Zásady svadobnej etikety: Aké pravidlá dodržiavať a čo si obliecť?

Svadba. Najkrajší deň v živote mladého páru, ktorý sa rozhodne kráčať spoločnou cestou. Výnimočné chvíle, ktoré mladomanželia chcú zdieľať s rodinou a priateľmi, podliehajú istým pravidlám slušnosti a bontónu. Viete, ktoré to sú?

ako sa obliecť na svadbu

Plánujete svadbu?

Partnera, s ktorým plánujete stráviť zvyšok života ste už pravdepodobne našli. Ak je pred dverami svadba, ktorú si chcete užiť na maximum, bez zbytočných faux pas a v spoločnosti najbližších, myslite na všetky dôležité a nevyhnutné veci v dostatočnom predstihu. Jednou z nich je aj vhodný dresscode, nielen pre nevestu a ženícha, ale aj pre svadobných hostí. Viete, ako na to?

Nevesta

Svadobné šaty

Rozhodli ste sa kráčať s trendom alebo máte o svadobných šatách už nejaký ten piatok jasnú predstavu, ktorej sa žiadnych okolností nemienite vzdať? Nech už je to akokoľvek, vo šatách by ste sa mali v prvom rade cítiť príjemne a pohodlne. Nenechajte si tento veľký deň pokaziť nekomfortnou róbou, ktorá vás bude obmedzovať. Vyberajte ju s ohľadom na váš typ postavy, tematiku či ročné obdobie. Nosí sa všetko, od klasických šiat, jednoduchých strihov až po svadobné šaty netradičnej dĺžky aj farby. So závojom alebo bez? Voľba je len na vás. Čelenky do vlasov z kvetov, mašle aj fascinátory sú povolené rovnako. K dokonalosti vám bude chýbať už len svadobná kytica, ktorá by mala v zásade ladiť s celou výzdobou.

Účes a make-up

Svadba je výnimočným dňom a presne tak by ste sa mali nielen cítiť ale a vyzerať. Napriek tomu, že si make-up a vlasy dokážete za bežných okolností upraviť aj sama doma, v tento deň sa zverte do rúk profesionála. Predsa len, vidí vás úplne inak. Máte predstavu o účese? Ukážte kaderníčke fotografiu a nezabudnite na skúšku pár dní pred svadbou. Zistíte nielen to, či vám účes pristane ale aj to, či vydrží celý deň bez potrebných úprav. Make-up je rovnako dôležitý a záleží od vašich preferencií, či chcete vo svadobný deň ohúriť make-upom, ktorý z vás urobí divu alebo zostanete verná striedmosti a jemnosti, ako v bežné dni.

Topánky

Pohodlnú obuv oceníte v momente, keď sa z nej nad ránom budete vyzúvať. Na topánkach rozhodne nešetrite, vyberte si kvalitné topánky na primeranom opätku, aby vaše nohy netrpeli. Čoraz častejšie nevesty siahajú aj po topánkach na plochej podrážke či dokonca štýlových teniskách. Buďte vkusná a nič neprežeňte!

Svadobné doplnky

Najväčším šperkom bude bez pochýb v tento deň šťastný úsmev na tvári. Nič ale nepokazíte ani doplnkami, ktoré by ste mali vyberať nielen s ohľadom na typ šiat, účes aj štýl celej svadby. Okázalé šaty stačí doplniť jemnými náušnicami, naopak nevesty v jednoduchých šatách si môžu dovoliť výrazné doplnky. Okrem klasických závojov sa tešia obľube fascinátory ale aj romantické kvetinové čelenky. Na čo naozaj zabudnúť? Jediným svadobným prehreškom sú hodinky na nevestinej ruke!

oblečenie na svadbu

Ženích

Oblek

Nech perfektne sedí! Aj to je dôvod, prečo pred požičovňou radšej uprednostnite kúpu, alebo ušitie na mieru. Neberte to ako jednorázovú investíciu, dobre padnúci oblek využijete aj po svadbe. Podľa etikety je pre ideálnou voľbou pre ženícha žaket  - formálny denný oblek, ale aj frak či spoločenský oblek v čiernej, sivej, tmavomodrej ale aj hnedej farbe. V prípade, že uvažujete o smokingu, sklameme vás. Tento druh pánskeho oblečenia sa podľa etikety neodporúča obliecť pred 18:00 hod., teda na svadobný deň vhodný vo všeobecnosti nie je. Viete, čo sa považuje za najväčší prešľap v rámci etikety? Ak si ženích povolí kravatu alebo rozopne gombík na košeli.

Účes

Nielen ženám, ale aj mužom záleží na dokonalom vzhľade. Aj preto by si páni mali nechať účes upraviť u svojho kaderníka či barbiera. Do rúk profesionála sa oplatí zveriť aj vtedy, ak nosíte bradu či fúzy. Čo sa naopak neodporúča je, meniť celkový vzhľad, strih či farbu pred sobášom. Môže sa veľmi ľahko stať, že sa s novým stylingom nebudete vedieť stotožniť. Zmeny si nechajte na neskôr.

Topánky

Na rozdiel od žien nemáte veľmi veľa možností výberu. Klasikou sú čierne kožené topánky, ktoré sa hodia k takmer každému obleku, okrem odtieňov modrej či príliš svetlých farieb. V tomto prípade voľte kvalitné, kožené topánky v hnedej farbe. Menej formálne svadobné outfity môžete doplniť aj o tenisky. Trendy prajú aj tomuto štýlu.

Doplnky

Klasický oblek vôbec nemusí byť nudný. Aby ste vo svoj veľký deň nezapadli do „davu hostí“, pohrajte sa s doplnkami, ktoré môžu charakter oblečenia pozdvihnúť. Manžetové doplnky vedia byť elegantné aj zábavné, košeľa nikdy nevyzerala lepšie. Určite im dajte šancu rovnako, ako výrazným kravatám či motýlikom. Nenápadné farby si nechajte na menej dôležité udalosti. Nechýba vám odvaha? Ukážte svoju kreativitu vestou, trakmi či ponožkami s jasným odkazom!

Oblečenie svadobných rodičov

Výnimočné chvíle si zaslúžia výnimočné detaily. Neveste a ženíchovi by mali s oblečením sekundovať rodičia, ktorých zovňajšok by mal byť predovšetkým elegantný a vkusný. Pánom sa hodí dobre padnúci oblek tmavej farby s bielou košeľou a kravatou či motýlikom, ktorý môže aj nemusí ladiť s outfitom partnerky. Dámy majú na výber z viacerých možností, dôležité je však to, aby za každých okolností nechali vyniknúť nevestu. Zároveň by malo byť všetkým hosťom jasné, kto sú rodičia nevesty a ženícha. Extravaganciu odložte bokom rovnako, ako mini dĺžky šiat či kostýmov. Štíhle a pekné nohy rovnako vyniknú v dĺžke jemne nad kolená. Oblečenie prispôsobte typu postavy, neprežeňte to s výstrihom ani príliš odhalenými ramenami. Z farebnej palety vyberajte aj podľa toho, v ktorom ročnom období sa svadba koná. Na čo však rozhodne treba zabudnúť sú biele šaty, tie patria iba neveste!

Oblečenie svadobných hostí

Hlavne slávnostne! Oblečenie svadobčanov by malo byť adekvátne príležitosti, na ktorú boli pozvaní. Aj svojim zovňajšok dávate najavo mladomanželom, a nielen im, ako si ich pozvanie vážite a čo pre vás účasť na ich veľkom dni znamená. Menej je niekedy viac, nesnažte sa za každú cenu zažiariť. Čo je prípustné, a čo rozhodne nie?

Nechajte zažiariť nevestu

Tento deň nepatrí vám! Všetka pozornosť sa sústreďuje na nevestu a ženícha, myslite na to aj pri výbere vhodných šiat. Ak nie je svadba tematicky ladená a nie ste družičkou, ktorej šaty tiež môže vyberať nevesta, buďte striedma. Absolútne nevhodné sú šaty bielej farby, s extra hlbokým výstrihom v mini dĺžke, príliš trblietavé ani na štýl plesovej róby. Menej je viac, aj v tomto prípade. Siahnite po jednoduchých a vkusných šatách, v jemných farbách či vzoroch. V hre sú aj sukne s topom či trendy overal. V prípade starších dám je prípustný aj sukňový alebo nohavicový kostým. Neodmysliteľnou súčasťou vášho outfitu by mali byť vhodne zvolené doplnky – šperky, kabelka a topánky. Ak sa svadba koná v kostole, neprípustné sú odhalené ramená. Počas obradu ich zakryte kabátom, sakom, šatkou či štólu.

Zvoľte iný ako ženích

Výber oblečenia v prípade pánov neponúka až toľko alternatív a možností. Základným pravidlom je, vyhnúť sa typu obleku a farbe, akú zvolil ženích. K obleku sa volia šnurovacie topánky a tmavé ponožky, ktoré by mali ladiť aj s opaskom. Kravata by nemala byť ani príliš dlhá, ani príliš krátka. Ideálna dĺžka je vtedy, ak zakrýva sponu opasku, to platí aj v prípade, že po kravate siahne ženích. Slávnostné udalosti, akou svadba bez pochýb je si zaslúžia aj manžetové gombíky, elegantné hodinky či vreckovku v náprsnom vrecku. Tá, kravata alebo štýlový motýlik by mali ladiť aj s farbou šiat vašej partnerky.

Aj ročné obdobie je dôležité

Dostali ste pozvanie na letnú svadbu alebo sa koná počas chladných zimných dní? Ak si lámete hlavu nad tým, čo si obliecť, poradíme vám. Leto praje farbám, vzorom a ľahkým materiálom. Krok vedľa neurobíte šatami v pastelových farbách, nebojte sa siahnuť ani po výraznej ružovej, zelenej či kráľovskej modrej. Šaty by nemali pôsobiť vyzývavo, romantické rozviate šaty vo vhodnej dĺžke z vás urobia dámu. Páni by sa v lete mali vyhnúť krátkym nohaviciam a košeli s krátkym rukávom. Bontón je bontón. Ak sa svadba koná v chladnejších mesiacoch, odložte nabok kvetinové šaty a bledé obleky. Do hry totiž vstupujú tmavšie až dramatické farby. Nebojte sa bordovej, fialovej ani hnedej či bronzovej. Metalické odlesky sú mimoriadne trendy. Posledným krokom je vhodný zvršok, elegantný kabát alebo kožuch či kožušinová štóla pre ženy.

S ohľadom na všetky skutočnosti

To najpodstatnejšie treba možno ešte raz zopakovať. Ak ste na svadbu pozvaný ako hosť, akceptujte želania nevesty a ženícha. Nesnažte sa za každých okolností zaujať či nebodaj vytŕčať z davu. Nechajte mladomanželov zažiariť a užiť si ich dokonalý svadobný deň, ktorý sa už nikdy nebude opakovať. Oblečenie prispôsobte štýlu, v ktorom sa svadba nesie, pretože aj na vašom pohodlí záleží. Rozdiel medzi záhradnou svadbou, svadbou na pláži či v luxusnej reštaurácii je totiž veľký. Nikto predsa netúži vyrobiť si faux pas v tak výnimočnej chvíli.