Buďte hviezdou každej oslavy: Dress code, ktorý by mal ovládať každý

Pojem dress code by ste nemali poznať iba v prípade, že sa chystáte na ples. Aj na rôznych oslavách a spoločenských udalostiach by ste mali dodržať určité pravidlá etikety obliekania sa. Hovoria vám niečo pojmy ako semi formal, business formal či smart casual?

ako sa obliecť na oslavu

Určite ste sa už stretli s dilemou, keď ste nevedeli, čo si máte obliecť na nejakú oslavu či spoločenskú udalosť. Práve pravidlá dress code vám majú pomôcť pri výbere toho správneho oblečenia. Veď ani pre hostiteľa by nebolo príjemné, ak by niekto prišiel oblečený v elegantných šatách a ďalší v rifliach.

Páni to majú v prípade dress code na rôzne druhy osláv a spoločenských udalostí o niečo jednoduchšie. Predsalen, práve dámy majú na výber oveľa viac možností nielen oblečenia, ale aj doplnkov. Ak sa vám teda stane, že na pozvánke budete mať stanovený dress code, vždy ho dodržte, inak vám hrozí poriadne spoločenské faux paux (prešľap).

Najskôr je dôležité vedieť, na aké rôzne oslavy môžete byť pozvaní. Treba myslieť aj na to, že jednotlivý dress code sa môže meniť podľa toho, o akom čase daná udalosť bude prebiehať. Tu sú najbežnejšie oslavy, pri ktorých treba dodržať etiketu obliekania sa:

  • Rodinné oslavy (narodeniny, meniny, jubileá)
  • Silvester
  • Garden party
  • Krst knihy alebo vernisáž
  • Vianočný večierok

Predtým, ako začnete uvažovať nad tým, čo si teda oblečiete, by ste mali poznať niekoľko atribútov danej oslavy/udalosti. Okrem typu udalosti záleží aj na tom, kde bude oslava prebiehať. Bude to niekde vo vnútri alebo skôr vonku? Pritom by ste mali myslieť aj na to, aké počasie bude (kvôli vhodnej obuvi či kabátiku). A v neposlednom rade by ste mali vedieť, či sa bude na oslave robiť niečo “špeciálne”. Napríklad hranie bowlingu, spoločenské hry, turnaj vo futbale a podobne.

Rodinné oslavy

Na oslavy v kruhu rodiny a najbližších chodíme azda najčastejšie. Či už sú to meniny, narodeniny a rôzne jubileá, vždy by sme si mali dať záležať na tom, čo si oblečieme. Chceme predsa oslávencovi preukázať, že sa na jeho oslavu tešíme a prípravu naň sme neodflákli. Opäť platí, že je dobré dopredu vedieť, či sa bude oslava konať vonku (v štýle garden party), u oslávenca doma alebo niekde v reštaurácii.

I keď v minulosti sa oslavy robili väčšinou u oslávenca doma, dnes sa môžeme často stretnúť s tým, že sme pozvaní oslávencom do reštaurácie či nejakého iného podniku. V tom prípade by ste si mali vždy vybrať niečo elegantné, na rifle zabudnite. Rovnako by ste mali rozlišovať, či ste pozvaný na oslavu mením alebo významného životného jubilea, na ktoré patrí spoločenský elegantný odev.

Dámy

Ak idete na oslavu k niekomu domov (napríklad meniny či neokrúhle narodeniny), nemusíte nad svojím outfitom premýšľať príliš dlho. V zime pokojne siahnite aj po rifliach, dajte však pozor na to, aby nemali veľké diery a nepôsobili športovo. Ak si ale oblečiete džínsy, nedávajte si k nim obyčajné tričko. Vyberte si nejakú blúzku či elegantný top. Na obuvi až tak nezáleží, pravdepodobne sa na návšteve aj tak vyzujete. Z doplnkov zvoľte jeden výraznejší kus - napríklad väčšie náušnice alebo výrazný náhrdelník. Neprezdobte sa ale príliš, na oslavu tohto druhu sa to nehodí. V teplejšom počasí si oblečte šaty, sukňu či elegantné kraťasy (napríklad z ľanu). Určite si ale nedávajte extra krátke riflové šortky, ktoré sa hodia na iné príležitosti. Pri šatách aj sukni voľte vzdušné pohodlné materiály, farba je len a len na vás. Skúste sa ale vyhnúť čiernej.

Ak ste pozvaná na oslavu do reštaurácie (alebo sa oslava koná v spoločenskej sále), do svojho outfitu zakomponujte elegantnosť. Myslite aj na to, že by ste sa počas celej oslavy mali cítiť pohodlne. Predsa len, k takýmto oslavám patrí aj jedlo (veľa jedla) a pitie. Vyhnite sa príliš úzkym strihom šiat, ktoré vás stiesňujú a v ktorých máte problém dýchať. Verte, celú oslavu by ste nemysleli na nič iné ako na to, kedy už konečne rozopnete zips.

Určite sa vyhnite celo-čiernemu looku, na oslavy narodenín či menín sa to nehodí. Ak je však čierna farba vaša srdcovka, do outfitu ju zakomponujte, ale snažte sa ju pekne zladiť s inou farbou. Dajte si napríklad čierne elegantné padavé tielko zo saténu a k tomu dolaďte farebnú sukňu v pastelových odtieňoch (dĺžka minimálne po kolená). Na oslavu jubilea sa výborne hodia aj kostýmy, ktoré môžeme nájsť v krásnych farebných prevedeniach. Momentálne fičia najmä nohavicové kostýmy, pričom nohavice vyzerajú super, ak majú vyšší pás. Pod nohavicový kostým stačí doladiť jednoduchý top. Alebo si dajte overal, ku ktorému doplníte lodičky a elegantné náušnice.

Myslite na to, že nie každý elegantný outfit nutne potrebuje vysoké podpätky. Ak sa na plánovanej oslave bude aj tancovať, 10-centimetrové ihličky nechajte doma. Na oslavu si môžete obuť či už elegantné sandáliky, lodičky s otvorenou špičkou alebo s otvorenou pätou, výber je len na vás. Jediné, čo by ste mali dodržať, je farebné a štýlové zladenie s celým outfitom.

Jedna z najštýlovejších žien, Coco Chanel, kedysi povedala: “Čo sa týka doplnkov, daj si dole posledný kus, ktorý si si na seba dala”. A je to naozaj pravidlo, ktorého sa oplatí držať. Elegantný outfit často doslova nabáda k tomu, aby žena k nemu prihodila aj krásne výrazné náušnice, aj náramok a chýbať nesmie ani náhrdelník či prsteň. Chyba! Menej je v tomto prípade určite viac.

Páni

Páni to majú opäť jednoduchšie. Keďže majú oveľa triviálnejší dress code, v ktorom im stačí dodržiavať niekoľko pravidiel, nemajú až tak čo pokaziť. Treba myslieť na to, aby bol outfit zladený farebne, materiálovo a ak idete na oslavu s partnerkou, aby vám to pekne “hralo”. Predsa len by nebolo príliš vhodné, ak by vaša partnerka prišla v krásnej sukni po členky a v elegantných lodičkách a vy by ste mali na sebe rifle a tenisky.

Rovnako ako pre dámy, tak aj pre pánov platí, že na menšiu rodinnú oslavu môžete vyvetrať aj svoje džínsy (bez dier!). K nim si dajte napríklad slim fit košeľu, ktorá vám musí perfektne sedieť. Alebo si oblečte jednoduchý svetrík či polokošeľu. Vhodnejšie ako rifle sú klasické nohavice (nie oblekové), ktoré sa hodia takmer na každú menej formálnu príležitosť. Super je, že existujú aj ich krátke varianty, teda elegantné nohavice po kolená, ktoré sa hodia na teplejšie dni. Ak chcete načerpať inšpiráciu, nájdite si obrázky outfitov, ktoré dodržujú dress code “business casual”.

Na formálnejšie oslavy okrúhlin sa riflovina nehodí, preto na ňu rýchlo zabudnite. Nič nepokazíte nohavicami, ktoré sú oblekového typu a pekne sediacou košeľou. Momentálne sú viac in košele slim fit. Kravata nie je povinná, ak si ju ale dáte, bude to v poriadku. Páni majú povolené aj tmáve outfity, nie však úplne čierne.

oblečenie na oslavu

Silvester

Spoločenská oslava Nového roka môže byť na veľa spôsobov, preto si treba uvedomiť, na akú párty sa chystáte vy. Stretnúť sa môžete s oslavou v kruhu svojich blízkych alebo na slávnostnej večeri v hoteli či na párty v klube.

Dámy

Majte na pamäti, že ide o poslednú noc v roku, preto si dajte niečo výnimočné, čo by ste si len tak bežne neobliekli. Siahnuť môžete po čiernej, striebornej či zlatej farbe, po rôznych materiáloch a výrazných šperkoch. Jediné, na čo by ste si mali dať pozor je, aby ste pri výbere outfit mysleli na svoj vek.

Páni

Tu platí to isté. Popustite uzdu fantázie, vyhrajte sa s farbami aj materiálmi. Kedy inokedy by ste využili sako či topánky zo semišu? Aby ste to ale neprepískli, na oslavu Nového roka v kruhu najbližších bude stačiť casual. Ide o nedbalú eleganciu, na džínsovinu ale zabudnite!

Garden party

Ak ide o oficiálnu garden party (nielen grilovačku na dvore), potom si dajte pozor na dress code, ktorý má niekoľko pravidiel.

Dámy

Keďže záhradné oslavy bývajú počas leta, keď je pravdepodobnosť pekného počasia, treba tomu prispôsobiť aj vaše oblečenie. Zabudnite na nudné tmavé farby, siahnite po pastelových a žiarivých odtieňoch a vzoroch. Myslite na to, že by ste sa mali cítiť pohodlne, obtiahnuté mini s veľkým výstrihom nebudú tou správnou voľbou, rovnako ako tepláky. Skúste si outfit vyskladať z prírodných materiálov ako ľan či viskóza. K tomu dolaďte klobúk, topánky si dajte buď na korkovej platforme alebo bez podpätku.

Páni

Ak viete, že bude teplý večer, určite si dajte elegantné kraťasy tesne nad kolená, k tomu voľnejšiu košeľu, ktorej sa dajú pekne vyhrnúť rukávy. Žabky si nechajte na pláž, tentokrát zvoľte pohodlné mokasíny svetlých farieb alebo vzdušné topánky. Nezabudnite na širák.

Krst knihy/vernisáž

Dámy aj páni by mali siahnuť po štýle smart casual, teda spojenie elegancie a ležérnosti. Fantázii sa medze nekladú, vyberajte si podľa toho, v čom sa cítite pohodlne a čo vám pristane. Zabudnite na džínsy, roztrhané nohavice, ovísajúce oversize kúsky a dámy, extrémne vysoké podpätky a hlboké výstrihy nechajte doma.

Vianočný večierok

Tu by ste mali vedieť iba to, o akú spoločensky významnú udalosť ide. Či si pôjdete s kamarátmi a kolegami posedieť na večeru alebo či vám váš zamestnávateľ chystá ples, na ktorom bude živá hudba. V každom prípade sa riaďte vyššie spomenutými pravidlami.