Tipy, ako sa obliecť do fitness centra a vyzerať skvele

Fitness centrá zažívajú čoraz väčší rozmach, z čoho má radosť nielen naše zdravie, ale aj opačné pohlavie. No úprimne, ktorej žene by sa nepáčilo svalnaté mužské telo? O podobných typoch snívame azda všetky. A inak na tom nie sú ani muži. Ženy s okrúhlym pevným zadkom, osím pásom a navyše bez celulitídy? Sen azda každého muža! Ak zrovna nemáte dokonalú figúru, nezúfajte, oblečením môžete nie len vyzdvihnúť vaše prednosti, ale aj zakryť partie, s ktorými nie ste spokojní. Veď kto vie, možno vás vo fitku nečaká len cesta ku krásnej a štíhlej postave, ale aj láska vášho života. Preto by ste nemali nič podceniť.

ako sa obliecť do fitka

Ako vyzerať a cítiť sa vo fitku čo najlepšie?

Áno, vieme. Cvičenie vo fitness centre by sa nemalo zmeniť na módnu prehliadku, no kvalitné športové oblečenie nie je len o vzhľade, ale prirodzene aj o svojej funkčnosti. A minimálne z toho dôvodu by sme si na ňom mali dať záležať. Nosenie pohodlného oblečenia vám nielen umožňuje lepšie sa hýbať, ale zároveň vám pomôže cítiť sa komfortne, čo vás v konečnom dôsledku môže motivovať k lepším výsledkom. Ak s cvičením ešte len začínate, máte ideálny priestor na vytvorenie správnych návykov, ktorých súčasťou je aj športové oblečenie či obuv. Ak sa už cvičeniu venujete dlhšie, poskytneme vám aspoň pár užitočných rád, ktoré vám pri cvičení môžu dopomôcť k väčšej efektivite a perfektnému looku.

Fitness oblečenie a materiály

Začnime takpovediac rovno od podlahy. Základom každého funkčného oblečenia je jeho materiál. Ten by vám mal pri cvičení umožniť pocit sucha a pohodlnosti. Materiály by mali byť priedušné a zároveň by vás pri žiadnom pohybe nemali tlačiť. Nakoľko pri cvičení je potrebné sústrediť sa predovšetkým na jeho techniku, nemali by ste si lámať hlavu nad tým, či si pri tom ktorom cviku nemôžete vaše oblečenie poškodiť. V závislosti od typu cvičenia, ktoré vykonávate, môže byť potrebné zakaždým iné oblečenie. Dôležitú rolu zohráva prioritne fakt, či cvičíme s váhami alebo kardio. V oboch prípadoch ale platí, že by vám oblečenie malo umožniť dostatočnú flexibilitu.

Poobzerať by ste mali po oblečení vyrobenom zo syntetického materiálu, akým je napríklad nylon, akrylát či polypropylén, čím dosiahnete rovnováhu medzi funkčnosťou a pohodlím. Zároveň platí pravidlo, že oblečenie zo 100% bavlny je azda tou najlepšou zlatou strednou cestou pri akejkoľvek aktivite, a teda nie len pri športe. Výhod má hneď niekoľko. Nie je len pomerne lacným materiálom, no bavlna je aj priedušná a pohodlná. Pri športoch, pri ktorých sa zvyknete zapotiť, však nie je ideálnou voľbou, nakoľko zadržiava vlhkosť a tým sa oblečenie z bavlny stáva ťažkým a nepohodlným.

Tréningová obuv

Pred rozhodnutím o kúpe vhodnej športovej obuvi je dôležité vyskúšať niekoľko typov, kým nenájdete tie, ktoré vám skutočne sadnú ako uliate. Pri ich skúšaní si vyskúšajte niekoľko základných pohybov, akými sú chôdza či skákanie. Ak má byť obuv určená aj na beh, musí spĺňať hneď niekoľko ďalších parametrov. Správna bežecká obuv by mala zaistiť stabilitu, no zároveň odpruženie a tlmenie doskokov – čo je nesmierne dôležité pre zdravie vašich kĺbov. Pri výbere si nechajte poradiť predajcom

Ak hľadáte tenisky, ktoré môžete využiť tak na beh, ako aj na cvičenie, ideálnym typom obuvi pre vás sú takzvané cross-trainers. Mali by ponúkať flexibilitu, odpruženie a bočnú podporu.

Ponožky na cvičenie

Ak si myslíte, že na ponožkách vôbec nezáleží, presvedčíme vás o opaku. Na ich materiály totiž skutočne záleží. Tiež ste sa nazdávali, že bavlnenými ponožkami nemôžete nič pokaziť? Omyl! Ako sme si už povedali, bavlna či vlna v sebe zadržiava vlhkosť, čo môže viesť k vzniku pľuzgierov a iných kožných ochorení chodidiel. Siahnite preto po ponožkách vyrobených z akrylovej zmesi.

Športové podprsenky

Dobrá športová podprsenka je nevyhnutná na poskytnutie podpory a na minimalizovanie nadmerného pohybu pŕs, čo by z dlhodobého hľadiska mohlo viesť k ich ovisnutiu, a to predsa nechceme! Podprsenka by mala byť zmesou bavlny a priedušného materiálu, akým je napríklad lycra, ktorá pomáha odparovať pot a udržuje zápach pod kontrolou. Podprsenka, ktorú si vyberiete, by mala pohodlne sedieť a mala by vám poskytovať podporu, ale zároveň neobmedzovať váš rozsah pohybu. Dbajte na to, aby vás popruhy na ramenách netlačili a nezanechávali otlačky. Športová podprsenka vám musí dobre priliehať, čiže je prirodzené, že sa budete spočiatku cítiť jemne stiesnene. Ak sa však vo vybranej podprsenke ledva dokážete nadýchnuť, siahnite po väčšej veľkosti.

Doplnky

Oblečením a obuvou vaša športová výbava ani zďaleka nekončí! Ak sa chystáte po tréningu na osvieženie v spoločných sprchách, nezabudnite na žabky, čím zabránite vzniku plesní na nohách a samozrejme zabúdať netreba ani na uterák. A tie budete potrebovať rovno dva! Jeden totiž využijete aj pri cvičení - na pokrytie strojov, o ktoré sa budete opierať. Dámy by nemali zabudnúť na gumičku do vlasov. Nič nie je pri cvičení nepríjemnejšie, ako neustále padajúce vlasy do tváre.

Dôležitým a nesmierne praktickým doplnkom pri cvičení je fľaša na vodu. Je dôležité udržiavať telo hydratované počas celého dňa, a pri cvičení, navyše v lete, to platí dvojnásobne.

Ak je súčasťou vášho cvičebného plánu posilňovanie s ťažkými váhami, nezabúdajte na rukavice, čím predídete nepekným pľuzgierom.

oblečenie do fitka

Špeciálne tipy pre ženy

Na cvičenie zvoľte ľahšie tričko alebo mikinu z, ako sme si povedali, dostatočne priedušných materiálov. Ak je to možné, siahnite po tope, ktorý vďaka svojmu materiálu odvádza pot. Nezáleží na veľkosti pŕs – športová podprsenka je „must have“ kúsok! 

Pri výbere spodnej časti oblečenia si vyberte dostatočne flexibilný materiál a strih. Ak máte štíhle a vypracované nohy, siahnite po krátkych šortkách. Veľkým hitom sú legínové mini šortky. Ale pozor, buďte pripravená na to, že budú všetky oči na vás! Ak by ste naopak vaše nohy radšej zakryli, skvelou voľbou budú tepláky alebo celé legíny. Platí pravidlo, že tesnejšie odevy viac poukážu na vaše krivky, zatiaľ čo pri volnejšom oblečení ľahko skryjete nechcené kilo navyše.

Nohy si predĺžite nosením legín či teplákov s vysokým pásom. V prípade legín vám tento kúsok dokonca pekne zväčší zadok.

Ak máte postavu typu jablko, zvýraznite vaše štíhle nohy legínami a bruško zakryte voľným športovým topom.

Nikdy, ale naozaj nikdy, nenoste pri športe bižutériu či iné šperky. Nie len že sa vám pri ich styku s potom môžu zničiť, ale nechcete predsa vyzerať, že ste sa vo fitku ocitli úplnou náhodou.

Pozor aj na make-up. Ak nechcete pôsobiť ako roztekajúca sa vosková figurína, radšej naň pri športe rovno zabudnite. Ak sa ho ale predsa neviete vzdať, zvoľte aspoň ľahší jemne krycí krém.

Špeciálne tipy pre mužov

Pozor pozor! Tieto odporúčania sú pre mužov, ktorí si chcú nie len zacvičiť a nabrať čo najviac svalovej hmoty, ale pre tých, ktorí fitness centrá vidia ako príležitosť na zoznámenie sa so ženami či priam až šancu na nájdenie „tej pravej“.

Ak ste slobodný, nepodceňujte vaše oblečenie na šport! Športoviská sú rovnako dobrým miestom na zoznámenie sa ako ktorékoľvek iné. Začneme preto otázkou – šortky alebo tepláky? Ak na svojom svalstve pracujete už nejaký ten mesiac, nebojte sa predviesť. Skvelou voľbou sú preto športové šortky, prípadne pánske športové legíny. Určite zabudnite na rozťahané tepláky, v ktorých budete skôr pôsobiť ako montážnik, než ako alfa samec.

V prípade vrchnej časti, rovnako ako ženy, dbajte hlavne na výber materiálu. Dôležité je, aby materiál vášho trička odvádzal pot a teda aj pach, pretože na ten by ste zaručene nikoho nezbalili. Takéto športové tričká zároveň viac priliehajú postave.

Nezabúdajte ani na post workout oblečenie. Viete, čo ženy na mužoch naozaj milujú? Obyčajné mikiny s kapucňou. Podľa žien sú tieto nenáročné kúsky oblečenia sexy, pôsobia „chladne“ no zároveň pohodlne a to tak, že by vám ju najradšej ukradla z vášho šatníka. Toto sexy „utilitárstvo“ vám zaručene zabezpečí želaný úspech.

Ako by teda mal vyzerať váš dokonaly outfit? Nechajte sa inšpirovať.