Viete, ako sa obliecť do lietadla? Praktické tipy pre ženy aj mužov

Kufre na dovolenku zbalené, doklady nachystané, pár hodín do odletu a vy stále neviete, čo na seba. Zúfalo stojíte pred skriňou a rozmýšľate, ktoré tričko a nohavice budú tie pravé. Chcete sa cítiť pohodlne, no zároveň vyzerať štýlovo a moderne. Výber vhodného oblečenia do lietadla rozhodne nepatrí medzi najľahšie úlohy, obzvlášť, ak letíte prvýkrát. Odvíja sa nielen od toho, čo vám v skrini zostalo, ale i dĺžky letu, teploty v lietadle či počasia v cieľovej destinácii.

ako sa obliecť do lietadla

V akých materiáloch sa budete cítiť príjemne za každých okolností a ktorým by ste sa zas mali vyhnúť širokým oblúkom? Odpovede na tieto otázky, spolu s niekoľkými praktickými tipmi sa dozviete v nasledujúcich riadkoch. Tak poďme na to, lietadlo nepočká.

Pohodlná spodná bielizeň je základ

Začnime hneď od tej najspodnejšej vrstvy. Na rozdiel od ostatných častí oblečenia ju nie je vidieť, avšak aj napriek tomu neberte jej výber na ľahkú váhu. Klasickými, prípadne šortkovými nohavičkami, ktoré siahajú nad bedrá nič nepokazíte. Práve naopak, zakryjete všetko potrebné a zároveň sa chránite pred prechladnutím. Ani s vrchnou časťou spodnej bielizne veľmi neexperimentujte a stavte na pohodlie či už v podobe nevystuženej, alebo športovej podprsenky. Z materiálov bude správnou voľbou 100% bavlna, ktorá sa najčastejšie kombinuje s elastanom a lycrou. Okrem toho, že výborne saje pot, dokonale sa prispôsobí tvaru vášho tela.

Vyhnite sa umelému materiálu a špecifickým typom

Zvodné, extravagantné, čipkované modely sú vhodné na prechádzky po pláži, ale nie do lietadla. To isté platí aj pre sťahovacie nohavičky a príliš úzke pánske boxerky, ktoré vás môžu pri dlhšom sedení na sedadle nepríjemne omínať a škriabať. Navyše, často sú vyrobené z rôznych syntetických a nekvalitných materiálov, čím strácajú svoju absorpčnú schopnosť. Neodvádzajú pot, vzhľadom na to ich neodporúčame ani z hygienického hľadiska.

Uprednostnite kompresné ponožky

Na prvý pohľad úplná banalita, ktorá však pri nesprávnom výbere môže vyústiť do vážnych zdravotných komplikácií. Určite ste už počuli o trombóze nôh v súvislosti s dlhším sedením a zmenou tlaku v lietadle. V takýchto prípadoch zohráva dôležitú úlohu nielen vhodná obuv, ale i ponožky. Ideálne sú tzv. kompresné ponožky. Svoje využitie nájdu tak u aktívnych športovcov, ako aj vášnivých cestovateľoch, tehotných žien a ľudí s kardiovaskulárnymi problémami. Vytvárajú tlak na nohy, čím pomáhajú k zúženiu žíl a prietoku krvi späť do srdca. Navyše, sú k dispozícii aj vo forme podkolienok alebo siloniek, vďaka čomu ich nebudete mať problém skombinovať so šatami, prípadne balerínami.

Praktický tip: V priebehu dlhšieho, niekoľko hodinového letu nezabudnite nohy pravidelne prekrvovať. Sem tam sa prejdite po lietadle, vystrite si nohy a pite dostatok tekutín. Predídete tak hromadeniu krvi v dolných končatinách, čo je častou príčinou nepríjemnej bolesti, kŕčov a opuchu nôh.

V lietadle výborne funguje vrstvenie

Počasie vie niekedy narobiť poriadne komplikácie, obzvlášť, ak sa mení z minúty na minútu. Z tohto dôvodu musíte byť pripravení na všetky alternatívy. Zatiaľ, čo v lietadle a na letisku vám postačí tričko s krátkym rukávom, prípadne tenký svetrík, v cieľovej destinácii možno budete potrebovať aj bundu či dáždnik.

Najlepšou možnosťou, ako sa na teplotné výkyvy najlepšie pripraviť je tzv. vrstvenie. Dámam sa odporúča začať pohodlným tielkom alebo tričkom s krátkym rukávom. Ďalšou vrstvou by mal byť svetrík na gombíky, ktorý si v prípade potreby môžete voľne prehodiť cez seba. Rovnako dobre poslúži aj voľnejšia mikina, ideálna najmä k športovejšiemu outfitu. Ako poslednú vrstvu zvoľte ľahkú nepremokavú bundu, prípadne koženku. Tú si však pribaľte do príručnej batožiny, aby vám v lietadle nezavadzala.

Praktický tip: Pri chystaní oblečenia si nezabudnite zobrať do lietadla šál alebo šatku. Okrem toho, že budú pekným doplnkom vášho outfitu, poskytnú vám skvelú ochranu pred chladným vzduchom z klimatizácie, ktorá býva pustená najmä počas dlhších, niekoľko hodinových letov.

Ľanová košeľa a voľnejšie tričko pre pánov

U mužov je vrchná časť outfitu veľmi podobná. Základom zostáva bavlnené krátke tričko s voľnejšou mikinou na zips. Netreba však zabudnúť ani na poistku v podobe nepremokavej bundy, ktorá sa zíde hlavne v chladnejšom počasí. Pánom preferujúcich skôr elegantnejšie kúsky oblečenia, odporúčame siahnuť po ľanovej košeli v kombinácii s tenkým svetrom.

Naopak, do lietadla nie sú vhodné príliš úzke slim košele, obtiahnuté blúzky či hrubé pletené svetre. Rovnako sa vyhnite aj výrazným tričkám s urážlivými nápismi. Myslite na to, že v lietadle sú ľudia z rôznych krajín a etnických skupín, ktorých sa môže daný nápis alebo vzor dotknúť.

oblečenie do lietadla

Pohodlné nohavice pre dámy aj pánov

Úzke priliehavé džínsy sú síce trendy u oboch pohlaví, avšak na cestovanie lietadlom nepatria k tým najideálnejším kúskom v šatníku. Nielenže príliš sťahujú, ale nie sú ani dostatočne priedušné. To sa ale nedá povedať o chinos nohaviciach, ktoré sú spojením štýlového dizajnua elegantných prvkov. Vyrábajú sa tak pre ženy, ako aj mužov, pričom k ich najväčším benefitom patrí priedušnosť a elastickosť. Kým pri pánoch pripadajú do úvahy ešte tepláky a v letných mesiacoch ľanové nohavice, dámy majú podstatne viac možností. Dostatočný komfort počas letu budú mať vo voľných šatách, pohodlných legínach, ale i širších bavlnených nohaviciach.

Zvoľte ľahko nasúvateľnú obuv

Opäť dajte všetky parády bokom a prispôsobte sa podmienkam. Ešte pred samotným odletom očakávajte bezpečnostnú kontrolu, pri ktorej vás daný pracovník môže požiadať o vyzutie. Z tohto dôvodu zvoľte kratšiu, predovšetkým ľahko nasúvateľnú obuv, ideálne baleríny, mokasíny alebo voľnejšie tenisky. Vysoké topánky na zaväzovanie, čižmy a lodičky si nechajte radšej v kufri. Nielenže nie sú dostatočne vzdušné, ale i nepraktické. V prípade, že sa budete ponáhľať na ďalší let, obuté lodičky vám to rozhodne neuľahčia.

Praktický tip: Lodičky majú na rozdiel od tenisiek podstatne nižšiu hmotnosť, čo oceníte najmä, ak bojujete o každý voľný gram v batožine. O ďalší dôvod naviac, prečo ich nechať v kufri a uprednostniť tenisky.

Cennosti si odložte do príručnej batožiny

Módne doplnky ako sú hodinky, šperky, retiazky, prstienky a opasky musia taktiež prejsť dôkladnou letiskovou kontrolou. Je úplne prirodzené, že budete pred vašim prvým letom nervózni a plní očakávaní. Nekomplikujte si to ešte viac a všetky svoje cennosti zbaľte do príručnej batožiny ešte pred odchodom na letisko. Nebudete si ich tak musieť rýchlo dávať dole, priamo pred čakajúcim zástupom ľudí.

Akú tašku si vziať do lietadla?

Ako príručnú batožinu si môžete zobrať menší kufor na kolieskach, tašku cez rameno či športový ruksak. Samozrejme, veľkosťou musí zodpovedať povoleným rozmerom a hmotnosti konkrétnej leteckej spoločnosti. Zatiaľ, čo výhodou ruksaka je jeho pohodlné nosenie, čo sa týka bezpečnosti odporúčame tašku cez rameno. Počas presunov si ju môžete pridržiavať rukou, vďaka čomu nebude lákadlom pre vreckových zlodejov. To sa však nedá povedať o otvorených kabelkách a taškách, ktoré je najlepšie nechať doma.

Praktický tip: Pri cestovaní lietadlom vám výborne poslúži aj malá ľadvinka. Okrem toho, že sa do nej zmestia všetky cestovné doklady, hotovosť, mobil a iné cennosti, pod tričkom ju nie je takmer vôbec vidieť. To oceníte nielen z estetického, ale i bezpečnostného hľadiska.

Vyššie spomínané odporúčania platia pre cestovanie v ekonomickej triede. V prípade, že letíte v business triede, prispôsobte tomu aj váš dress code. Zatiaľ, čo dámy by si mali obliecť sukňu pod kolená a elegantnú blúzku, u pánov zas budú správnou voľbou elegantné nohavice s košeľou, prípadne sakom.