Oblečte sa na pohovor: Aký dress-code zvoliť, aby ste zapôsobili ako profesionál?

Uspieť na pohovore v rámci prvého dojmu dokážu, bezpochyby, šaty. Akékoľvek univerzálne rady dostanete, v prvom rade si zistite firemnú kultúru. Dôležitá je tiež pozícia, na ktorú sa hlásite.

ako sa obliecť na pohovor

Najčastejšou dilemou pri vystavaní outfitu na pohovor býva otázka, ako sa obliecť formálne,  no nie príliš uhladene. Pri skúšaní šance na nové zamestnanie chcete pôsobiť profesionálne, ale zároveň uvoľnene.

Je rozdiel, keď sa o prácu uchádza manažér, alebo ak je na pohovore grafik či šofér. Každá z týchto profesií vyžaduje od svojho budúceho zamestnanca niečo iné a vzhľadom k tomu je potrebný aj odlišný neverbálny prejav v podobe šiat.

Manažérske pozície

Najvyššie pozície, teda riaditelia či manažéri, majú najprísnejšie pravidlá obliekania. Keďže ide o vedúcich pracovníkov, pôsobiť by mali dôveryhodne, čomu zodpovedá biznis štýl. Do tejto kategórie spadajú tiež zamestnanci štátnych či finančných inštitúcií.

Farebnosť vychádza zo základnej škály neutrálnych odtieňov čiernej, sivej, modrej, béžovej a bielej. Ak sa neviete vzdať doplnkových farieb, voľte tlmené odtiene. Oblečenie na pohovor môžete teda doplniť o pudrovú ružovú, bordovú alebo pastelovú zelenú. Vyhnite sa však žiarivým tónom, rovnako výrazných vzorov. Extravagancia nemá na pohovore miesto.

Biznis look pre ženy

Dámy by mali staviť na kostým, či už nohavicový alebo sukňový. Pri sukniach a šatách je dôležitá aj dĺžka, ideálne pod kolená. Topánky s uzavretou špičkou a na podpätku by tiež mali byť samozrejmosťou tak, ako decentne upravený zovňajšok. Výrazný mejkap je priam nežiaduci, podobne prehnane pestrá manikúra. Aj váš účes by mal vysielať signál, že ste žena, ktorá o seba dbá, preto si pred pohovorom na takéto pozície pokojne zájdite ku kaderníkovi.

Biznis look pre mužov

Páni by mali rovnako staviť na seriózne vystupovanie, ktoré okrem prejavu podčiarkne aj oblek, alebo aspoň sako s košeľou. Kravata je povinná čerešnička na torte. Podobne ako u dám, bez ohľadu na počasie a ročné obdobie musíte mať uzavreté topánky.

Stredný manažment

Táto pracovná kategória zahŕňa množstvo pozícii. Spadáte sem, ak zastávate akúkoľvek úradnícku prácu, tiež ak ste asistentky, obchodníci s priamym stykom s klientmi alebo zamestnanci v školstve. Podobne ako vaši budúci nadriadení, aj vy by ste mali oblečením reprezentovať dobré meno firmy, pôsobiť seriózne, zodpovedne a dôveryhodne. A najlepšie je, samozrejme, začať hneď na pri pohovore.

Okrem čierno – bielej klasiky je vo farbách povolená o niečo širšia škála. Nič nepokazíte modrou, zelenou, bordovou, pastelmi a prípustné sú dokonca jemné vzory ako prúžky, bodky alebo drobná kvetinová potlač.

Nežnejšie pohlavie by v šatníku malo siahať po typických dámskych kusoch ako sú šaty a sukne. Zjemniť celkový dojem „uhladenosti“ potom môžete aj svetríkom či menej formálnou blúzkou a košeľou. Ak si vyberiete nohavice, vyvážte oblečenie v hornej časti ženskejším prvkom, k čomu vám môže pomôcť aj jemná bižutéria.

Páni sa, na rozdiel od svojich nadriadených, môžu vzdať kravaty a vymeniť košele aj za modely s krátkym rukávom a bez saka. Inak ale ostáva dress – code pomerne formálny, zahŕňajúci tlmené farby a uzatvorené topánky.

oblečenie na pohovor

Kreatívne zamestnania

Celkom inak pristupujte k pohovorom a oblečeniu v prípade, že sa hlásite na kreatívnu pozíciu. Hudobný priemysel, reklama či žurnalistika sú všetko segmenty, kde je povolené prejaviť svoju jedinečnú osobnosť aj pri obliekaní a celkovom zovňajšku.

Nemusíte sa držať vyslovene istej farebnosti ani strihov. Zároveň, kreativita neznamená pôsobiť ako od kolotočov. No v prípade hand-made kúsku oblečenia, alebo dizajnérskej veci zaujímavej strihom či potlačou, to nemusí byť krok vedľa.

Majte však na pamäti, že by ste nemali pôsobiť lacno či vulgárne, a to bez ohľadu na pohlavie. Úprava vášho zovňajšku tiež veľa napovie. Extravagantný účes alebo manikúra sú povolené, mieru by ste však mali zvážiť.

Konkrétne kusy šatníka

Dbajte na kvalitu materiálu a strih! Jeden vhodne zvolený kúsok v pracovnom šatníku dokážete zladiť s väčšinou vecí a vytvoríte tak nespočetné kombinácie. Tie okrem vstupných pohovorov využijete, v prípade úspechu, aj neskôr – v zamestnaní.

Základom dámskej garderóby, a to nielen v práci a na pohovore, sú sukňa a šaty. Bez ohľadu na pozíciu, všeobecne sa v prácu vyhnite vyzývavosti a stavte na dĺžku aspoň po kolená. Pri vhodnom strihu budete pôsobiť decentne i žensky zároveň.

U pánov sa pracovný šatník nezaobíde bez dobrepadnúcich nohavíc. Okrem ideálneho strihu, s ohľadom najmä na dĺžku, sa zamerajte aj na nadčasový a kvalitný materiál.

Kapsulový šatník

Vždy pripravený – to je heslo, ktoré sa vám bude hodiť aj v prípade budovania pracovného šatníka. Ten oceníte od pohovoru až po klasické dni strávené v zamestnaní. Kapsula je v prípade oblečenia vlastne malá kolekcia, ktorá je vzájomne kombinovateľná a nadčasová, a to s ohľadom na vašu firemnú kultúru obliekania.

Ako ju vyskladať?

Pri skladaní kapsule vám ako základný, nosný prvok poslúži už spomenutá farebnosť. Rozložte oblečenie, ktoré aktuálne máte, okolo seba. Šaty dajte ku šatám, nohavice k nohaviciam, zvršky ku zvrškom. Takto sa buduje kapsula a rovnaký trik platí aj keby ste chceli z momentálneho oblečenia vystavať jeden jediný outfit, vhodný na pohovor. Ďalej vyhodnoťte, čoho máte dosť, a čo vám v skrini chýba.

V tomto bode je veľmi dobrým krokom vyskúšať si jednotlivé veci, ktoré vám sedia a v ktorých sa cítite príjemne. Následne viete nájsť doterajšie medzery vášho šatníka. Často sa stáva, že prevažuje len jedna farba. Alebo sa vám oblečenie páči, no v skutočnosti sa v ňom necítite dobre, prípadne vám konfekčne nesedí.

Nákupný zoznam

V prípade, že skutočne vyhodnotíte, že je potrebné doplniť pár kúskov, riaďte sa nasledovnými radami. Keď chcete upriamiť pozornosť na hornú časť tela, voľte bledšie tóny oproti spodnej polovici. Naopak, hornú časť oblečte do tmavých farieb, ak chcete nechať vyniknúť štíhle nohy. Experimentujte tiež s materiálmi. Tá istá farba vynikne inak, keď je na ťažkej tkanine ako keď je v tom istom odtieni na ľahkej látke typu satén či šifón.

Následne môžete skúšať kombinácie a pripraviť si rôzne outfity. Pohovory prebiehajú v rozličných ročných obdobiach, za iného počasia. Majte nachystané alternatívy, aby vás nič neprekvapilo.

Čistota je základ

Je pomerne náročné zhrnúť všeobecné pravidlá, čo by ste si nikdy na pohovor nemali obliecť. V dnešnej dobe sú jednotlivé zamestnania tak špecifické a firemné kultúry častokrát benevolentné. Platí však jedno pravidlo, ktoré nepodlieha ani času, ani dôležitosti pozície. Dbajte na čistotu! Nielen oblečenie, ktoré si zvolíte by malo byť vypraté, voňavé, vyžehlené, ale aj vy ako osobnosť si venujte čas, aby ste sa pripravili. Páni, ohoľte sa a nezanedbajte strih vlasov, upravte si nechty. Dámy, nie je nič škaredšie ako ošúpaný lak na nechtoch a zafarbenie vlasov spred pol roka.

Dajte si záležať na svojej príprave natoľko, nakoľko vám záleží aj na pozícii, o ktorú sa ide uchádzať. Prvý dojem totiž nik z nás neurobí dvakrát.