Ako vybrať oblečenie do školy (nielen) pre prváka

Zatiaľ, čo za tých najmenších riešia výber a nákup oblečenia do školy rodičia, stredoškoláci to majú vo vlastných rukách. Svojim oblečením sa snažia prezradiť nielen k akému životnému štýlu inklinujú, ale aj svoju aktuálnu náladu. Pri výbere oblečenia do mesta sa samozrejme fantázii medze nekladú, avšak, ak je cieľovou stanicou škola, musíte dodržať určité pravidlá. Čo je ešte v rámci normy a ktoré módne kúsky sú už cez čiaru? Ako obliecť prváčika v zime do školy? Akým outfitom očariť spolužiakov na strednej? Odpovede na tieto a mnohé ďalšie otázky týkajúce sa výberu vhodného oblečenia do školy vám zodpovieme v nasledujúcich riadkoch.

ako sa obliecť do školy

Oblečenie pre žiakov na ZŠ

Ak máte práve doma budúceho prváčika alebo prváčku, určite ste sa zamýšľali, aké oblečenie bude treba dokúpiť. V prvom rade nezabúdajte na to, že dieťa prichádza do nového prostredia, často aj kolektívu, ktorý nepozná. V porovnaní s predchádzajúcim obdobím v škôlke si musí zvyknúť na iný denný režim a prichádzajúce povinnosti. Z tohto dôvodu sa odporúča zvoliť pohodlné oblečenie, najlepšie zo 100% bavlny. Na rozdiel od umelých materiálov nebude vášho školáka škriabať či omínať a on sa bude môcť naplno sústrediť na vyučovanie.

Farebné tričká a pohodlná obuv

Rovnako dôležitý je aj motív nakreslený na tričku a nohaviciach. Snažte sa vyhnúť príliš výrazným aplikáciám a ozdobám, ktoré môžu odpútavať pozornosť. Tie sú ideálne pre starších žiakov na druhom stupni ZŠ.Na druhej strane, nenakupujte ani jednofarebné tričká bez potlače. Niektorí prváci ešte nevedia celkom dobre rozpoznať prednú a zadnú stranu. Z tohto dôvodu budú správnou voľbou tričká a mikiny s obrázkom na prednej strane, vďaka čomu sa dieťa nebude pri obliekaní zbytočne zdržiavať hľadaním správnej strany. 

Deti sa v škole niekoľkokrát vyzúvajú a znova obúvajú. Okrem pohodlných prezuviek, je rovnako dôležitý aj výber vhodnej obuvi. V prípade, že doma ešte stále bojujete so zaväzovaním šnúrok, zvoľte tenisky na suchý zips. Uľahčíte to tak dieťaťu, ako i samotnej pani učiteľke.  Pri kúpe nohavíc a riflí buďte taktiež opatrní. Nevyberajte modely so zapínaním na gombíky, trakmi alebo opaskom, ktoré sú vhodné skôr na druhý stupeň ZŠ. Pre chlapcov sú najlepšie voľné nohavice na gumičku a dievčatá zas potešia elastické legíny.

Ako obliecť dieťa do školy v prvý deň školského roka?

Viacerí rodičia, obzvlášť tých najmenších, riešia dilemu, čo obliecť dieťaťu v prvý školský deň. Zatiaľ, čo pri dievčatách je voľba jasná - pestré, farebné šaty s volánikom, malá kabelka a lesklé klopačky, u chlapcov je to trošku ťažšie. Predsa len, sú to malí nezbedníci, ktorí by išli najradšej v teplákoch. Tie však musia tentokrát nechať v skrini a zahrať sa na elegána. Béžové či šedé nohavice doplnené o bielu, prípadne tmavo modrú košeľu, farebného motýlika a tenisky Converse rozhodne nebudú krok vedľa. V prípade, že bude chladnejšie počasie, odporúčame namiesto vetrovky zvoliť voľnejšie jednofarebné sako.

Výber správneho outfitu na otvorenie školského roka nečaká iba rodičov malých prváčikov, ale aj samotných žiakov a žiačky na druhom stupni ZŠ. Tí by sa mali riadiť podľa aktuálnych módnych trendov. Čo sa týka dievčenského oblečenia, aktuálne sú v kurze košeľové alebo zvonové džersejové šaty s tmavšími silonkami a jednoduchými balerínami. Z módnych kúskov pre chlapcov sú na túto príležitosť vhodné skinny nohavice v kombinácii s jednofarebnou košeľou a tmavšími koženými teniskami.

Oblečenie pre stredoškolákov

U stredoškolákov je šatník podstatne pestrejší. Výber oblečenia na bežný školský deň sa odvíja nielen od obľúbeného hudobného žánru, ale tiež preferencií kamarátov. Popri týchto aspektoch však nemožno zabúdať na aktuálne módne trendy.

Tipy na štýlový outfit pre dievčatá

V šatníku mladej slečny by nemali chýbať hlavne svetlé, žiarivé farby. Nebojte sa ani farebných tričiek s výrazným vzorom, vďaka ktorým nebudete šedou myškou v dave. Výborne sa hodia tak k čiernym, ako i šedým nohaviciam alebo jemne vystrapkaným rifliam. V súvislosti s rifľovinou nemožno zabudnúť ani na rifľovú bundu, ktorá sa dá veľmi jednoducho kombinovať. V spojení s farebnou sukňou a klasickými converse teniskami tvorí dokonalý outfit na prechodné obdobie, hlavne jar a jeseň.

Tipy na štýlový outfit pre chlapcov

Nielen dievčatá, ale aj chlapci občas stoja ráno pred skriňou a rozmýšľajú, čo na seba. Vyblednuté tričko obľúbenej metalovej kapely je síce fajn a určite by zožalo úspech, avšak na letnom festivale, nie v škole. Zahviezdiť pred spolužiačkami môžete aj jednoduchým tričkom s nápisom alebo pruhovaním. Rovnako trendy sú ležérnejšie košele, pod ktoré sa takéto tričko skvele hodí. V prípade, že si zvolíte viacfarebné vzorované tričko, siahnite po jednofarebnej košeli. Pod farebnými flanelovými košeľami zas lepšie vynikne jednofarebné tričko v bielej, sivej či čiernej farbe.

Nohavice alebo rifle? Skúste striedať oboje, samozrejme, s prihliadnutím na ostatné časti oblečenia. Ak sa rozhodnete pre voľnejšie tričko, prípadne tenkú bundu, siahnite po vyšúchaných rifliach s decentným rozstrapkaním. Vyhnite sa príliš roztrhaným džínsom, ktoré sa hodia skôr na večerné výjazdy do mesta. V prípade, že sú vám bližšie elegantnejšie outfitu, poobzerajte sa po farbených nohaviciach s bočnými vreckami. Vrátane klasických farieb (čiernej, hnedej, modrej) dajte priestor aj výraznejším farbeným variáciám, napríklad horčicovej alebo bordovej.

oblečenie do školy

Čo si obliecť na slávnostnejšie príležitosti? (maturita, prvý školský deň)

Kým bežný outfit do školy má byť predovšetkým pohodlný a štýlový, pri slávnostných príležitostiach platia trošku iné pravidlá. To, ale neznamená, že v obleku, prípadne šatách sa nemôžete cítiť príjemne. Musíte si len vybrať správnu veľkosť, farbu a dĺžku. Dievčatám sa odporúča vyhnúť krátkym šatám nad kolená s veľkým výstrihom a mladým mužom zas lesklému obleku. Ideálny je tmavý, matný oblek, pričom rukávy saka nesmú zakrývať manžety na košeli. Dobrý dojem nevzbudzujú ani príliš dlhé nohavice, dotýkajúce sa zeme, ktoré by mali byť minimálne 3 prsty nad ňou.

Čo sa týka topánok, dámy to majú s ich výberom podstatne ťažšie. Lodičky s vysokým opätkom sú lákavé, ale nepreceňujte svoje schopnosti. Najskôr sa uistite či v nich zvládnete stáť aspoň počas hlavných oficialít na stužkovej. Veľmi pekné a elegantné sú balerínky, vhodné nielen k sukni a blúzke, ale i nohavicovému kostýmu. Z pánskych topánok sa k obleku najviac hodia klasické oxfordky na šnurovanie, ktoré nemusia byť výhradne v čiernej farbe. Modrý a šedý oblek podstatne viac ladí s hnedými topánkami, ku ktorým odporúčame kúpiť kvalitný kožený opasok v identickej farbe.

Oblečenie pre vysokoškolákov

Štúdium na vysokej škole ponúka podstatne väčšiu voľnosť nielen z pohľadu vyučovacieho procesu, ale i voľby outfitu. Na prednáškach vás nikto nebude napomínať za roztrhané rifle či voľnejšie tepláky. Samozrejme, len v prípade, že neštudujete na Teologickej fakulte.

Tipy na každodenný outfit

Ak chcete staviť na istotu, vyzerať štýlovo a zároveň elegantne, vyberte zo svojho šatníka košeľu, prípadne polokošeľu. Skombinovať ju môžete napríklad s chinos nohavicami alebo klasickými rifľami bez rozstrapkaných častí a dier. Z dámskeho oblečenia sa v letných mesiacoch dostávajú do popredia dlhé šaty z tenkej textílie, ktoré vyniknú a so vzdušnými remienkovými sandálmi.

Doplnky ako nevyhnutná súčasť outfitu

Zatiaľ, čo prváka si nevieme predstaviť bez veľkej školskej aktovky, k neodmysliteľným častiam outfitu vysokoškoláka patrí taška na notebook. Tá je síce praktická a mužom sa jednoducho hodí, avšak v kombinácii s dievčenskými šatami nepôsobí príliš dobre. Jej funkciu skvelo zastúpi väčšia kabelka. Nielenže krásne splynie s vašim outfitom, ba čo viac, výborne poslúži ako skrýša pre ďalšie drobnosti.

Popri výbere vhodnej tašky či kabelky, nezabudnite ani na ostatné doplnky. Hlavne, ak máme na mysli hodinky, ktoré nemusia byť vôbec elegantné. Práve naopak, aktuálne sa do popredia dostávajú hlavne športové modely, vrátane fitness náramkov a smart hodiniek, vhodných pre obe pohlavia. Väčšinou disponujú silikónovým remienkom, ktorého farbu môžete ľahko prispôsobiť ostatným častiam oblečenia.

Ako sa obliecť na skúšku?

Éra klasických tesilových oblekov a čiernych sukní pod kolená, v ktorých študenti a študentky nervózne postávali pred dverami skúšajúceho je už dávno za nami. V súčasnosti sa na takéto príležitosti skvelo hodia chinos čierne, prípadne šedé nohavice s jednofarebnou košeľou a športovým sakom. Pre dievčatá zas bude skvelou voľbou blúzka s adekvátnym (nie príliš veľkým) výstrihom a bussiness nohavice alebo sukňa.

Výber správneho outfitu nie je také ťažké ako sa na prvý pohľad zdá. Musíte len vedieť správne skombinovať jednotlivé farby, občas si pozrieť aktuálne módne trendy a prispôsobiť svoj outfit danej príležitosti. A pamätajte, niekedy je menej viac.