Nedajte plesovým trapasom šancu: Držte sa hlavných pravidiel dress kódu a zažiarte

Plesy patria medzi obľúbené spoločenské udalosti, na ktorých ale treba dodržiavať celý rad pravidiel. Reč nie je len o etikete správania sa, ale taktiež o etikete obliekania sa. Ak si totiž nechcete vyrobiť faux pas (z francúzštiny nesprávny krok), je lepšie osvojiť si pravidlá, podľa ktorých sa treba pri výbere oblečenia a doplnkov riadiť. Platí to nielen pre dámy, ale aj pre pánov!

ako sa obliecť na ples

Hlavná plesová sezóna je hneď na začiatku roka, teda v januári. To však neznamená, že počas iných mesiacov sa na ples nedostanete. Kedysi boli plesy určené najmä pre vyššiu spoločnosť, dnes toto pravidlo ale neplatí. Na túto formálnu spoločenskú udalosť môže ísť každý, nezávisle od postavenia, vzdelania či zamestnania. Niektoré plesy sa však usporadúvajú len pre pozvaných hostí (napríklad Ples v opere), no väčšina plesov sú určené pre tých, ktorí si kúpia vstupenku.

Na aký ples idete?

Veľmi dôležité je vedieť, na aký ples vlastne idete. Môžete mať pozvánku/vstupenku na veľmi prestížny a významný ples alebo, naopak, na menší obecný ples. Práve od toho sa odvíja dress kód, podľa ktorého by ste si mali vyberať svoj plesový outfit.

Ak sa na pozvánke nachádza organizátormi stanovený dress kód, držte sa ho a za žiadnych okolností ho neporušujte, inak vám hrozí poriadny prešľap, dokonca vás organizátor na ples nemusí pustiť. Ak ale na pozvánke organizátori nenapísali, v čom máte prísť oblečení, potom sa riaďte pravidlami, ktoré určuje plesová etiketa.

White tie, Black tie, Dark suit – čo to vlastne znamená?

I keď sa dané pomenovania hoodia skôr pre mužské časti odevu, ich označenia sa rovnako používajú aj pre dámsky plesový dress kód. Tieto tri názvy sú používané najčastejšie, no s pokrokom doby a alternatívnej módy vznikli aj ich rôzne “odnože”.

White tie

White tie je najformálnejší, najelegantnejší a zároveň najprísnejší dress kód. V dnešnej dobe je veľmi zriedkavý, stretnúť sa s ním môžete napríklad na Plese v Opere, Viedenskom bále, odovzdávaní Nobelových cien či na plesoch, ktoré organizuje samotná britská Kráľovná Alžbeta II. Pokiaľ ide o pánov, tí majú striktne dané, čo si majú obliecť, dámy to budú mať o niečo zložitejšie.

Muži si nemôžu obliecť nič iné ako frak v čiernej farbe, poprípade v tmavomodrej (polnočnej modrej). Chýbať nesmie biela vesta, biela fraková košeľa s odopínacím golierom a biely motýlik, ktorý musí byť viazací. Farba topánok je striktne čierna a páni by nemali zabudnúť na doplnky v podobe manžiet, ktoré môžu byť strieborné, platinové alebo z bieleho zlata. K fraku si môžete vziať (nie je to povinnosť) cylinder či bielu vreckovku. V neposlednom rade treba myslieť na vizáž – zabudnite na rozstrapatené vlasy či neupravenú bradu.

Dámy by si mali v prípade white tie dress kódu obliecť dlhú elegantnú róbu bez rozparku. Šaty by mali byť doslova nablýskané, čo ale neznamená, že máte vyzerať ako diskoguľa. Vhodné je doplniť róbu rukavičkami nad lakte, ktorých farba by mala ladiť k farbe šatám. Pokiaľ si vyberiete šaty na ramienka či bez ramienok, rukavičky sú povinné. Nezabudnite ani na malú kabelku, ktorá bude ku všetkému ladiť. Pri výbere šperkov siahnite po tých pravých, aby ste si nejakou bižutériou nevyrobili zbytočný trapas. Prípravu účesu a make-upu nechajte na profesionálov – vizáž musí byť dokonalá a bezchybná, aby vydržala celý večer.

Black tie

Tento dress kód je o niečo menej formálny ako white tie. Využíva sa na väčšine plesoch, galavečeroch či do opery.

Muži si v tomto prípade na seba dávajú smoking čiernej alebo polnočnej modrej farby. Obyčajný čierny oblek nechajte doma, inak vám hrozí, že vás organizátori nevpustia na akciu. Viete, aký je vlastne rozdiel medzi smokingom, ktorému sa hovorí aj večerný oblek a klasickým oblekom? Sú to práve kontrastné klopy, ktoré sú zväčša z inej látky, najčastejšie zo saténu. Taktiež smokingové nohavice majú na bočnej strane lesklé saténové pruhy, ktorým sa hovorí lampasy. Platí, že sako aj nohavice smokingu musia byť rovnakej farby, rovnako ako klopy a lampasy. Motýlik musí byť čiernej farby, taktiež aj topánky. Košeľa je klasická biela, pričom gombíky má buď ozdobné alebo prekryté légiou. Majte na pamäti, že ku smokingu sa nenosí opasok, ale skôr biele alebo čierne traky.

Dámy v tomto prípade volia podobné šaty i doplnky ako pri white tie. Dlhé šaty sú samozrejmosťou, mali by byť elegantné, bez rozparkov. Sukňa môže byť pokojne veľká a nadýchaná. Ak si zvolíte šaty v jednej farbe alebo v menej výrazných farbách, celkový look oživte výberom krásnych šperkov. Naopak, ak sú vaše šaty pestré, považujte ich za šperk samy o sebe. V tomto prípade zvoľte iba jeden výraznejší doplnok, buď náhrdelník, alebo náušnice. Dajte si však pozor na farebné kombinácie, aby ste nevyzerali ako papagáj. Kabelka musí byť malá a elegantná, nemali by vám chýbať rukavičky, najmä v prípade, ak máte odhalené ramená.

Dark suit

Tento dress kód sa využíva na menej formálnych spoločenských udalostiach ako sú napríklad obecné, školské či športové plesy. Je podobný black tie, avšak platia pri ňom menej prísne pravidlá.

Páni by mali mať na sebe tmavý oblek. Nemusí byť iba čierny, pokojne zvoľte modrý či šedý (ale tmavý!). Farba košele nie je nijako striktne daná, zvykom je zladiť si ju tak, aby ste sa pekne dopĺňali so šatami partnerky. Vyhnite sa ale košeli s krátkym rukávom, tá nepatrí na žiadny ples. Zvoliť si môžete či už kravatu, alebo motýlika, výber je len na vás. K tomu si obujte čierne ponožky a čierne šnurovacie topánky.

Pre dámy taktiež nie sú žiadne špeciálne pravidlá. Ako sme spomínali, na ples sa vždy hodia skôr dlhé šaty, pri dress kóde dark suit si však môžete dať aj krátke šaty, ktorých dĺžka je minimálne tesne pod kolená, kratšie určite nie. Myslite však na to, že krátke šaty musia vyvolávať dojem elegancie a slávnosti, preto si nedávajte obyčajné puzdrové šaty a už vôbec nie koktejlové. Držte sa pravidla, že ak si vyberiete jednoduché a jednofarebné šaty, dolaďte k nim výrazný šperk či opasok.

oblečenie na ples

Pozor na vhodnú obuv

Častú dilemu pri výbere topánok na ples majú najmä dámy. Niekedy sa môžete stretnúť s názorom, že na žiadny ples nepatria lodičky s otvorenou špičkou alebo pätou. Nie je to úplná pravda. Pri dress kóde white tie by ste ale mali dodržať, že sú povolené výhradne uzatvorené elegantné lodičky na primeranom podpätku. Určite nesiahajte po lodičkách na platforme a tiež radšej nechajte doma topánky so “zabijackym” podpätkom. Páni by si mali vziať čierne lakovky na viazanie.

Dámy, ak si idete zvoliť obuv v prípade black tie dress kódu, nič nepokazíte, ak siahnete po jednofarebných lodičkách na mierne vysokom podpätku. Zabudnite na kožený povrch lodičiek. Najlepšie sú matné, semišové alebo zdobené čipkou či kamienkami. Farba nemusí byť len čierna a béžová, pokojne siahnite po farebnejších odtieňoch. Páni to majú jednoduchšie – čierne lakovky na šnurovanie sú povinnou výbavou.

Aj pri dark suit dress kóde stále platí, že by dámy mali mať lodičky na mierne vysokom podpätku. Ak je vám to pohodlnejšie, môžete zvoliť aj lodičky s otvorenou pätou, poprípade s otvorenou špičkou. V tom prípade ale nezabudnite na pančušky bez švov.

Zopár pravidiel v skratke pre dámy

  • Okrem etikety a dress kódu by ste si mali róbu vyberať aj podľa aktuálnych módnych trendov.
  • Vždy sa vyhýbajte hlbokým výstrihom, sieťkam, veľkým rozparkom či koženým materiálom.
  • Pod šaty si vždy dajte silonkové pančušky telovej farby.
  • Zaobstarajte si elegantný kabátik, určite si k šatám nedávajte obyčajnú zimnú vetrovku,
  • Dámy, nezabudnite na kvalitnú manikúru a pedikúru, ktorá podčiarkne váš vzhľad.
  • Pri líčení si nechajte zvýrazniť maximálne jednu časť tváre – buď oči alebo pery, určite nie všetko naraz, pôsobili by ste vulgárne.
  • Hodinky nechajte doma.

Zopár pravidiel v skratke pre pánov

  • Pod košeľu si vždy oblečte tričko/tielko. Existujú špeciálne tričká telovej farby bez švov, ktoré sú na túto príležitosť perfektné.
  • Ak pod košeľou tričko neznesiete, existujú aj spevnené nepriesvitné košele, ktoré sú ale o niečo drahšie.
  • Dajte si pozor na tzv. overdressed. Ak je na pozvánke dress kód dark suit, vreckovku, manžetové gombíky či košeľu so stojačikom nechajte radšej doma, aby toho už nebolo priveľa.
  • Kravatu ani motýlik si počas večera nepovoľujte a určite si ich nevyzliekajte.
  • Páni, zabudnite na maturitný oblek. Vždy si dajte taký, ktorý vám padne ako uliaty. Vypchávky na ramenách by nemali presahovať hranu ramien, rukáv saka by mal končiť tam, kde sa ohýby zápästie a pás nohavíc by mal byť približne 2,5 cm pod vašou pásovou líniou.
  • Hodinky si vezmite len v prípade, ak máte retiazkový náramok.