Ako sa obliecť do práce: Inšpirujte sa, ako na firemný dress code

Čaká vás nástup do novej práce? Okrem vašich profesionálnych schopností a tímového ducha určite nik neprehliadne ani váš zovňajšok. Správne oblečenie do práce nás ale niekedy vie pekne potrápiť. Ak sa chcete vyhnúť metóde pokus-omyl a vykročiť do nového zamestnania správnou nohou, prinášame vám cenné tipy aj inšpiráciu.

ako sa obliecť do práce

Etiketa správneho pracovného outfitu

Tiež vás niekedy pri spomienkach na vlastné módne experimenty obleje studený pot? Nejaké to módne faux pas už má za sebou iste každý z nás, a to tak v súkromnom, ako aj pracovnom živote. Ak sa však chcete v budúcnosti chybám vyvarovať, najistejšou cestou bude vytvoriť si vlastný kapsulový šatník, ktorý je s etiketou vášho pracovného outfitu v dokonalom súlade.

Čo to vlastne ten “kapsulový” šatník je? V skratke – do počtu skromná, ale vysoko kvalitná zostava odevov, ktoré zodpovedajú totožnému štýlu či štandardu a môžete ich spolu takmer ľubovoľne kombinovať. Takýto zjednodušený, ale dokonale premyslený šatník vám ráno ušetrí kopec času a energie pri hľadaní správnych outfitom. Je tiež zárukou, že vždy budete vyzerať bezchybne. 

Samozrejme, nič vám nebráni okrem tohto pracovného šatníka mať aj druhý, voľnočasový, kam už sa spokojne pomestia aj vaše obľúbené potrhané džínsy či ultra-minisukne. Dôležité je, aby ste si ich ráno nepomýlili?

Štyri zásady každého pracovného outfitu

Ako by váš pracovný kapsulový šatník mal vyzerať? V každom prostredí a na každej pozícii je to, samozrejme, trošku iné. Niekoľko všeobecných pravidiel ale platí všade:

1. Upravenosť

Na upravenosti skutočne záleží zo všetkého najviac. Je to tiež niečo, na čom môžete zapracovať bez ohľadu na váš rozpočet či módny cit. Ako na to? Naučte sa každé ráno svoj odev detailne skontrolovať a odhaliť tak aj tie najnenápadnejšie fliačky, visiace nitky, pokrčenia a iné chybičky krásy. Skontrolujte si outfit aj v priebehu dňa. Nie je na škodu mať v zásuvke náhradné silonky či top pre prípad, že by sa vám pred dôležitým jednaním pustilo očko alebo vyliala káva.

2. Reprezentatívnosť

Cítite sa najlepšie vo voľných džínsoch a bavlnenom tričku? To vám, samozrejme, nik neberie. V zamestnaní však už nereprezentujete len seba, ale aj svojho zamestnávateľa a celý kolektív. Či sa vám o páči alebo nie, váš outfit by mal byť vždy reprezentatívny a na úrovni. Špeciálne to platí pre front-end pracovníkov, ktorí prichádzajú denne do kontaktu s klientmi, zákazníkmi či obchodnými partnermi firmy.

3. Štýl

Pri rannom “ponore” do šatníka by ste nemali zabúdať ani na štýlovosť a modernosť vášho pracovného outfitu. Správne farebné kombinácie, vkusné šperky a doplnky – to všetko spríjemní pracovný deň nie len vám, ale aj každému, kto s vami príde do kontaktu. Pokojne zapojte aj ženskosť a sexepíl, dajte však pozor na hranicu dobrého vkusu, prvoplánová vyzývavosť je tabu.

4. Pohodlie

Ani na pohodlie by ste nemali zabúdať! Napokon, v pracovnom outfite budete tráviť osem, ba niekedy aj viac hodín denne. Ak sa budete cítiť nepohodlne, premietne sa to aj do vašej nálady a pracovného výkonu. Samozrejme, niekedy nás dress code v pohodlí trošku obmedzuje – napríklad, keď zamestnávateľ vyžaduje opätkovú obuv. Aj tu sa však dajú vybrať komfortnejšie či dokonca ortopedické alternatívy, s ktorými naplníte etiketu aj vlastné potreby.

oblečenie do práce

Inšpirácie pre každý dress code

Prejdime od vágnych definícií rovno ku konkrétnej inšpirácii. Tu sú praktické tipy na bezchybné pracovné outfity podľa pravidiel, ktoré sa vás bezprostredne týkajú:

Business Formal

Tento dress code je pre nás zväčša najťažším orieškom. Ide o formálny biznis štýl, ktorý má prísne, ale prehľadné pravidlá a malú toleranciu na odchýlky. Povinný je zväčša u front-desk pracovníkov významnejších firiem alebo na vyšších manažérskych postoch:

  • Pre dámy: Ideálnou voľbou je nohavicový či sukňový kostým v decentnom štýle a dokonalom fite. Do neho je vhodná košeľa, blúzka aj elegantnejší top – ak siaha pod okraj saka, treba ho zapraviť do nohavíc či sukne. Pančušky nie sú povinné, ale odporúčané. Platí to aj pre opätky, vystačíte si však väčšinou aj s nízkymi lodičkami.
  • Pre pánov: Kompletný dvojdielny alebo trojdielny oblek na úrovni, jednofarebná košeľa a decentná kravata sú prakticky jedinou možnosťou. Oblek voľte tmavý, košeľu svetlú. Na výrazné farby či vzory tu nie je priestor. Dbajte na decentné poltopánky v dokonalej čistote a lesku.

Business Professional

Toto je v podstate len jemné zníženie latky a prísnosti pravidiel oproti formálnemu biznis štýlu (Business Formal). Základné pravidlá sa nemenia, prípustná je však už aj pestrejšia paleta farieb, jemné vzory a výraznejšie doplnky.

Business Casual

Ako napovedá už jeho názov, tento dress code spája biznis s neformálnosťou. Takýto štýl sa často aplikuje v kancelárskom prostredí, kde zamestnanci neprichádzajú do priameho styku s klientelou či obchodnými partnermi, a tak im nič nebráni obliekať sa uvoľnenejšie:

  • Pre dámy: Vhodné sú najrôznejšie elegantné nohavice, ale aj chinos či dokonca džínsy. Obľúbené sú aj sukne, ideálne v midi dĺžke (ku kolenám). Na vrch sa hodia blúzky, tuniky, košele či topy v sofistikovanejšom duchu, v lete môžu byť aj bez rukávu. Vyhnite sa však extravagantnej potlači či hlbokým výstrihom. Svetrík či jednoduché sako poslúžia ako dokonalá vrchná vrstva. Obuv môže, ale nemusí byť na opätku. Prípustná je aj otvorená špička.
  • Pre pánov: Nohavice s pukmi aj bez, môžu to byť pokojne aj uhladenejšie džínsy. Dôležité je dokonalé zladenie, nie však v jednofarebnom, ale vkusne kontrastnom duchu. Košeľa je dobrá voľba, môže mať aj krátke rukávy a výraznejšie vzory (nie však krikľavé). Vhodné sú aj polo košele, svetríky, blejzre. Kravatu kľudne nechajte doma.

Casual

Neformálny dress code sa bežne uplatňuje napríklad v súkromnom sektore, IT, kreatívnom prostredí či v službách. Dáva naozaj veľkú slobodu, aj v tomto prípade by ste však mali dbať na decentnosť a vkusnosť vášho vzhľadu. Nezabudnite tiež na čistotu a upravenosť, aj neformálny outfit si žiada určitú úroveň. Keďže v tomto prípade toho viac môžete ako nesmiete, zameriame sa v konkrétnych tipoch na to, čo predsa len radšej vynechať:

  • Pre dámy: Nevhodné sú najmä vyzývavé šaty či sukne, hlboké výstrihy, dramatický mejkap a manikúra, extravagantné doplnky (neraz aj vrátane piercingu). Nehodí sa ani vyslovene športové oblečenie. Tenisky v mestskom štýle sú fajn, bežecké už menej. Tepláky určite nie.
  • Pre pánov: Ani v tom najmenej formálnom pracovnom prostredí sa nenosia tepláky, šuštiaky či vyťahané bavlnené tričká, v akých chodíte cvičiť. Doma nechajte aj tričko s logom obľúbenej metalovej kapely.

Okrem týchto základných štýlov existujú aj rôzne špecifické štandardy platné len v určitej profesii. Určite to poznajú lekári, policajti, hasiči, ale aj letušky či obsluha honosnejších gastronomických prevádzok a kasín. Niektorí zamestnávatelia vám takúto “pracovnú uniformu” priamo poskytnú, iní ponúkajú príspevky na jej zakúpenie.

A čo opačný extrém?

Nezabúdajte, že tak, ako sa dá “underdress”, čiže obliecť uvoľnenejšie, než sa patrí, dá sa aj "overdress” - prehnať to a obliecť sa príliš formálne alebo honosne. Ak ste k firemnému dress code nedostali presné inštrukcie a tápete, najlepšou pomôckou vám bude outfit vášho nadriadeného. Obvykle by mal byť rovnaký alebo nepatrne formálnejší ako váš.