Ako sa obliecť na štátnice? Tipy pre mužov aj ženy

Kým o maturite sa hovorí ako o skúške dospelosti, štátnice sú toho už hotovým spečatením. Oblečenie na obe tieto významné a značne formálne udalosti má spoločné prvky. Kým pri maturite sme si mohli dovoliť drobné prešľapy, štátnice by sme už mali brať s väčšou vážnosťou a riadiť sa etiketou.

ako sa obliecť na štátnice

Ako sa obliecť na štátnice podľa etikety?

Ako sme už naznačili v úvode, štátnice sú formálnou udalosťou, ktorá si žiada aj formálnejšie, elegantné oblečenie, ktoré prislúcha veku svojho nositeľa. Nemusíte sa báť. Neočakáva sa, že budete nastrojení v upnutom kostýmčeku, avšak výber toho správneho oblečenia by ste určite nemali podceniť, nakoľko svojim odevom vyjadrujete úctu skúšobnej komisii. Počuli ste už o „formal dress code“? Zo samotného názvu vyplýva, že tento typ odievania je určený na všetky formálne udalosti. Logicky však vieme usúdiť, že formálnych udalostí je hneď niekoľko a predsalen sa na každú obliekame úplne inak. Ako sa teda vo formálnom dress code zorientovať, keď sa chystáte na štátnice? Čo si obliecť a čomu sa naopak oblúkom vyhnúť, aby sme nespôsobili obávané faux pas?

Čo je to formal dresscode

Nezabúdajte, že výber oblečenia na tú ktorú príležitosť by pre vás vždy mal byť zábavou, a nie stresujúcou nočnou morou, ktorú chcete mať rýchlo za sebou. Zároveň platí, že oblečenie istým spôsobom vyjadruje našu identitu a to, kým sme. Preto by sme nemali potláčať svoj osobitý štýl, ale sa ho naopak snažiť prispôsobiť určitým štandardom.

Vedeli ste, že formálne oblečenie je určované písomným kódexom, ktorý vysvetľuje, čo je prijateľné a čo naopak nie?  Úroveň formality tohto odievania sa líši v závislosti od udalosti, na ktorú sa pripravujeme. Na to, aby ste sa v ňom vedeli zorientovať nepotrebujete venovať hodiny jeho štúdiu. Niekedy stačí sa len poobzerať okolo seba alebo načerpať tú správnu inšpiráciu na internete, prípadne sa spýtať na názor spolužiakov.

Číslom jeden pri výbere správneho oblečenia na štátnice by mali byť hneď dva parametre. Položte si otázku, či je oblečenie, ktoré sa chystáte vziať, vyrobené z kvalitných materiálov a či je čisté. Znie to ako úplná banalita, no aj tie najdokonalejšie šaty dokážu spraviť zlý dojem, ak sú špinavé či zle vyžehlené.

Typy formálneho oblečenia

Ako by to už len vyzeralo, keby ste sa na štátnice obliekli podľa white tie dresscode? Ten, ako aj iné formálnejšie štýly, môžeme rovno vynechať. Čo sa vám ale zaručene zíde, je základný prehľad o Smart Casual dresscode, no po vašej úspešnej obhajobe si na promóciách užijete aj Cocktail dresscode.

Cocktail dresscode

Určite poznáte pojem „koktejlky“! Tak presne taký typ šiat je pre dámy ako stvorený. Nemusíte sa teda báť farieb a zelenú majú aj šaty nad kolená. Povinnou jazdou sú podpätky. Páni siahnu po obleku s voliteľnou kravatou. Tento typ dresscode je ako stvorený na promócie, ktoré vás po úspešnom absolvovaní štátnej skúšky neminú.

Smart casual

Aj napriek tomu, že etiketa hovorí, že v prípade smart casual neexistujú žiadne pravidlá, v našom prípade tomu nie je úplne tak. Dámy by mali siahnuť po elegantných šatách, pričom strih by mali zvoliť prioritne podľa typu svojej postavy. Ideálne sú podpätky, no za prijateľné považujeme aj balerínky, či inú slušnú obuv akou sú napríklad mokasíny. Na tenisky teda určite zabudnite!

Aj keď podľa smart casual by pánom postačili len džínsy so zapravenou košeľou, v prípade štátnic na túto variantu rovno zabudnite! Siahnite po obleku, no nemusíte svoj outfit nutne obohatiť aj o kravatu.

Ak ešte stále nemáte jasno v tom, čo si obliecť na štátnice, tu je niekoľko našich konkrétnych odporúčaní:

Štandardným odevným kódexom v rámci smart casual v prípade štátnicovej skúšky je u pánov kompletný oblek a u žien kostým, či už nohavicový alebo sukňový, alebo elegantné šaty. Platí síce pravidlo, že čím tmavšia farba, tým formálnejšie je vaše oblečenie, avšak na to môžete hneď zabudnúť. Áno, nik asi neočakáva že páni prídu v kriklavom obleku, ale u dám sa pri farbách nekladú žiadne medze. Odporúčame však siahnuť po základných farbách, a ideálne ich vo vašom outfite nekombinovať viac ako dve. Ak ste si aj nakúpili krásne elegantné kúsky, spolu môžu vyzerať prekombinovane a na to by ste si určite mali dať pozor. Menej je niekedy viac.

Oblečenie na štátnice pre mužov

Okrem zodpovedajúcich nohavíc a saka by mali muži siahnuť po elegantnej košeli a vhodne ju skombinovať s kravatou, ak sa už rozhodnete si ju vziať. Vyhnite sa noseniu výrazných farieb alebo vzorov. Biela, béžová alebo svetlo modrá sú v prípade košiel dokonalé a bezpečné farby. Vyberte si kravatu s farbami a tónmi, ktoré zodpovedajú vášmu obleku a košeli. V prípade kravát môžete siahnuť po výraznejšom vzore či farbe.

Niektorí muži sa rozhodnú siahnuť po trojdielnom obleku, no v tomto prípade dbajte na to, aby bola vestička rovnakého materiálu a farby ako vaše nohavice a sako. Skvelým doplnkom pre pánov sú elegantné hodinky a „must have“ kúskom sú kožené topánky. Čo sa týka strihu, odporúčame riadiť sa aj módnymi trendami. Aj tento rok medzi oblekmi vedie slim fit štýl, a ak taký oblek vo svojom šatníku ešte nemáte, práve nastala ideálna príležitosť na jeho kúpu.

Oblečenie na štátnice pre ženy

Dámske nohavice alebo sukne so zodpovedajúcim vrchným dielom, teda sakom, sa považujú za zlatú strednú cestu. Navyše, dámske kostýmy zažívajú svoj obrovský návrat a sú považované za jeden z najhorúcejších hitov tohto roka. V závislosti od ročného obdobia môžu mať saká aj dĺžku ¾ rukávov, a teda vám v lete nebude príliš horúco.

Sukne by ste nemali mať kratšie ako tesne nad kolená. K tejto puzdrovej alebo áčkovej sukni skvele vynikne zapravená blúzka a ak navyše siahnete po živšej farbe, nebudete pôsobiť len elegantne a formálne, ale aj mlado a sviežo. Pančušky sa nevyžadujú, čo určite oceníte počas horúcich dní. Pri podpätkoch môžete siahnuť aj po sandáloch – ukázané palce sa neradia do kategórie „štátnicových faux pas“. Určite sa vyhnite hlbokým výstrihom či priehľadným materiálom a opäť platí, že pri výbere oblečenia sa riaďte najmä typom vašej postavy.

oblečenie na štátnice

Doplnky

Pánom by určite nemal chýbať opasok, ideálne zladený k farbe topánok. Medzi základné rady nad zlato patrí: zabudnite na biele ponožky! Tie by mali byť v tóne, ktorý zodpovedá farbe obleku, no čiernou klasikou určite nič nepokazíte. Medzi voliteľné doplnky patria manžetové kombíky a vreckovky určené do predného vrecka na saku.

Ženám odporúčame siahnuť po decentných šperkoch ako aj jemnom, nie príliš výraznom make-upe. Opatrní by ste mali byť aj pri výbere parfému, príliš silné vône pôsobia rušivo, ba až vulgárne, a dokonca nimi môžete potrápiť aj profesora alergika.

Aké sú najhoršie prešľapy?

Začneme pri dámach: ak nie ste zvyknutá nosiť lodičky, tak sa s nimi rovno rozlúčte. Zabudnite totiž na to, že by ste si so sebou vzali „prezúvky“ do igelitky. Ak je von chladno, v žiadnom prípade nesiahajte po vetrovke či športovej bunde, ale zvoľte trench coat či iný ľahký kabát. Pozor si dajte aj na vykúkajúce ramienka z podprsenky, pretože tie naozaj dokážu zmariť aj ten najdokonalejší look. Výber spodnej bielizne teda prispôsobte vášmu outfitu, a to platí aj pri nohavičkách.

Páni by si mali dať pozor na výber správneho strihu obleku – aby v ňom príliš neplávali alebo aby im naopak neboli krátke rukávy či nohavice. A azda tou najhoršou kombináciou by boli biele ponožky vykúkajúce z krátkych nohavíc.

Nezabúdajte, že pri nosení akéhokoľvek oblečenia ide predovšetkým o to, aby sme sa cítili pohodlne a sebaisto. Preto si vyberajte šatstvo, ktoré sa páči vám a nie to, do ktorého vás niekto iný „nanúti“. Oblečenie je istým spôsobom aj vyjadrením vašej osobnosti, preto sa snažte váš štýl prispôsobiť základným pravidlám formálneho dresscode a nie len že sa budete cítiť dobre, ale aj získate sebavedomie, ktoré sa vám pri odpovedaní na štátnicovej skúške zaručene zíde.