, Nuxe či Daylong. Keďže opaľovacie prípravky budete kupovať raz ročne a zdravie máme všetci len jedno, na tomto radšej nešetrite.

ako sa opaľovať

Deti a slnko

Samostatnou kategóriou v téme opaľovania sú naši najmenší. Deti trávia vonku niekedy oveľa viac času ako dospelí. Slniečku sú vystavované na ihrisku, pri bazéne, ale aj v záhrade. Približne do dvoch rokov však nemajú vôbec žiadne prirodzené obranné mechanizmy proti UV žiareniu. Navyše, ich pokožka je iba z jednej pätiny taká hrubá ako u dospelých. Aj preto má väčšina detských prípravkov na opaľovanie vysoký faktor, najčastejšie SPF 50.

Natrieť malého huncúta, ktorý neobsedí, býva poriadna fuška. Ideálne je urobiť tak ešte doma a na celej ploche tela, kým sa dieťa oblečie. Šaty totiž nechránia pred lúčmi dostatočne. Postupujte od tváre, vrátane krku a nezabudnite ani na uši. Mamičkám často uniknú aj miesta ako sú kolená, priehlavky a u najmenších dokonca päty.

Alergie a pigmentové škvrny

Okrem radosti nám, žiaľ, občas slnko ukazuje aj svoju odvrátenú stránku. Nie každý si môže užívať opaľovanie úplne bezstarostne. Množstvo slnečných alergií a kožných reakcií sa v posledných rokoch dramaticky zvýšilo. Najčastejší typ je známy pod odborným názvom polymorfná svetelná erupcia. Objavuje sa aj niekoľko dní po pobyte na slnku a na koži sa prejavuje ako intenzívne vysypanie pľuzgierikov. Najčastejšie postihuje viditeľné miesta ako je dekolt, chrbát či ruky.

Pozor na škvrny

V dôsledku opaľovania poznajú najmä dámy ešte jeden častý problém. Tým sú pigmentové škvrny postihujúce čelo, líca a oblasť nad hornou perou. Môžu sa objaviť zdanlivo zo dňa na deň, ale nie je to celkom pravda. Vyvíjajú sa roky, pomaly a skryto pod povrchom pleti. Mnohé ženy s pigmentovými škvrnami sa v minulosti vystavovali slnku bez dostatočnej ochrany. Štatistiky ukazujú, že hovoríme o každej tretej žene po štyridsiatke, no veková hranica klesá.

Myslite na prevenciu

Najúčinnejším riešením v boji s kožnými problémami v dôsledku UV žiarenia je, bezpochyby, prevencia. Vždy je lepšie nepríjemnostiam predchádzať ako potom s nimi bojovať. Nepodceňujte používanie opaľovacích prípravkov, ale najmä, užívajte ich správne a s ohľadom na vašu konkrétnu pokožku.